Обратно към категорията

Служители от ОДМВР - Ямбол разкриха извършители на грабеж над мъж от село Бояново

   

Служители от ОДМВР - Ямбол разкриха извършители на грабеж над мъж от село Бояново

+видео
Двама мъже на 43 и 24 години са привлечени в качеството им на обвиняеми и с прокурорско постановление са задържани за срок от 72 часа
Днес, 21.03.2019 г.,  подробности по разследването дадоха зам.-директорът на ОДМВР – Ямбол комисар Евгени Христов, административният ръководител на Окръжна прокуратура - Ямбол Дойчин Дойчев,  административният ръководител на Районна прокуратура - Елхово Стойко Иванов и главен инспектор Мирослав Величков, началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Ямбол.
Разследването е започнало на 23 януари, след сигнал за грабеж, подаден от жител на село Бояново. Пред полицаите потърпевшият, 56-годишен общопрактикуващ лекар в населеното място, обяснил, че около 20:00 ч. на същата дата, прибирайки се към дома си, е бил нападнат от непознат, който използвайки сила, му е нанесъл удар с твърд предмет в областта на главата, след което  му отнел мъжка чанта, съдържаща документи,  два мобилни телефона, около 7000 лева и златни накити. 
Комисар Христов посочи, че след получаване на сигнала, към мястото незабавно са насочени полицейски екипи, сформиран е щаб и са започнати  издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване на цялостната фактическата обстановка по случая. В хода на разследването е извършена  голяма по обем работа, в резултат на която са събрани доказателства за цялостния  механизъм на престъплението, както и за съпричастността на извършителите. На 19 март същите са задържани. Изяснено е, че единият от задържаните е разполагал с информация, че потърпевшият носи в себе си голяма сума пари. При продължилите процесуално-следствени действия са открити  и иззети веществени доказателства, част от които извършителите са опитали да унищожат чрез изгаряне, уточни  комисар Христов. 
Административният ръководител на Районна прокуратура - Елхово Стойко Иванов подчерта, че действията по разследването са протекли при много добро взаимодействие между прокуратурата и областната дирекция,  което е позволило работата по горещи следи и бързо разкриване на извършителите. Това е тежко, умишлено престъпление с голяма обществена опасност и по закон се предвижда наказание от 3 до 10 години. При процесуално следствените действия задържаните двама мъже на 24 и 43 години са разпитани пред съдия и са направили признания. Привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал.1 от НК, с прокурорско  постановление са задържани за срок от 72 часа. На 22 март прокуратурата ще внесе в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“, заяви районният прокурор Стойко Иванов.  Той посочи, че това е първият случай на грабеж над медицинско лице в района.
Окръжният прокурор Дойчин Дойчев допълни, че се касае за едно добре подготвено и завършено престъпление, както по отношение на неговото извършване, така и по отношение на заличаване на следите.  Трябва да се има предвид, че едно такова посегателство над медицинско лице, в едно малко населено място, е престъпление с голям обществен отзвук и срочното му разкриване ще има превантивен характер, каза още окръжният прокурор.
Процесуално-следствените действия продължават под ръководството на Районна  прокуратура - Елхово.  


21.03.2019 г.
Т.Павлова
 






Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!