Обратно към категорията

ОДМВР – Ямбол с мерки за сигурността на гражданите по време на Великденските празници

   

 ОДМВР – Ямбол с мерки за сигурността на гражданите по време на Великденските празнициВъв връзка с предстоящите Великденски празници  от ОДМВР – Ямбол са планирани и се изпълняват множество мерки за осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Извършени са охранителни проверки на православните храмове на територия на област  Ямбол и са проведени  срещи с отговорниците на обектите.  Уточнен е начина за своевременното обмен на информация при възникване на различни ситуации, при  констатирани нарушения на обществения ред или престъпни деяния на територията на храмовете. Създадена е организация  за охрана на инициативите  и организираните мероприятия за отбелязване на празниците, както и многобройните богослужения. Ще се осъществява засилен контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци и при паркирането в районите на различните мероприятия и масово посещавани църковни храмове.
Преди, по време и след почивните дни традиционно се наблюдава увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна. Предвид на това, с цел ограничаване предпоставките за пътни инциденти и улесняване пропускателната способност по пътищата на територията обслужвана от ОДМВР – Ямбол е изготвен план, създадена е организация за осигуряване на активно присъствие за регулиране, подпомагане и контрол на движението от полицейски служители на натоварените и конфликтни участъци.
Очаква се интензивността на движението да бъде най-висока в следобедните часове на 25 април за времето от 14:00ч. до 20:00ч., на 26 април от 10:00ч. до 18:00ч. и на 29 април за времето от 14:00ч. до 20:00ч.
За периода са планирани и ще се ще се проведат специализирани операции по различни направления на дейност.
В хода на полицейските операции по безопасност на движението служителите, приоритетно ще подпомагат и регулират на движението и ще се акцентира върху контрола на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи. Спрямо нарушителите ще се прилагат съответните законови административно-наказателни мерки.
Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 и в районните управления на МВР и РС “ПБЗН” денонощно дежурят служители, готови да Ви помогнат.
Уважаеми съграждани и гости на областта,
Внимавайте за измамници!
     През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората. За извършването на престъпните си намерения те използват различни начини - по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди и се представят за различни хора - близки роднини, лекари, полицаи, социални служители и други, но във всички случаи искат пари, а целта им е една - да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.
Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.

Пазете се от джебчии
    Добре известно е, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, на спирките за обществен транспорт, около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Можете да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
• Попаднете сред много хора на открито или в храм, задължително притиснете чантата до себе си.
• В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се и огледайте добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчията ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

Внимавайте при продажба на животни!
    В дните около Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.
    Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
- При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
- Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.
- Не споделяйте никаква информация за себе си, семейството и близките си.
- Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.
- При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута, която не познавате и може да бъдете подведени.
Ако ще отсъствате от дома
     Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен човек телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.


24.04.2019 г.
Татяна Павлова



 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!