Турската система на ГКПП „Капъкуле” се срина. Километрични опашки затапиха границата с Турция


26/04/19 16:58:11коментари:0 Турската система на ГКПП „Капъкуле” се срина. Километрични опашки затапиха границата с ТурцияKилометрични опашки се извиха преди обед на Разпети петък на границата между България и Турция. Причината е компютърен срив в системата за обработка на документи на турските гранични пунктове. Сринала се е системата за обработка на данните от т. нар. „лек трафик“ – леки коли, автобуси, бусове и камиони под 12 тона, съобщиха гранични служители.
Социалните мрежи прегряха с пиперливи коментари и снимки на километричната тапа. На ГКПП Лесово опашката е вече 5 км, а плацовете на Капитан Андреево и Капъкуле са задръстени от леки коли.

От българска страна на Капитан Андреево опашката е 7-8 км. Турските власти са информирали нашите служби, че софтуерни специалисти работят по отстраняването на проблем.

Никой обаче не прогнозира кога трафикът ще се нормализира. Стотици са българите, тръгнали на покупки в Одрин, тъй като петък е оживен пазарен ден за търговците от другата страна на границата.

Междувременно от външно министерсво също предупредиха, че сврив на компютърната информационна система на турските митници усложни трафика на ГКПП „Капъкуле“ към входа за Турция. С усложнената обстановка на място се запозал и дипломатически служител от консулството ни в Одрин. Образували са се опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като са напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт, предупреждават от ведомството.

При проведените срещи със служителите на консулството в Одрин и българските гранични власти, турските гранични и митнически органи са заявили, че предприемат необходимите мерки за отстраняване на срива. От МВнР уточнява, че е създадена е организация, включително като е увеличен значително и личният състав, с цел да поемат натрупаните опашки и повишения трафик през празничните за България дни. Отворени са всички трасета на влизане в страната за леки автомобили и 3 трасета за автобуси. Понастоящем трафикът се обслужва ръчно, като турските гранични власти ще заработят на максимален капацитет след отстраняване на техническия проблем. Генералното консулство в Одрин е в непрекъсната връзка с турските гранични и митнически власти и при необходимост има готовност да реагира.
monitor.bg
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ШОФЬОР НАУЧИ ПРИ ПРОВЕРКА НА КАТ... ЧЕ Е ПОЧИНАЛ

ОБИРДЖИИТЕ НА ХРАМ СВ. ГЕОРГИ В ЯМБОЛ НЕДОВОЛСТВАТ ОТ ПРИСЪДИТЕ СИ

Съдебна санкция за община Ямбол, заради секретаря Кабрански

Ямболските коледари представят местния буенек в Рожен


Най-коментирани новини

Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле

18 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение

АДФИ: Няма сериозни нарушения в болницата в Ямбол и Центъра за венерически заболявания в Сливен

5 години община Ямбол умува за паметник на Левски


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ