Атанас Скатов изкачи третия най-висок връх в света - Канчендзьонга


15/05/19 15:29:56коментари:0Атанас Скатов изкачи третия най-висок връх в света - Канчендзьонга

Алпинистът Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на планетата. След 15-часов преход той успя да стъпи на връх Канчендзьонга (8586 м) или по скоро няколко метра под него. Върхът е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.
„ На върха съм”.  Това съобщение изпрати сливенският алпинист  от СПОТ устройството си  в 04.43 българско време в сряда сутринта.
Малко по- късно и от фирмата организатор потвърдиха, че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха. Сега целта е да слязат колкото се може по- ниско в зоната под 7000 метра.
Експедицията беше доста трудна за Скатов, тъй като той се разболя на три пъти по време на изкачването. Въпреки това, сливналията не се отказа да атакува върха.
Връх Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Атанас Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. Първият връх, който той успя да изкачи е Еверест през 2014 г. и оттогава до сега е добавил в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна ,Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест (2017) и Чо Ойо (2018), който достигна без употреба на кислород и шерп.
През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта “Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата.
След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни, следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум в Пакистан.
Интересно стечение на обстоятелствата е, че в деня на „атаката” излезе от печат и новата пета книга от поредицата “ Над 8000 метра” на Атанас Скатов “ Лхотце и Еверест на един дъх”.
 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната сфалшива статистика

ЕМОЦИЯТА НА АБИТУРИЕНТСКИЯ БАЛ

СЕГА: Заплатите на чиновниците биха по ръст даже IT сектора

Предварителни прогнози при ниска избирателна активност: ГЕРБ печелят изборите, БСП - втори


Най-коментирани новини

Петима лекари са обвинени за източване на над 120 хил. лв. от НЗОК

Калоян Шиков пак първи в „Kinder+ Sport"

СЕГА: Заплатите на чиновниците биха по ръст даже IT сектора

Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната сфалшива статистика


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ