Кметът загуби делото в ЯАС за наложената му "корекция" от строителното министерство в размер на 368 065 лева, за ремонта на центъра


23/05/19 14:18:11коментари:0 Кметът загуби делото в ЯАС  за наложената му *корекция* от строителното министерство в размер на 368 065 лева, за ремонта на центъра

И "награди" гражданите да платят тази "корекция" в размер на 368 065 лв. плюс немалкото разходи за адвокатски хонорар от 7452 лв. Да очакваме обжалване пред ВАС.
 
Община Ямбол (кметът) бе осъден/а да върне 368 065 лв . за ремонта на новия център и отделно да заплати на строителното министерство сумата от 7 452, 79 лева /седем хиляди четиристотин петдесет и два лева и 79 ст ./

Толкова са съдебните разноски на министерството по делото, което общината заведе срещу наложената му с невинното наименование  "финансова корекция" (глоба) на стойност 368 065,84 по проекта за ремонта на центъра.
Т.е може би, според министерството, това е опит от страна на изпълнителя да надпише строително-ремонтни или други дейности, които не са изпълнени, а иска да бъдат заплатени.  
 
Всъщност, тези 368 065 лева и допълнителни 7 452 лв. за разноски по делото няма да бъдат заплатени от кмета Г. Славов, а от данъкоплатците, чийто данъци и без това потъват в някаква черна дупка... или може би в нечий голям джоб?
 
Другите разходи, отново направени на гърба на гражданите (и то за поредния път), са свързани с това, че кметът отново е решил допълнително да заплаща услуги на външен софийски адвокат, въпреки че община Ямбол всеки месец плаща на 12 щатни юриста.
Строителното министерство наложи финансова корекция в размер на 368 065,84 лева с ДДС , съставляваща 5 % от стойността на допустимите разходи по договорите с фирмите, извършили ремонта на улица „Г. С. Раковски “ по проекта, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“. 
 
 Санкцията е заради неправомерни критерии за подбор и за възлагане, посочени в обявлението за обществената поръчка или в документацията за участие. Утвърдената методика за оценка на офертите също дава възможност предложенията да бъдат оценявани субективно, тъй като възложителят  не е посочил обективен критерии за адекватност и ефективност на предлаганите мерки, категоричен е съдия Вълко Драганов от Административен съд-Ямбол. 
 
Със свое решение той отхвърли жалбата на община Ямбол срещу заповедта на заместник-министъра на благоустройството Деница Николова като неоснователна и осъди общината да плати съдебните разноски на министерството. 

Решението вижте ТУК
 
 


Коментари


hiram abif | 19/05/19 12:31:32


КМЕТА КРАДЕЦ ГО Е СТРАХ ОТ ЛЮБОВТА НА НАРОДА И ТОЧНО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА НЯМА ПРИЕМЕН ДЕН.АКО ИМАХМЕ НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА ОТДАВНА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ГО ЗАБРАВИЛИ.ЩЕШЕ ДА Е ГРИЖА НА СТРОГИЯ ,НО СПРАВЕДЛИВ БАЙ СТАВРИ.


тунджанец | 17/05/19 14:13:46


http://www.os-yambol.org/ser/final/2018/03/0074ec18/00521918.htm ей на тоя Сивкова беше ръководител преди нашия кмет да ви я върне пак в Ямбол.


образ безподобен | 17/05/19 10:09:59


До предишния един с трите лица: Поне да беше грамотен и да се представяше с едно име... А то хем неграмотен, хем с диагноза :).
Намерих си делцето, не се безпокой. Сега ще си го чета.
Казах, че не ми е известно да има финансови корекции по другите проекти в Община Ямбол. Бих се радвал, ако някой ме осведоми с конкретни данни. Следя местните новини редовно. Не съм попаднал на подобни новини, публикувани от бдителните ни медии :).
Защо ли всъщност отговарям на разни неграмотни безмозъчни шизофреници, които сън не ги лови посред нощ :)? Този въпрос беше риторичен :).


горкия безподобен | 17/05/19 03:23:34


Той бил и функционално неграмотен. Ми то си пише в ЗАГЛАВИЕТО, бе къде е спечелено делото. Боже, гербер, боже Боже...


безобраз | 17/05/19 03:20:40


Безподобния това че на теб не са известнизначи ли че ги няма? Твоите ги дори не ги крият, бе некомпетентик такъв, само че ти не четеш, ами пишеш. Че и лъжеш!


Въх колко ядосани безподоб | 17/05/19 03:17:04


Ядосан, успокой се, г-жа Сивкова не е била ръководител на проекта в Тенево.Ех, тези гербери, бе. Хем неосведомени хем много знаят. Безподобната компетентна явно калинка пък не може номера на едно дело да намери, да му го дадяли. Пък компетентен бе.Герберизмът си отива. Това е положението. В световен план.


Ядосан | 16/05/19 23:13:14


За така наречения воден цикъл на Тенево община Тунджа плати почти 2 мил. лв. Сивкова беше ръководител на проекта. Община Тунджа го прие за нормално и ги плати. Общинския им съвет от всички партии. Сега Славов платил и общинския му съвет за "всичките му схеми". Ми напишете ги тези схеми!!!


Жоро | 16/05/19 17:49:57


Всички проекти имат финансови корекции, ама кой да ги оповести, замитат се под масата и бития бит...е.....н. Имаме избрани едни нещастни общински съветници, които хабер си нямат къде се намират, единствено ги интересува да приберат две заплатки, една държавна и една общинска, да направят някоя кьор софра, и да изпъчат тъпи физиономии на празници. А кмета си разиграва коня, пък ние си блеееееем....


образ безподобен | 16/05/19 16:40:51


Съгласен съм с Жоро. Аз изместих темата от нередностите в общината към некадърността на пишещите тук. Защото е обидно да ни манипулират по такъв евтин и загубеняшки начин.
Между другото, на мен не ми са известни други финансови корекции, които да са налагани на Община Ямбол от финансиращите органи по различните програми. Може и да има, но аз не знам. Но принципно съм съгласен с Жоро :). Схеми има, това се вижда и от самолет. И всички го знаят.


Страхил | 16/05/19 13:44:52


В "летящия цирк на ГЕРБ" разположен от няколко дни пред сградата на общината, видях общински съветници, които май са и общински служители да се размотават и да пият лимонада.
И се зачудих, дали тези хора са в отпуск, или са поели още един тежък ангажимент върху плещите си!
Зер, предизборна кампания не лесна работа.
Непрекъснато минават навлеци които задават неудобни въпроси.


Жоро | 16/05/19 12:39:57


Образ Безподобен принципно е прав, но детайлите не променят факта че за всички схеми на кмета, в крайна сметка заплащаме ние вкупом. Парадокса е че са допуснали всичко това да се случи, при положение че управляващия орган съгласува всички процедури. Защо не му отрязаха ръцете предварително, ми сега да плащаме всички кражбите му. Все пак нека се радваме на китайски лампички менте, плочки от най ниско качество, некадърно положени, ма карай, нали си е новичко. Общо взето няма нито един проект през последните 10 години без сериозни финансови корекции, за които ние плащаме, а парите вече един джоб, да гледаме като баламурници, и да му ръкопляскаме.образ безподобен | 16/05/19 09:34:05


И трето... Не трябва ли медията да уточни дали решението е влязло в сила или подлежи на обжалване? Ако не е влязло в сила, мълчанието по този въпрос на Радио 999 и представянето на наложената санкция и на възложените разноски като факт, също може да се нарече манипулация от страна на медията. Ами ако ВАС отмени решението на съдия Драганов? Как ще бъде отразено това от същата медия, която вече го е обявила за 100%-ов факт? Ако обаче наистина е влязло в сила, отново съм готов да се извиня на Радио 999.
Е, някой ще ми каже ли номера на делото или номера на решението? Крайно съм любопитен да си отговоря на въпросите, които сам си зададох :).


образ безподобен | 16/05/19 09:16:46


И още нещо... Никак не съм уверен, че в общината има 12 щатни юристи. Знам, че са доста, но определено няма да са 12. Откъде ли медията има такава информация?


образ безподобен | 16/05/19 09:14:11


Има някаква спекулация в така изнесената информация. Така ми се струва. Дори си мисля, че става въпрос за елементарна манипулация. "Т.е може би, според министерството, това е опит от страна на изпълнителя да надпише строително-ремонтни или други дейности, които не са изпълнени, а иска да бъдат заплатени." В това изречение мисля, че се крие лъжата от страна на така наречената медия. Това изречение не се връзва с другото, което ми се струва доста по-достоверно: "Строителното министерство наложи финансова корекция в размер на 368 065,84 лева с ДДС , съставляваща 5 % от стойността на допустимите разходи по договорите с фирмите, извършили ремонта на улица „Г. С. Раковски “ по проекта, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“.Санкцията е заради неправомерни критерии за подбор и за възлагане, посочени в обявлението за обществената поръчка или в документацията за участие."
Защото санкцията е или за едното, или за другото. Сложено е едно "може би" в първото изречение, но е явно желанието да се манипулира информацията. Честно казано, ако някой ми каже номера на делото в съда, аз бих предпочел да се запозная лично с решението, за да се информирам безпристрастно, а не да се подлагам на обработка от страна на медията. И след като си прочета решението и се окаже, че не съм прав, готов съм да се извиня на Радио 999.Евгени | 16/05/19 07:24:17


Кметът ни е в ТОП 10 по създаване на ...схеми и реализацията им!!Защо ли никой не се интересува от деянията му???


Страхил | 16/05/19 06:36:53


" Т.е може би, според министерството, това е опит от страна на изпълнителя да надпише строително-ремонтни или други дейности, които не са изпълнени, а иска да бъдат заплатени. "

Ако това е вярно и тези пари са изплатени на строителя за неизвършени работи, то с тази "глоба" парите стават 700 000.
То, че гражданите нямат никакви права и възможности да влияят върху разходването на средства отдавна е ясно, но поне това което е построено да беше качествено.
От първия етап на реконструкцията на ЦГЧ вече има към 15% начупени плочи, а колоните на градинския мост вече са оголени като дървета през зимата.
Но пък ръждясалите стълбове за осветлението по Раковска са накичени с рекламни плакати.Как Сийка | 15/05/19 19:54:45


Оф аман от този некадърник !Няма ли край този мандат !Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЕС за чумата в Странджа: Слаб щам, не узнахме вида, но нямаше значeние

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

КОЙ Е ВИНОВЕН?

НАПРЕЖЕНИЕ В БЕЗМЕР. СТОПАНИ НА ДОМАШНИ ПРАСЕТА ПРЕКЪСНАХА ЛЕКЦИЯ НА ВЕТЕРИНАР ЗА АЧС


Най-коментирани новини

КОЙ Е ВИНОВЕН?

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ