Обратно към категорията

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ

   

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ

„Задала ми са, бре, тъма
 отдолу, от Цариграда,
бре, тоз ми Джимет, бре, паша,
дор три джандарми пратяла,
в Бояджик село голямо.“
На 17 май в с. Бояджик, на свещено за бояджичани място, там където двадесет и трима млади и  горди българи са оставили своята последна въздишка, с преклонение и вълнение бе отбелязана 143-годишнината  на Бояджишкият бунт.
На този паметен ден преди 143 години жителите на това село смело са заявили волята си да запазят своята вяра, честност, живот и имот.
Да почетат годишнината от онези драматични моменти и да се преклонят пред непримиримия дух на дедите ни присъстваха Елена Маджарова- кмет на с. Бояджик, Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа”, Христо Колев- заместник-областен управител на област Ямбол, Станчо Ставрев- заместник-кмет на община „Тунджа“, Андон Кръстев- секретар на общината, кметове на населени места от общината, ученици от Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий”, жители и гости на с. Бояджик.
В словото си Елена Маджарова заяви: „Поклон, Бояджик, поклон пред твоята святост, поклон пред героизма родолюбието на твоите синове и дъщери, дръзнали да се опълчат срещу турския поробител.“
„Нека си спомним и за оцелелите, които съградиха нов живот над пепелищата и ни показаха, че гордият български дух е несломим“ – отбеляза кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев.
Тържественото честване приключи с поднасяне на цветя пред паметника „Априлец”.
 
Красимира Атанасова
Секретар НЧ „Джон Атанасов-1928“  

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!