Обратно към категорията

В СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗАХА ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

   

В СЛИВЕН ПОЧЕТОХА РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

На тържествена церемония днес, на площад „Васил Левски“, Сливен отбеляза 182 години от рождението на Апостола на свободата и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
 
„Много думи са казани за делото на Дякона. Но той ни остави нещо повече от неговата революционна организация, от това да пожертва себе си и живота си за свободата на народа. Васил Левски ни остави морални и етични норми, които всъщност ни учат как да живеем тази свобода. Защото той беше свободен още докато България беше под турско робство. Беше свободен именно с тази своя вяра и с отношението към родината, към хората. Затова неговото име е живо и днес. Защото и днес, и утре ще имаме нужда от неговия завет. Докато я има България, името на Левски винаги ще бъде най-святото име за българите“, каза в словото си кметът Стефан Радев.
 
Той отбеляза, че днес България отбелязва  също 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
 
„Тези герои са се превърнали в легенди. За тях са написани песни, стихотворения. Те са едни от най-ярките имена в нашата история, наред с Апостола. Светла памет и поклон пред героите!“, добави кметът.
 
На церемонията бяха поднесени цветя на признателност от кмета Стефан Радев, от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и народни представители. Цветя поднесе и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници. От името на областния управител Чавдар Божурски цветя поднесе зам.-областният управител Димитринка Петкова. Беше поднесен венец от името на директора на ОД МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков. Събитието уважиха и представителите на музеи, организации, дружества и много граждани и обществени дейци.    
 
След това членовете на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ се отправиха с факелно шествие към родната къща на Хаджи Димитър, където беше изнесена беседа за неговия подвиг. През целия ден тя беше отворена за посетители безплатно. Имаше и организирана беседа за живота и делото на воеводата.
 
Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и Регионален клуб ‚Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!