Обратно към категорията

ОТ 1 СЕПТЕМВРИ ИЗПЛАЩАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НА СТОПАНИТЕ С УНИЩОЖЕНИ ДОМАШНИ ПРАСЕТА

   

ОТ 1 СЕПТЕМВРИ ИЗПЛАЩАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НА СТОПАНИТЕ С УНИЩОЖЕНИ ДОМАШНИ ПРАСЕТА

Членовете на Областната епизоотична комисия разгледаха и приеха подписаните от кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари списъци на стопаните в 20 километровата санитарна зона на територията на област Ямбол, които доброволно заколиха домашните си прасета, във връзка с предстоящото обезщетяване. Списъците ще бъдат изпратени от областен управител в Министерство на земеделието, храните и горите.
От МЗХГ информират, че след 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областна дирекция по безопасност на храните ще изплащат подпомагането в населеното място Средства ще се превеждат и по банков път.
Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство", които не продават, а добиват месо само за лична употреба.  За да получат помощта собствениците на домашни стопанства ще подават Заявления по образец в кметствата и ще декларират, освен че са усвоили месото, са извършили почистване и дезинфекция на обектите. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.
Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ и изготвят констативен протокол за извършената дезинфекция.
На заседанието бе уточнено също, че списък с препаратите за дезинфекция ще бъде предоставен от ветеринарните власти на всички общини в областта.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!