Обратно към категорията

ХРИСТО ПОПОВ: В ЯМБОЛ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ КРАДЕ!

   

Imageинтервю /актуализирано

С кандидата за кмет на Ямбол от Съюз на Демократичните сили Христо Попов разговаряме в рубриката "Гласът на кандидатите" в програмата на РАДИО 999. Ден по рано на пресконференция Христо Попов, заедно с кандидатите за общински съветници Таня Пеева и Живко Желев, представи акценти от управленската си програма.

Часове преди предаването радио 999 преди всички информира за откраднатия автомобил на областния лидер на СДС Живко Желев. В разговор по телефона, той подчерта, че приема кражбата като опит за сплашване към него самия и към кампанията на СДС в Ямбол.

§§§

Юристът Христо Попов е роден в Ямбол, на 61 години, завършил е право в СУ "Климент Охридски"-София, работи като адвокат. Христо Попов е председател на общинската организация на СДС - Ямбол. Той е и водач на листата за съветници на синята партия. Семеен, с едно дете.

§§§

- Господин Попов, причина да Ви поканим в студиото е откриването на предиозборната кампания на Съюз на демократичните сили в Ямбол за Избори 2011, което бе оповестено вчера на нарочна пресконференция. Вие сте кандидат за кмет на общината, до Вас в кампанията ще бъдат и кандидатите за общински съветници. Един от тях е областният лидер на СДС и досегашен общински съветник Живко Желев. С него е свързан и възникналият междувременно друг повод за разговор с Вас – както РАДИО 999 преди всички съобщи, тази сутрин, между 3 и 7 часа сутринта е бил откраднат личния автомобил на Живко Желев. Предлагам Ви да започнем разговора с Вас с коментар за това – Вие сте юрист и искам да Ви попитам мислите ли, че това е, нека я наречем, случайна кражба или е с цел сплашване? Последното е предположение на Живко Желев, споделено в разговор с нас.
Това е много неприятно, което се случи с областния лидер на Съюза на демократичните сили. Категорично правя връзка между кражбата на автомобила му и онова, което категорично подчертахме на пресконференцията часове по-ранонашето послание, на СДС, е, че в Ямбол повече няма да се краде! Това явно е неправилно разбрано от крадците. Нашето послание обаче е свързано с едни други кражбитези, които са направени от белите якички. Нашето желание е да спрем тези кражби на територията на община Ямбол. Ние искаме да върнем на гражданите откраднатото чрез приватизацията на общинските дружество, да върнем средствата, които са вложени в построяването на водопровода по ул. „Граф Игнатиевразлика над 2 милиона. Искаме да върнем дадената сума на една циганка от Добрич, която трябваше да достави тръби от Франция за тласкателя на Ямбол…
Кражбата на автомобила на Живко Желев не е обаче извършена от случайни крадци. Това явно е с цел сплашване. Защото ако автомобила беше отнет от крадци, те щяха досега да се свържат със собственик му и да поискат обезщетение. Така правят обикновено крадците. Аз съм адвокат и се занимавам преимуществено с наказателни дела и съм запознат с тази материя. До този момент Живко Желев не е получавал никакви обаждания от подобен характер, никой не се е опитал да се свърже с него, нито пък му е предлагал пари, за да му бъде върнат автомобила.
Което ми дава право да мисля, че става дума за сплашване в навечерието на Изборите. Това няма да се отрази, разбира се на нашата кампания.
Нашата кампания е скромна, ние не разполагаме с такива пари, с каквито разполагат другите. Няма да организираме пищни концерти в центъра на Ямбол, нямаме средства да отрупваме маси в Пиано-бара за интелектуалци и културни дейци в града ни… Кампанията ще продължи така, както и досегаскромно.

 

- Нещо повече за Вашата управленска програма, представена вчера на пресконференцията.


- Всичко се свежда в моята програма като кандидат-кмет на СДС до това: В Ямбол повече няма да се краде! Защото всички знаем, че в община Ямбол през последните десетина години бяха извършени безобразияот общината и чрез общината се крадеше и продължава да се краде. Аз ще спра това! И както заявих вчера на пресконференцията: ако ме изберат гражданите за кмет и ако бъде извършено през първата година на моето управление и едно нарушение по ЗОП, аз ще си подам веднага оставката! Хората, които ме познават, знаят, че при мен компромиси няма. Нарушаването на ЗОП е грозно явление, то не само е противоправно, но то е отвратително!
Другият акцент в програмата е свързан с отношението между кмет и Общински съвет. През последните две години в Ямбол се наблюдаваше липсата на какъвто и да е диалог между кмет и съвет и това се отразяваше на работата между двете институции.
Аз искам да се обърна към общинските съветницидосегашните, а и към бъдещите. Искам да и обясня, не просто да им кажа, а именно да им обясня, че Общинският съвет не е само законодателен орган на територията на общината. Той е орган на управлението, защото взема управленски решения. Затова и председателят му и общинските съветници вземат заплата. Ако беше само законодателен орган на територията на общината, той щеше да работи като по времето на другаря Тодор Живковда се събира един-два пъти в мандата, да утвърждава нормативни актове и толкова. Не, Общинският съвет взема и управленски решения, той е орган на управление!
Ако бъдещите общински съветници разберат това, което им казвам, ще разберат и каква е тяхната отговорност и задължения, нещата ще се изяснят и ще бъдат много лесни.
Бъдещият съвет ще бъде много шарен. Едно решение обаче се взема само при наличието на 19 „за“. Досегашната практика беше такавапредлагат се подкупи, гласува се и се взема или не едно решение.
Друго трябва да се случи. Ако има едно или няколко предложения на кмета примерно и те след обсъждане не се приемат, в това няма нищо страшно. Но ако аз съм кмет и постоянно предложенията ми не се приемат, тогава аз ще се обърна към гражданството. Гражданите имат право да присъстват на всички сесии на Общинския съвет…
Общинските съветници обаче трябва да разберат, че те не са в Общинския съвет, за да изпълняват волята на кмета или да му противоречат, а да вземат решения в полза на града или да отхвърлят недобрите за града предложения за решения. Това е.
Аз ако бъда избран за кмет на Ямбол ще направя така, че да има много по-голямо участие на общинските съветници в комисиите. Защото те трябва да контролират обществените поръчки. В комисиите по обществените поръчки преди 2003 г изобщо нямаше общински съветници. Но благодарение именно на Живко Желев, който тогава бе председател на местния парламент, се въведе именно това участие на общински съветници в комисиите по обществените поръчки.

 

- Няколко думи и за кандидатите за общински съветници от листата на Съюз на демократичните сили.


- Това са хора, голяма част от които са от години членове на СДС. Но въведохме и хора от така наречената гражданска квотатова са личности, доказали се специалисти в областта, в която работят. Ако аз бъда избран за кмет, ще се облегна на тази група, която ще има СДС в Общинския съвет.
Но сигурно е едно: Ако аз бъда избран за кмет на Ямбол, категорично подчертавам – в Ямбол няма повече да се краде от белите якички!

 

----------------------------------------

                                      Купуването и предлагането на гласове е престъпление!
 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!