radio 999

ЖИВКО ЦИРКОВ: СТАНАЛИЯТ КМЕТ С КУПЕНИ ГЛАСОВЕ, ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПОКУПКО-ПРОДАЖБАТА НА СЪВЕСТИ В ПО-ГОЛЕМИ МАЩАБИ


14/10/11 23:08:24коментари:5Image интервю

- Тук в нашето студио е г-н Живко Цирков, който е председател на Център за образователни програми и социални инициативи, по-известно като ЦОПСИ-Ямбол. Центърът е част от общата коалиция в цялата страна на Асоциация „Прозрачност без граници”. Наскоро част от политиците и кандидатите за кмет на Ямбол подписаха т. нар. договор за почтеност. Именно за това ще говоримза почтеност и отчетност.

Няколко думи за Асоциация „Прозрачност без граници”.

- Асоциация „Прозрачност без граници” е световноизвестна международна организация, която има клонове в почти всички страни в Европа и в целия свят. В България се представлява от г-н Огнян Минчев, известен политолог. Асоциацията осъществява най-вече мониторинг на предизборни кампании, на избори, на обществени поръчки, занимава се с обществени дейности свързани с по-голяма откритост и прозрачност. В случая, асоциацията изпълнява проект на фондация „Америка без граници”, която се финансира от тази фондация, свързана с осигуряване на по-голяма почтеност и прозрачност на изборите, като успя да обедини в една коалиция 22 неправителствени организации от цялата страна. Ние сме една от тези 22 организации, като идеята е да осъществим граждански мониторинг в провеждането на изборите в община Ямбол.

 

- Интересът към Вас постоянно расте, името на господин Живко Цирков се чува почти във всички щабове. Колко души ще наблюдават от асоциация „Прозрачност без граници”  изборния процес в Ямбол?

- В Ямбол ще имаме 12 независими наблюдатели, които ще наблюдават изборния ден. Надявам се, че моето име се свързва с хубави неща и дано не прозвучи заплашително като казваме наблюдение и мониторинг, няма нищо страшно. Ние наблюдаваме дали се спазва закона, това, което е заложено в изборния кодекс, и в тази връзка беше предложен т.нар.” Договор за почтеност”, на всички предизборни щабове, които са регистрирани в Ямбол като кандидати за кметове и общински съветници. Искам да подчертая, че договора е пожелателен и ние предлагаме на кандидатите с подписа си да се включат в него. Подписвайки го, те се ангажират, че ще ни предоставят възможност да наблюдаваме как протича тяхното финансиране на предизборните кампании, тяхната отчетност по отношение на набирането и изразходването на средствата. Няма нищо страшно, стига всичко да е в рамките на закона.

 

- Да подчертаем, че не само вие правите наблюдение, прави го и Сметна палата, както и други контролни органи, но вие обобщавате резултатите, преди всички тях. Как ви се струва, почтено ли върви тази кампания? Припомнете ни, колко партии подписаха този договор.

- От регистрирани 19 кандидата, ние успяхме да намерим адресите и да им изпратим писма с обратна разписка, така че те са ги получили. Такива писма сме изпратили на 13 кандидата, отговорили са ми само двама, като те са подписали и двата договора- единия за кмет, издигнат от съответната партия или коалиция, а другия е за общинските съветници.

 

- Да, публикували сме техните изявления в сайта на радиото и всеки, който има желание може да ги научи.

- Въпросът за другите кандидати обаче остава отворен, какво е това, което ги спира да подпишат този договор, след като непрекъснато се афишира пред гражданите, че в бъдещето им управление ще има откритост и прозрачност.

В изборния ден резултати по отношение на това, дали има сигнали за купуване и продаване на гласове, но за самите резултати от изборите, ние не сме социологическа агенция, за да правим проучвания. Ще имаме резултати от отчетността на изборния процес, ако тези които са подписали Договора за почтеност пожелаят да предоставят своите финансови и отчетни документи. Може би именно това спира голяма част от хората, които все още се колебаят дали да подпишат или не, защото договора не е само пожелателен, а подписвайки го съответният кандидат се ангажира, че ще предостави тези документи и представители на „Прозрачност без граници” ще могат да отидат в техните офиси и да ги помолят да предоставят приходни и разходни ордери. Искам да подчертая, че тази година новият изборен кодекс е доста строг и е регламентирано кой какво може да прави, доколко може да получават. Заплащането в брой е до 1000 лева, ако е над 1000 само по банков път, независимо дали средствата се получават или изразходват, като трябва да се попълни и декларация за произход на средствата. Едно физическо лице може да дари максимум до 10 000 лева на една партия или коалиция. Вече е забранено юридически лица да даряват на предизборната кампания.

 

- В раздел 8, гл. 5 са визирани задълженията на медиите. Вие контролирате и медиите по отношение на отчетността. Какво наблюдавате при тях?

- Тук по-скоро не говорим за контрол, а за едно сътрудничество с медиите, знаете че медиите и НПО имат много близки задачи за изпълнение. Медиите са длъжни по закон да публикуват своята тарифа за медийни услуги по време на предизборната кампания, което трябваше да стане 12 дена преди началото на изборната кампания. Радостен съм, че точно вашето радио беше първо, ние тези неща ги следим! Искам да ви похваля, че тарифата беше много точно разписана, докато част от колегите бяха публикували общата си рекламна тарифа, което не съвпада напълно.

 

Могат ли гражданите да ви сигнализират, ако забележат някакви нарушения свързани с отчетността и ако дакакви са вашите правомощия?

- Демокрацията ни е дала много права, много свободи и голяма отговорност. Сега, когато сме в предизборна кампания, бих искал да апелирам към гражданите да бъдат по-отговорни и да не си „подаряват” гласа! Не знам, дали хората, които продават гласа си си давам сметка, че по този начин позволяват да влезе във властта човек, който след изборите ще продължи тази покупко- продажба в много по-голям мащаб.

 

-Г-н Цирков, съмнявам се, че хората които могат да мислят по този начин, са хора които си продават гласовете. Мисля, че само на хората които им липсва разум ще си продадат гласа.

-На тези избори се очаква голям брой хора, които са склонни да си продават гласовете, не е тайна че това са повече хора от малцинствени групи, хора в затруднено положение, които мислят ден за ден.

 

- Могат ли да сигнализират гражданите?
- Да,всеки гражданин може да сигнализира на специален телефон на „Прозрачност без граници”, който е 080011224 и е безплатен за цялата страна. На него ще отговарят специалисти, които ще могат да реагират веднага за какви нарушения става въпрос и ако трябва веднага ще се сезират Съда и Прокуратурата.

 

- Г-н Цирков, благодаря Ви за този разговор. Очакваме Ви пак при нас в изборния ден.


 

Коментари


Интересно | 15/10/11 15:22:43


А смятат ли да го спазват?


етн | 15/10/11 08:14:19


"Интересно" отговарям ти: Христо Дянков и Стоян Проданов подписаха договора за почтеност


мм | 14/10/11 23:07:29


единият със сигурност е Христо Дянков, от Новото време


Демокрит | 14/10/11 17:29:35


Тез договори са като повечето от договорите в РБ - пишат се за да се нарушават. Ние не сме бананова страна а сме хартиена страна - всичко остава на хартия а на нея се радват само книжните плъхове!


Интересно | 14/10/11 17:04:04


Кои са тези двама кандидати които са подписали т.нар. ”Договор за почтеност”?Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Трима младежи са пострадали при инцидент с АТВ в землището на село Могила

Баловете в Ямбол стартират на 23 май

ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ ЯМБОЛ И СЛИВЕН ЩЕ СА БЕЗ ВОДА ДНЕС

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!


Най-коментирани новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Гражданите на Ямбол питат - общината отговаря


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ