Обратно към категорията

ЗАТЯГА СЕ КОНТРОЛЪТ НА АДРЕСНАТА РЕГИСТРАЦИЯ

   

Image

Нови изисквания при извършване на адресна регистрация са въведени от началото на февруари 2011 г. Съгласно промените в Закона за гражданската регистрация, при извършване на адресна регистрация в общината по

 постоянен или настоящ адрес, гражданите трябва да представят документ за собственост или договор за ползване на имота за жилищни нужди, съобщи Йорданка Вълково директор на дирекция "Регистрация и гражданско състояние".

При адресна регистрация в жилище, което не е собственост на лицето, се изисква и декларация по образец от собственика, че е съгласен в жилището да се регистрират посочените лица. Декларацията се подава лично от собственика или с нотариална заверка на подписа.

 

Ето и полезна информация за адресната регистрация, публикувана във вестик "Капитал":

Глаголът живея има две значения – съществувам и обитавам. Разликата между тях е чужда на българското законодателство, което не приема, че първото е възможно без второто. Адресната регистрация е необходима, за да си изкараш лични документи, да упражниш правото си на глас, дори да получиш социални помощи и обезщетения за безработица. Сега истинският адрес е актуален покрай хилядите изтичащи паспорти и лични карти.

Адресната регистрация освен необходима е и задължителна според българското законодателство, а при промяна на адреса това трябва да се обяви в общината в 30-дневен срок. Глобите за нарушение са от 20 лв. до 200 лв. Никой обаче не следи това и кампанията обикновено се случва покрай ваденето на нови документи. Като в момента.

Как

Промяната на настоящия и постоянния адрес се извършва от служители на ЕСГРАОН (Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението) на общините и кметствата. На територията на град София това става според района. Ако например лицето живее в кв. "Манастирски ливади", трябва да подаде заявление в службата на община Витоша.

На интернет страниците на някои райони в София са качени образци на заявленията за промяна на постоянен адрес, както и необходимите документи, които трябва да бъдат представени. Най-често тава са лична карта, заявление и бележка за платена такса. Образци на заявленията могат да се купят на място в общините.

На някои места заради кметски заповеди се изискват и нотариални актове за собственост. В други обаче представянето е задължително, затова е добре предварително по телефон да проверите или да носите копие от документа със себе си.

Кметовете на райони издават заповеди за реда, по който се променя адресната регистрация. Сроковете са кратки, най-често това става веднага, след представяне на документите на гишето, макар и някои районни кметове да са заложили по-дълги срокове - от 3 до 7 дни след подаването на заявлението. Таксата за издаване на удостоверяване за промяна на постоянен адрес е 2.50 лв. Промяната се прави лично и на място, но в случай че е невъзможно, може да се упълномощи нотариално друго лице.

Има разлика между заявяване на постоянен и настоящ адрес. Вторият е този, на който лицата се регистрират само като временно пребиваващи. При това положение в някои райони, за да се впише адресът, е необходимо съгласието на собственика на имота. То се дава чрез декларация. Най-често в тази ситуация са хората, които живеят под наем. Настоящият адрес се заявява чрез адресна карта, образци от която има в общинските служби.
Информацията от ЕСГРАОН се подава всекидневно към МВР. Въпреки това при ваденето на документи за самоличност от районните полицейски управления искат преснимано копие на жълтата бланка за промяна на адреса.

Изключения са...

Според Закона за гражданската регистрация на един адрес не могат да бъдат регистриран такъв брой лица, който надвишава три пъти броя на лицата, които обичайно могат да населяват едно жилище. Образно казано, в един двустаен апартамент не могат да бъдат регистрирани 20 души. А това се случва често в последните години. От район "Люлин" обясняват, че ги заливат с жалби на собственици, които получават чужда кореспонденция или посещения от кредитори в търсене на длъжници. За да се избегнат такъв вид изненади, при заявяване на постоянен адрес или промяната му хората могат да декларират изрично, че забраняват вписване на други лица на адреса без съгласието им.

Собствениците на мезонети и ателиета също могат да се сблъскат с неприятна изненада. Без точно обяснение в някои общини в столицата им се отказва вписване на адрес. След дълго чакане и много въпроси обитателите на такива имоти ще разберат, че причината не е специална разпоредба. Просто софтуеърът на общините е стар и има само апартаменти, а ателиета и мезонети не съществуват.

Друга особеност е, че при вписването на новородени деца, ако родителите са регистрирани на различни постоянни адреси, трябва да изберат на кой да впишат детето си. Ако адресите им са настоящи, се вписва този на майката.

Българите, които живеят в чужбина, заявят български постоянен или настоящ адрес в консулските служби на съответната държава. А тези, които не могат да посочат постоянен адрес в България, но са нейни граждани, се вписват служебно в регистрите в район "Средец" на град София.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#10 марияна христова 24.04.2015 14:51

Поредната простотия в България.Нотариален акт на жилището за адресна регистрация..............

 

 

#9 Маргарита 09.04.2012 21:29

Аз искам да отрегистрирам бившият си съпруг от адреса ми какво да направя и в полицията писах нищо не направиха към кого да се обърна за помощт ? закона е : ако той иска .


#8 Маргарита 09.04.2012 21:27

Аз искам да отрегистрирам бившият си съпруг от адреса ми какво да направя и в полицията писах нищо не направиха към кого да се обърна за помощт ? закона е : ако той иска .

 

 

#7 flaphyluple 23.12.2011 13:53

kjhfgkh dfgkjhdfghk utwerbmbxvio http://jkhgcvmnbsekyhxjhxcvmb.com/ - nbvhgfytr654gfdbvclkjhkuyjgf http://jkhgcvmnbsekyhxjhxcvmb.com/ - http://pahsorchestra.wikispaces.com/file/view/cheerleader.jpg/55621616/cheerleader.jpg


#6 FoerryPerge 23.12.2011 09:27

Как прогнать свой сайт? Как поднять посещаемость? Как поднять Тиц и Pr? Прогон по каталогам ничего не дает, мы предлогаем уникальную возможность прогона по дешевым ценам! СУПЕР ПРОГОН ВАШЕГО САЙТА: (icq 618204327) <b>ТАРИФЫ:</b> Наши тарифы прогона сайта по солянке: Прогон по базе из 5000 сайтов стоит 150 руб Прогон по базе из 10000 сайтов стоит 250 руб Прогон по всей базе (примерно 30 000 сайтов) сайтов стоит 500 руб _______________________________________ Тарифы прогона сайта по профилям: Регистрация 3000 профилей на разных форумах ( с вашими сылками внутри аккаунтов) ВСЕГО 100 руб !!!!! (придет 3000 писем) Регистрация 10000 профилей на разных форумах ( с вашими сылками внутри аккаунтов) ВСЕГО 300 руб !!!!! (придет 10000 писем) Регистрация 25000 профилей на разных форумах ( с вашими сылками внутри аккаунтов) ВСЕГО 600 руб !!!!! (придет 25000 писем) _____________________________________ Тарифы рекламного прогона сайта по форумам: Прогон 3000 постов на разных форумах (Ваш рекламный текст в постах) Всего 210 руб (придет 3000 писем) Прогон 10000 постов на разных форумах (Ваш рекламный текст в постах) Всего 600 руб (придет 10000 писем) Прогон 25000 постов на разных форумах (Ваш рекламный текст в постах) Всего 1200 руб (придет 25000 писем) ___________________________________________ Наши тарифы прогона сайта по форумам: Прогон 3000 постов на разных форумах ( с сылками внутри текста) Всего 150 руб (придет 3000 писем) Прогон 10000 постов на разных форумах ( с сылками внутри текста) Всего 450 руб (придет примерно 10000 писем) Прогон 25000 постов на разных форумах ( с сылками внутри текста) Всего 900 руб (придет примерно 25000 писем) _______________________________________________ Тарифы прогона сайта по гостевым книгам: Размещение сообщения в гостевой книге на 3000 сайтов (Размещается сообщение в гостевой книге с вашим объявлением или сылкой на сайт) Всего 120 руб Размещение сообщения в гостевой книге на 10000 сайтов (Размещается сообщение в гостевой книге с вашим объявлением или сылкой на сайт) Всего 300 руб ___________________________________________ Наши тарифы прогона сайта по комментариям: Размещение комментариев на 3000 сайтов (Размещается комментарий на сайтах с вашим объявлением или сылкой на сайт) Всего 150 руб (придет около 3000 писем с регистрацией на сайтах, где добавлялись комментарии) Размещение комментариев на 10000 сайтов (Размещается комментарий на сайтах с вашим объявлением или сылкой на сайт) Всего 450 руб (придет около 10000 писем с регистрацией на сайтах, где добавлялись комментарии) _____________________________________ Для оформления заказа вам необходимо написать в Icq 618204327 для связи! Гарантия! Полный отчет!

 

 

#5 liudmil 21.12.2011 06:27

Здравейте, аз също се интересувам от законността на искането на копие от нотариалния акт. На база на какво се прави - приумица на местния кмет или закон? vasil | 04/07/11 17:41:46 za6to iskat kopie ot notarialniq akt na jili6teto da ostane pri tqh i imat li takiva pravomo6tiq. Vseizvesno e kakvi izmami stavat s danni ot li4nata karta,kamoli s notarialniq akt na jili6teto


#4 Silwiq 24.11.2011 15:36

Налага ми се да си сменя адресната регистрация(от един град в друг). Какъв е пътя по който става това и какви документи са необходими?Моля пишете ми,важно е!

 

 

#3 nikolai 04.07.2011 17:23

a za6o socialnite sa6o iskat kopie na notarialniq akt,no ne go zadarjat.ne e li dostata4no prosto da go pokaja pri podavane na deklaraciqta.


#2 vasil 04.07.2011 14:41

za6to iskat kopie ot notarialniq akt na jili6teto da ostane pri tqh i imat li takiva pravomo6tiq. Vseizvesno e kakvi izmami stavat s danni ot li4nata karta,kamoli s notarialniq akt na jili6teto

 

 

#1 ася 11.02.2011 11:44

ами ако нямаме документ за собственост и къщата се води на прадядо ми как да се регистрирам че живея в нея


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!