Обратно към категорията

Зелена светлина за Музея на бойната слава

   

Зелена светлина за Музея на бойната славаМинистерството на културата съгласува решението на общинския съвет Ямбол за създаване на Музей на бойната слава. Това бе и последното изискване преди възможността музеят реално да започне да функционира като такъв. Предстои сформирането на екип на най-новия културен институт в града.
Музеят на бойната слава в Ямбол ще бъде е един от основните акценти в стратегията за популяризирането на Ямбол като атрактивна туристическа дестинация с направление културно – историческо наследство. Другите ключови обекти - Националният археологически резерват „Кабиле” край Ямбол, Безистена, както и   Възрожденският комплекс в кв. „Каргон” предстои да се реновират по проекти на общината.
Музеят на бойната слава ще бъде обособен на терен с обща площ 8961 кв. м., част от бившия войскови район „Пионерски казарми”. Теренът бе върнат на община Ямбол от Министерство на отбраната  в отговор на стартиралата инициатива там да бъде обособен военен музей. С придобиване на територията бе сформирана работна група за активна събирателска дейност. Изготвена бе и тематичната структура на музея, като решението е той да обхваща периода от създаването на българската държава до наши дни.
 Всеки от историческите периоди ще бъде представен с ямболското участие в него – присъединяването на региона към младата българска държава, значението на Ямболската крепост през средновековието, падането под турско робство, участието на ямболлии в борбите за духовна независимост и национално–освободителните движения. Специално внимание ще бъде отделено на ямболските войскови подразделения в периода след Освобождението от 1878 година. Ще бъдат оформени експозиции от предмети с военноисторическа стойност, представящи бойната слава на Ямбол, както и атрактивна експозиция на открито с бойна техника и оръжейни системи, използвани от Българската армия през годините. Специален акцент ще бъдат бронирани машини и преди всичко уникални модели на немската бронетанкова техника, също и макет – възстановка на легендарния цепелин Л 59, базиран през Първата световна война в Ямбол. Неизменна част от музея ще бъде и уникалната военна медицинска сбирка, без аналог в цялата страна, която до момента е съхранявана в сградата на ДКЦ-1 и поради липса на подходящо място е показвана само при специални случаи.
Част от машините, които ще бъдат бъдещи представени в музея, вече са реставрирани във вид за експониране. Набирането на експонати продължава. Призовават се бивши военнослужещи от ямболския гарнизон, частни колекционери, бизнесмени, неправителствени и патриотични организации, граждани да подпомогнат с дарение усилията да се съхрани за поколенията историята. За бъдещия музей могат да бъдат дарявани оръжия, документи и предмети от ежедневието на войника. Особено се разчита за обогатяването на сбирката и на всякакъв снимков материал, с който да се онагледи представянето на различните периоди. Желаещите да се включат в кампанията могат да получат информация на телефони 681 211 или 681 221.


Пресцентър община Ямбол









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!