radio 999

ЗА СПОРТНИТЕ УСПЕХИ НА ЯМБОЛ, ЗА МЛАДИТЕ ХОРА И ОЩЕ НЕЩО...


13/02/17 12:10:11коментари:3 СКВ „ ТУНДЖА ”- ЯМБОЛ СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ ОТБОРИТЕ НА СЛИВЕН И БУРГАС СКВ „ ТУНДЖА ”- ЯМБОЛ СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ ОТБОРИТЕ НА СЛИВЕН И БУРГАС

 „Нищо велико не е постигнато без ентусиазъм. " пише Ралф Уолдо Емерсон. 
С много ентусиазъм и желание за победа бе изпълнена в събота (11-ти февруари) залата по волейбол на стадион "Николай Лъсков", където момичетата от СКВ „Тунджа”- Ямбол влязоха в съревнование с отборите на Сливен и Бургас. 
Още с влизането си в залата, където спортното събитие се проведе, усетихме присъствието и на нещо друго, освен ентусиазъм. Влага. Докато наблюдавахме развоя на игрите от втората фаза на регионалното първенство, ни се набиха на очи не само следите от влага по стените, но и прокрадващият се измежду процепите на стените мухъл и подът покрит с опасни неравности. Контрастът между добре изглеждащата отвън фасада и състоянието на залата отвътре, създаде недобро впечатление не само на ямболската публика, но и на гостите от другите градове, които се оглеждаха наоколо в недоумение.
   Потърсихме Илия Михайлов, председател на СКВ „Тунджа”- Ямбол и главен треньор на волейболният ни отбор, за коментар. Ето каква сподели с екипa ни той:
"Треньор съм отдавна. С течение на годините тук бяха извършени ремонтни дейности по дограмата, покрива, парното и помещенията, които ежедневно се ползват от треньорите и отбора. Искрено се надяваме на скорошна смяна на ел. инсталацията и на освежаване на залата отвътре-желание, което не би могло да се сбъдне без подкрепата и помощта на отговорните органи. Наличните, все още, проблеми създават реални пречки за правилното функциониране на нещата. Състоянието на стените, наличието на влага и мухъл, както всеки човек знае, са изключително вредни за човешкия организъм. Освен това неестетичният вид на залата ни кара да се чувстваме зле, когато сме в ролята на домакини и трябва да посрещаме други отбори от България в такива условия. "
 
" Обликът на залата е в това състояние от времето, по което аз бях на мястото на момичетата от отбора. Влагата и миризмата на мухъл, за съжаление, са типичният аромат, който ни посреща в началото на всяка тренировка, още с прекрачването на прага. " - сподели помощник-треньор Милена Иванова - " Подът също е в неприемливо състояние. Има дупки и неравности, които представляват опасност за децата, особено за най-малките. Ние не претендираме за зала "последен модел", въпреки че би било чудесно да разполагаме с такава. Ние мечтаем единствено за възможността да работим с децата в здравословна среда, в която с гордост да посрещаме и отборите от другите градове. "
 
Победител от първата среща, състояла се между отборът на Ямбол и този на Сливен, с 3:1 гейма, стана отборът на ямболските кадетки. В последвалата този двубой среща, отборът на Бургас надви този на Сливен с 3:0 гейма. Третото съревнование, между домакините и момичетата от Бургас, завърши с победа за нашите момичета (3:0). В края на деня стана ясно, че благодарение на успешното си представяне СКВ „Тунджа”- Ямбол успешно се класира за квалификации зони.
Без съмнение, освен отличен начин за развлечение и разтоварване, спортът притежава способността да дисциплинира и пази от пороци. За радост на всички нас, на територията на Ямбол спортът е добре разпространен. Има за всекиго по нещо - от кикбокс до художествена гимнастика, от спортни танци до баскетбол, от карате през волейбол, та чак до шах. Все много и най-различни дисциплини, в които ямболските младежи биват доста често отличавани с високи постижения на национално и международно ниво - факт, който доказва, че спортът за ямболските младежи е като магнит и е нещо, което определено им се отдава. Достатъчно ли е обаче, да бъдем горди с постиженията им, без от своя страна да направим нужното, за да им бъде осигурена, в замяна на техният труд и заслуги, подходяща среда, за да могат да развиват пълноценно своите дарби?   
   Общинската администрация не веднъж е показвала, и продължава да показва, позитивното си отношение към успехите на местните спортни клубове и младежи по различни начини . Но нима не би била по-стойностна награда добрата поддръжка на условията, в които даровитите ни спортисти прекарват по цели дни в тренировки, стремейки се към победа? Дали осъзнаваме всъщност, че именно в активната подкрепа и целенасоченото развитие на спорта на територията на града се крие една от възможностите, децата ни да открият себе си и правилният за тях път в живота, още от ранна детска възраст? Ако имате известни съмнения по този въпрос, прочетете какво споделиха с нашият екип относно отбора, волейбола и любовта към спорта някой от момичетата от СКВ „Тунджа”- Ямбол: 
 
" Започнах да тренирам волейбол, защото ми се стори забавно, но с времето заобичах този спорт. Той ме учи да работя в екип, учи ме на дисциплина, както и на много други полезни неща. " - Михаела, 14 г.
" Този спорт ме научи да не бъда егоист - ако искаме да успеем, всички трябва да се подкрепяме, да бъдем едно цяло. " - Румяна, 13 г.
" Харесва ми да тренирам, защото така се чувствам пълноценна. Волейболът ми помага да се отърся от всичко, което ме натоварва; учи ме на постоянство; учи ме да споделям и да играя отборно. " - Силвия, 15 г.
" В отбора всички сме като едно голямо, задружно семейство." - Христиана, 15 г.
" Обичам да тренирам, защото спорта ме развива физически и умствено, защото ме обгражда с позитивни и мотивирани хора. Това, което ме кара да продължавам да тренирам е нуждата и желанието ми да бъда по-добра от преди." - Виолета, 16 г.
" Чрез спорта доказваш на себе си и на останалите, че си силна и борбена личност. "- Станислава, 14 г.
" Спортът ме кара да се стремя към това, в което искам да успея." - Михаела З., 16 г.
" Спортът е сила, дух и най-вече здраве. Спортът е начин на живот." - Габриела, 16 г.
 
   Думите на тези момичета би трябвало да бъдат достатъчно вдъхновяващ мотив, за влагането на всички възможни средства и усилия, за да им бъде предоставена възможността да практикуват спорта, за който говорят с толкова вълнение, в адекватни за това условия. Семейството на СКВ „Тунджа”- Ямбол обаче е съставено не само от пламенни думи, а и от факти. Точно от този волейболен клуб, точно от тази пропита с влага зала, са започнали пътят си нагоре много волейболистки, които не веднъж са ни карали да се гордеем да се наричаме жители на град Ямбол. 
   В периода от  1994 до 2002 г., например, шампиони на България с ВК "ЦСКА" са били Радослава Дичева, Ивелина Петкова, Росица Янева и Магдалена Марчева - всички до една възпитанички на СКВ „Тунджа”- Ямбол. От 2008 г. до сега, пък, бихме могли да се похвалим с шампиони на България и в редиците на ВК "Левски" - Анелия Садовска, Нася Димитрова (Капитан), Кристиана Петрова (Капитан) и Деница Димитрова също продължават, с уменията и таланта си, да прославят нас и града ни. 
   Много от тези момичета са били част от Националният отбор на България през въпросните периоди. Освен за различни български волейболни клубове, нашите момичета са допринесли и за успехите на отбори от Италия, Полша, Гърция, Азербайджан и САЩ. Към списъка на златните ямболски волейболистки можем да прибавим и младата надежда на клуба Деница Пеева, която по настоящем се изявява на територията на Германия, където и учи.
   Страст - има. Хъс и желание за победа - има. Талант и трудолюбие - има. Резултатите са повече от добри. Всичко е на лице. Необходимо е единствено изработването и прилагането на добре обмислена, целенасочена и практически издържана стратегия за поощряването на връзката между младежите на Ямбол и спорта.
   Добър пример за правилното приложение на точно такъв вид стратегия е това, което, от известно време насам, се случва в петричкото село Самуилово - едно от малкото български села, в което, напук на очакванията, жителите не намаляват, а нарастват. Там успяват да привлекат деца и младежи от цялата община с добрите условия за развитие на спортове като футбол, борба, мотокрос, които селото предлага. Нашето проучване показа дори, че мотопистата край Самуилово е сред най-дългите и най-добре подготвени трасета в Югозападна България. Случващото се там е чудесен пример за това, как чрез правилни инвестиции, дори едно малко населено място бавно процъфтява, благодарение на спорта, привличайки не само общественото внимание, но и посетители от различни краища на страната.
   Докато подготвяхме този материал, си дадохме сметка, че при нас в България сякаш правилото повелява хубавите неща все да се случват въпреки, а не благодарение на условията. Дали не е някакво древно проклятие? Или някой ни е урочасал всичко да ни се получава по трудният начин?  Понякога дори ние самите се чудим, как това изобщо е възможно. Може би фразата "Без кал няма лотус" ще се окаже вярна в някои от случаите. Но едно е повече от сигурно, както старите хора казват: Ако ние не си помогнем, никой няма да ни помогне. Иначе казано, трябва взаимно да си помагаме или сме изгубени. Съединението прави силата.
 
Според законите на природата всяко посято семенце би могло да изникне и би могло да си проправи път, дори през циментиран къс земя, понеже природата крие в себе си сила, притежаваща способността да накара семенцето да покълне дори във привидно враждебна среда. Но колко по-бързо, същото това семенце би се превърнало в дръвче, колко по-скоро би извило снага и би се разлистило, колко повече плод би дало то, ако само средата около него е благоприятна и то не пилее сили в стремеж за оцеляване?
 
Николина Стоянова
 


Коментари


фен | 14/02/17 16:45:44


Той,Депутатина бавно и славно затрива и баскетбола,вие искате за залите да мисли...Големи оптимисти сте


До Боян | 14/02/17 16:10:46


Бояне как да се промени нещо като будалите избраха уж спортист за депутат че и зам.председател на комисията по спорта го сложиха , а той една дума не може да каже камо ли да защити пред някой искане на пари та да се оправи тази зала или зала Диана или друг спортен център.Ха сега пак си го изберете на изборите.Той си харчи вашите данъци пък Вие лапате мухите....!!!


Боян Боев Прага | 13/02/17 21:42:03


В тази зала нищо не се е променило от 60год.Същата мизерия и мръсотия,бордел.В нея съм тренирал,а впоследствие бях там и треньор.Всички отбори по всички спортове на ФД Н.Лъсков я изплзваха нон стоп.Как издържа толкова години.Илия Михаѝлов е героѝ.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


БУРЯ, ПАДНАЛИ ДЪРВЕТА И ГОРЯЛ АВТОМОБИЛ КРАЙ ЯМБОЛ

150 години от гибелта на Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в родното му село

ГЛОБИХА МЪЖ, ПОДАЛ СИГНАЛ ЗА ОТВЛИЧАНЕ... КОЕТО НЕ БИЛО ТОЧНО ОТВЛИЧАНЕ

Абитуриентските балове в Ямбол продължават и днес


Най-коментирани новини

Мариета Сивкова: Бързо усвояване

Гражданите на Ямбол питат - общината отговаря

Благотворителната кампания „Тунджа може“

ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ ЯМБОЛ И СЛИВЕН ЩЕ СА БЕЗ ВОДА ДНЕС


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ