Благовест Димчев: "Гордея се, че съм първият носител на Ботевска награда в гимназията по земеделие в Ямбол!"


20/05/17 16:11:11коментари:0Благовест Димчев: Благовест Димчев:

+ аудио
Благовест Димчев Стоянов от 12 "а" клас е първият носител на „Ботевска награда” в Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол. Тя ще бъде връчвана всяка година на зрелостник с най-висок успех, с отговорно поведение към извънучилищните дейности в гимназията, както и за високи достижения в обучението в съответната специалност.


Благовест е един от абитуриентите, които освен с диплом за средно образование, завършва ПГЗ „Христо Ботев” със специалност, която е една от най-търсените на пазара на труда днес – „Механизация на селското стопанство”. Освен това той, както и всички останали абитуриенти на ПГЗ, вече си имат безплатно придобита шофьорска книжка с категории В, Твк и Твк-З, за тракторист и комбайнер.
„Напълно съзнателно пожелах да уча в това училище, защото в рода ни има хора, които се занимават със земеделие, знам от малък, че това не е лесна работа, че изисква много познания. Гордея се, че съм и първият носител на Ботевска награда, знам за Ботев, че си е поставял високи цели и ги е следвал неотклонно. Такъв ще съм и аз.
Ще продължа да се развивам като специалист, ще работя отговорно и дано работата ми да е ползотворна не само за мен, но и за хората около мен. Това ще ме радва най-много!”, сподели Благовест, веднага след получаването на голямата награда. 
 
„Когато има такава награда, когато тя носи името на един от най-великите българи – Христо Ботев, учениците разбират колко важни за нас и за обществото ни са техните успехи. Освен това с името на наградата подчертаваме, че трябва всеки от тях да носи в себе си идеалите на Ботев, да отстояват истината и свободата във всяка своя дейност и по целия си житейски път.”, каза Румяна Кирова, заместник директор по учебната част в гимназията. „Освен това чрез тази награда се създава и конкурентна среда за усвояване на по-високи знания и професионални умения в училището. Убедена съм, че Благовест Стоянов ще остане в училищната ни история като първият носител на Ботевската награда на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол, а след него ще има и още много други носители. Защото амбицията ни на всички, които работим в това училище, е да възпитаваме достойни млади хора, които завършват със самочувствието на знаещи, можещи и конкурентно-способни на пазара на труда в България и в Европа професионалисти!”
 
„Земеделието е проста работа, но не е за прости хора!” – това е един от постулатите, които често директорът на ПГЗ „Христо Ботев” Тодор Тодоров повтаря. Днес той със самочувствие подчерта: 
„Не може да не ни радва фактът, че учениците, които постъпват в гимназията по земеделие са все повече. И много често идват кандидати, които вече са избрали точно в коя специалност да учат и задават въпроси за това какво ще знаят, когато завършат училището ни. Това ни амбицира да продължим в същата посока – специалностите ни са наистина интересни – „Механизация на селското стопанство”, „Фермер”, „Икономика на земеделското стопанство” и „Агроекология”. Младите хора излизат от тук с шофьорска книжка, с три категории, с познания за автомобилите, с възможност веднага да започнат високоплатена работа не само в България, но и където пожелаят. С учредяването на новата награда на името на Христо Ботев, искаме да подчертаем, че учениците ни завършват тази гимназия със самочувствието на млади хора, които си поставят високи цели - в живота и в професията.
 
Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол вече приема документи на новите си осмокласници и деветокласници.

След 7-ми клас по специалностите:
- Механизация на селското стопанство
- Фермер
- Икономика на земеделското стопанство
 
След 8 клас приемът е по специалностите:
- Механизация на селското стопанство
- Фермер
- Агроекология

Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол приема учащи се и в задочна форма по специалността "Механизация на селското стопанство" за лица над 16 г.

Завършилите всички специалности в гимназията по земеделие получават професионална квалификация и правоспособност за водач на МПС, за тракторист и за комбайнер.
От училището се предоставя и безплатно общежитие, както и всички видове стипендии.
 


КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

ДНК ЕКСПЕРТИЗА ДОКАЗВА СЪПРИЧАСТНОСТ НА МАРТИН КЪМ УБИЙСТВОТО В СОТИРЯ


Най-коментирани новини

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ПОЧИТАМЕ ПОКРОВИТЕЛКАТА НА МАЙЧИНСТВОТО - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА

Водата в Тунджа е спряна, без това да е съобразено със закона от страна на община Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ