radio 999

Благовест Димчев: "Гордея се, че съм първият носител на Ботевска награда в гимназията по земеделие в Ямбол!"


20/05/17 16:11:11коментари:0Благовест Димчев: Благовест Димчев:

+ аудио
Благовест Димчев Стоянов от 12 "а" клас е първият носител на „Ботевска награда” в Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол. Тя ще бъде връчвана всяка година на зрелостник с най-висок успех, с отговорно поведение към извънучилищните дейности в гимназията, както и за високи достижения в обучението в съответната специалност.


Благовест е един от абитуриентите, които освен с диплом за средно образование, завършва ПГЗ „Христо Ботев” със специалност, която е една от най-търсените на пазара на труда днес – „Механизация на селското стопанство”. Освен това той, както и всички останали абитуриенти на ПГЗ, вече си имат безплатно придобита шофьорска книжка с категории В, Твк и Твк-З, за тракторист и комбайнер.
„Напълно съзнателно пожелах да уча в това училище, защото в рода ни има хора, които се занимават със земеделие, знам от малък, че това не е лесна работа, че изисква много познания. Гордея се, че съм и първият носител на Ботевска награда, знам за Ботев, че си е поставял високи цели и ги е следвал неотклонно. Такъв ще съм и аз.
Ще продължа да се развивам като специалист, ще работя отговорно и дано работата ми да е ползотворна не само за мен, но и за хората около мен. Това ще ме радва най-много!”, сподели Благовест, веднага след получаването на голямата награда. 
 
„Когато има такава награда, когато тя носи името на един от най-великите българи – Христо Ботев, учениците разбират колко важни за нас и за обществото ни са техните успехи. Освен това с името на наградата подчертаваме, че трябва всеки от тях да носи в себе си идеалите на Ботев, да отстояват истината и свободата във всяка своя дейност и по целия си житейски път.”, каза Румяна Кирова, заместник директор по учебната част в гимназията. „Освен това чрез тази награда се създава и конкурентна среда за усвояване на по-високи знания и професионални умения в училището. Убедена съм, че Благовест Стоянов ще остане в училищната ни история като първият носител на Ботевската награда на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол, а след него ще има и още много други носители. Защото амбицията ни на всички, които работим в това училище, е да възпитаваме достойни млади хора, които завършват със самочувствието на знаещи, можещи и конкурентно-способни на пазара на труда в България и в Европа професионалисти!”
 
„Земеделието е проста работа, но не е за прости хора!” – това е един от постулатите, които често директорът на ПГЗ „Христо Ботев” Тодор Тодоров повтаря. Днес той със самочувствие подчерта: 
„Не може да не ни радва фактът, че учениците, които постъпват в гимназията по земеделие са все повече. И много често идват кандидати, които вече са избрали точно в коя специалност да учат и задават въпроси за това какво ще знаят, когато завършат училището ни. Това ни амбицира да продължим в същата посока – специалностите ни са наистина интересни – „Механизация на селското стопанство”, „Фермер”, „Икономика на земеделското стопанство” и „Агроекология”. Младите хора излизат от тук с шофьорска книжка, с три категории, с познания за автомобилите, с възможност веднага да започнат високоплатена работа не само в България, но и където пожелаят. С учредяването на новата награда на името на Христо Ботев, искаме да подчертаем, че учениците ни завършват тази гимназия със самочувствието на млади хора, които си поставят високи цели - в живота и в професията.
 
Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол вече приема документи на новите си осмокласници и деветокласници.

След 7-ми клас по специалностите:
- Механизация на селското стопанство
- Фермер
- Икономика на земеделското стопанство
 
След 8 клас приемът е по специалностите:
- Механизация на селското стопанство
- Фермер
- Агроекология

Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” Ямбол приема учащи се и в задочна форма по специалността "Механизация на селското стопанство" за лица над 16 г.

Завършилите всички специалности в гимназията по земеделие получават професионална квалификация и правоспособност за водач на МПС, за тракторист и за комбайнер.
От училището се предоставя и безплатно общежитие, както и всички видове стипендии.
 


КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЗА ВАС, УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ЯМБОЛ! ВТОРИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ ПО ПОВОД 3 МАРТ, ОРГАНИЗИРАН ОТ ИК ЗА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ!

Двама с трихинелоза в Бургас, изследват още 17

В Ямбол спипаха пиян шофьор

8-годишно дете пострада след пътен инцидент в Стралджа


Най-коментирани новини

Таен търг за продажба на дървесина добита на територията на община Ямбол. Началната тръжна цена беше 10 лв. за кубик

Почина дядо Добри

Вдигат заплатите... на депутатите

Три празника отбелязваме на 14 февруари! Изберете кой да празнувате


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ