Обратно към категорията

Отново хаос за безплатни лекарства заради нови правила при рецептурните книжки

   

Отново хаос за безплатни лекарства заради нови правила при рецептурните книжки

От 1-ви Юли се въвеждат нови правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците ѝ, съобщава Българска национална телевизия (БНТ).
Досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка. Това, обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците ѝ. 
Промяната е записана в новия рамков договор, който е в сила от 1 април 2017 г. и предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента. Гратисният период за влизане в сила на новите разпоредби изтича на 1 юли.

„Пациентът трябва да си закупи рецептурна книжка, да отиде при личния лекар, да нанесе диагнозата и лечението, след което отива в здравната каса заверява книжката и оттам нататък тя е валидна и могат да бъдат изписвани рецепти по нея. Това ще въведе един по-добър порядък при издаване на книжките“, коментира пред БНТ фармацевтът Дмитрий Тюлеков.
Промените обаче са твърде спорни, защото всъщност заверката на рецептурна книжка в клон на здравната каса никак не е лесно начинание и обикновено е свързано с няколкочасово чакане на опашка. Сега освен за да получат заверка за всяко ново заболяване или промяна на вече въведената диагноза, пациентите ще трябва да ходят до касата и когато им свършат страниците в книжката. И ако това не е проблем за хора в трудоспособна възраст, които могат да се придвижват лесно и на собствен ход, то това не е така за инвалиди и пенсионери, които трудно влизат дори в кварталния магазин.

Казусът не е безобиден, защото от години фармацевтите се оплакват от хаоса с издаването на рецепти по здравна каса, които са изключително тромави и бавни за обработка. На аптекарите им се налага да въвеждат сериозно количество информация на няколко места, а често им отнема и много време да открият самото предписание на лекаря, тъй като рецептите са на хвърчащи листа или са закрепени където има място в рецептурната книжка.
От пресслужбата на Националната здравно-осигурителна каса обясняват, че целта на новото изискване е да бъде улеснена работата на фармацевтите. От НЗОК изчислили, че смяна на книжките ще се налага само на 2-2,5 години. 

От Пациентски организации „Заедно с теб" са категорично против новите правила за отпускане на лекарства по здравна каса. „Говорихме с пациенти и те са силно притеснени, особено тези с повече заболявания. Цената на една рецептурна книжка е 3,50 лв., което означава, че на тези хора ще им се налага сравнително често да си купуват нова. Много от болните са с инвалидни пенсии и дори тази сума би ги затруднила. Да не говорим какви опашки ще станат в клоновете на здравната каса“, предвещават от организациите. 
Видно е, че вместо проблемът с бумащината да бъде решен кардинално, сега той се задълбочава. И вместо въвеждане на електронно здравеопазване и демонополизацията на здравната каса, които уж са водещи приоритети в здравните политики на основните политически партии, вече десетилетия на здравния хоризонт се чуват само обещания и мантри, които обаче не прерастват в действия и облекчение на процедурите. 

От практиката до момента е ясно, че ако някой се облекчава, то това не е пациентът, защото огромният процент от промени са за негова сметка и за сметка на неговото свободно време в името на улеснени лекари или фармацевти.


източник: Investor.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!