Обратно към категорията

ОТНОВО СЪБОТЕН ФИЛМОВ МАРАТОН В ЛЯТНОТО КИНО НА ЯМБОЛ - от 1 юли

   

ОТНОВО СЪБОТЕН ФИЛМОВ МАРАТОН В ЛЯТНОТО КИНО НА ЯМБОЛ - от 1 юли

+програмата за целия сезон и кратка презентация на филмите

През целия ваканционен сезон отново ще имаме възможност да гледаме безплатни прожекции на филми в Лятното ни кино.
Летният филмов маратон започва от 1 юли и в продължение на 10 поредни съботи представя нови български и чуждестранни продукции от каталога на София Филм Фест.

Началото ще бъде дадено с „Белгийският крал“ („King of the Belgians”, Белгия-Холандия-България, 2016). Филмът вече има зад гърба си множество участия и награди от световни кино фестивали. Именно с него бе даден и стартът на 21-ото издание на София Филм Фест през март тази година. Началото на прожекцията е в 21.00 часа.
Селекцията на програмата за лятното кино в Ямбол включва 10 вълнуващи заглавия, всяко от които със своя специфика като жанр и послание към зрителите. Сред тях са: „Пеле: раждането на една легенда“, „Имераторът“ на режисьора Люк Жаке и най-новият филм на култовия режисьор Андрей Кончаловски – „Рай“.
Лятното кино на Ямбол е в Градския парк. 


§§§
ПРОГРАМА София Филм Фест на път – ЯМБОЛ 2017
Лятно кино на открито
 
1 юли, събота
21,00 – БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ, 93' , режисьори Петер Бросенс и Джесика Удуъртс (ТРЕЙЛЪР)
 
8 юли, събота
21,00 - СЛАВА , 101’, режисьори Петър Вълчанов, Кристина Грозева (ТРЕЙЛЪР)
 
15 юли, събота
21,00 –  ЛУДЕТИНИ, 116’, режисьор Паоло Вирдзи (ТРЕЙЛЪР)
 
22 юли, събота
21,00 –ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА, 107’, режисьори Джеф и Майкъл Цимбалист (ТРЕЙЛЪР)
 
29 юли, събота
21,00 – ТОНИ ЕРДМАН, 162’, режисьор Марен Аде (ТРЕЙЛЪР)
 
5 август, събота
21,00 – ИМПЕРАТОРЪТ, 88’, режисьор Люк Жаке (ТРЕЙЛЪР)
 
12 август, събота
20,30 – ФРАНЦ, 113’, режисьор Франсоа Озон (ТРЕЙЛЪР)
 
19 август, събота
20,30 – СЛАДКИ СЪНИЩА, 134’, режисьор Марко Белокио  (ТРЕЙЛЪР) 
 
26 август, събота
20,30 – ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА, 98’, режисьор Аки Каурисмаки (ТРЕЙЛЪР)
 
2 септември, събота
20,00 – РАЙ, 131’, режисьор Андрей Кончаловски (ТРЕЙЛЪР)
 
§§§
Кратка презентация на филмите

„Белгийският крал” е една комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е прекрасният Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите...” cineuropa.org
 
Вторият филм в програмата ще бъде представен на 8 юли от 21,00 часа – това е един от най-добрите български филми от последните няколко години, „СЛАВА” („Glory”, България-Гърция, 2016) на авторския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът беше удостоен с наградата за Най-добър балкански филм на 21-вия София Филм Фест и има в актива си десетки отличия от международни филмови форуми в цял свят. 
Кантонерът Цанко Петров намира милиони левове на влаковите релси. Решава да ги предаде на полицията и в замяна е награден с нов ръчен часовник, който скоро спира да работи, a пиарът на Министерството на транспорта губи стария му часовник. Петров започва отчаяна битка не само за стария си часовник, но и за изгубеното си достойнство.
 
„Интересуват ни социалните теми, темите за отношенията между хората. Харесва ни да правим човешки филми за човешки същества, които показват как тези човешки същества живеят в реалността, била тя политическа или социална. Фокусираме се върху това как те се справят с всичко, което им се случва. „Урок” е първият филм от нашата трилогия, „Слава” е вторият. Вдъхновяваме се от вестникарските заглавия. Това е основата: и в двете истории има социален елемент, какъвто ще има и в третия филм.” - Кристина Грозева и Петър Вълчанов пред FourThreeFilm.com
 
15 юли, отново в 21,00 часа, предложението за киноманите в Ямбол е „ЛУДЕТИНИ” („Like Crazy”, Италия-Франция, 2016). Показана премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, най-новата творба с подписа на Паоло Вирдзи среща зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги... Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм вече завладява сърцата и на киноманите в България, благодарение на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.
 
На 22 юли от 21,00 часа започва една страхотна, трогателна биографична творба, посветена на може би най-великия футболист на всички времена – „ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА” („Pele: Birth of a Legend”, САЩ, 2016). Прожекцията на филма на Джеф и Майкъл Цимбалист започва в 16,00 часа, в неделя, 11 юни. От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младия футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо. „Пеле: Раждането на една легенда” е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на всички фенове да се запознаят с пътя на легендата Пеле.
 
Отново в събота, 29 юли, филмовата вечер предлага още една забележителна среща, с един от емблематичните филми на 2016 година. С наградата на ФИПРЕССИ от Кан и Сан Себастиан, с номинация за чуждоезични „Оскар” и „Златен Глобус”, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2016 година, с пет отличия на Европейските филмови награди (най-добри актьор, актриса, сценарий, режисура и най-добър филм), третият филм на Марен Аде – „ТОНИ ЕРДМАН” („Toni Erdmann”, Германия-Австрия, 2016) беше един от важните акценти на 21-вия Международен филмов фестивал София Филм Фест.
Премиерата на копродукцията между Германия, Австрия и Румъния беше на фестивала в Кан, където по червения килим минаха и... кукерски маски от България. Това е една топла, трогателна, забавна история, посветена на сложните взаимоотношения между една дъщеря, която заема отговорна позиция в корпоративна структура и се е отдала на работохолизъм (Сандра Хюлер) и нейния нестандартно-находчив и забавен възрастен татко (Петер Симоничек). „Тони Ердман” е филм, който не бива да бъде пропускан – 29 юли, начален час 21,00.
 
С прожекцията на 5 август, начален час 21,00 предлагаме на публиката един провокативен и увлекателен документален филм, който ще очарова зрители от всички поколения. Люк Жаке покори света с епоса „Походът на императорите”, носител на Оскар за 2005 година, превърнал се в една от най-успешните документални продукции на всички времена и в боксофис хит с приходи над 127 милиона долара. Най-новата творба на режисьора отново е посветена на императорските пингвини в Антарктида. Заснет на снежния континент миналата зима в хода на дълго подготвяна експедиция, „ИМПЕРАТОРЪТ” („L’empereur”/„March of the Penguins 2”, Франция, 2016) предлага невиждани кадри от дебрите на световния океан, благодарение на екипировката на специална подводница и безкрайно красиви кадри от въздуха, уловени с дрон. Разказът е за един млад пингвин, на прага на първото си пътуване, който чува мистериозен зов, каращ го да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента. Негов другар в пътешествието е опитен, възрастен пингвин, чрез чиито образ Жаке умело извиква спомени, съмнения и страхове, които вероятно са част от познатия път на всички поколения пингвини – към единствената възлюбена, към инстинкта за създаване на поколение, към зова на природата... Сигурно човекът ще си остане единственото живо същество на тази планета, което притежава разум и въпреки него продължава да разрушава безогледно собствения си естествен дом. Природата говори, но никой от нас не си прави труда да се вслуша в нея... 
 
Кинопредложението за 12 август, с начален час 20,30, е „ФРАНЦ” („Frantz”, Франция-Германия, 2016), най-новият филм на майстора на модерното френско кино Франсоа Озон („Осем жени”, „Басейнът”). Творбата е увлекателно упражнение по стил в черно-белия спектър, което отвежда зрителите в дните след Първата световна война, за да им разкаже история, наситена с любов и драматични обрати. Анна тъгува за годеника си и всеки ден носи цветя на гроба му. Именно там немската девойка среща тайнствен французин, който също е дошъл да отдаде почит на загиналия Франц. Премиерата на копродукцията между Франция и Германия беше на Венецианския фестивал през септември 2016, а Паула Беер беше удостоена с наградата „Марчело Мастрояни” за най-добра млада актриса. В ролята на младия французин е Пиер Нини, когото видяхме фестивално у нас в образа на прочутия дизайнер във филма на Жалил Леспер „Ив Сен Лоран”. 
 
Ето какво споделя Озон за своята работа по „Франц”: „Докато се подготвях за филма, осъзнах, че ако разкажа тази история в черно-бяло, ще я направя по-силна и по-реална. В крайна сметка нашите спомени от войната са в черно и бяло. Сметнах, че това ще е добър начин да пренеса зрителя още по-дълбоко в историята. А и от естетическа гледна точка периодът, върху който се фокусира филма, е период на тъга и страдание – не мога да си го представя цветен... Употребата на цвят е не толкова логическа, колкото емоционална.”
 
С прожекция на най-новата творба на майстора-режисьор Марко Белокио „СЛАДКИ СЪНИЩА” („Fai bei sogni”/„Sweet Dreams”, Италия-Франция, 2016), продължаваме програмата на 19 август от 20,30 часа. „Сладки сънища“ – това са двете думи, които майката на Масимо му прошепва, преди той да заспи и докато тя поема последния си дъх. На сутринта на 31 декември 1969 г. 9-годишното момче се събужда и разбира, че майка му е умряла от масивен сърдечен удар. За една нощ животът му се променя драстично. Обясненията, които получава от баща си, остават завинаги неясни. На срамежливото момченце, открило у майка си истински приятел, му се налага да порасне в непрестанни съмнения и мъка. Детето се затваря в себе си, търсейки спасение в собственото си въображение.
 
На 26 август от 20,30 часа предложението ни към публиката е за среща с най-новата творба на финландската легенда Аки Каурисмаки „ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА” („Toivon tuolla puolen”/„The Other Side of Hope”, Финландия, 2017),  Филмът разказва две истории, които се преплитат. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех. Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който решава да се посвети на залозите и успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки. Един ден Викстрьом открива Халед да спи в двора зад ресторанта му. Той му помага, като му осигурява място за спане и му дава работа. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място...
 
Финалът на „София Филм Фест в Ямбол” за 2017 година поставяме на 2 септември от 20,00 часа с едно изключително важно заглавие – най-новия филм на Андрей Кончаловски. Световната премиера на „РАЙ” (Русия-Германия, 2016) беше на 73-ия фестивал във Венеция. Наградата „Сребърен лъв” за най-добър режисьор бе получена от двама творци – Андрей Кончаловски за „Рай” и Амат Ескаланте за неговия филм „Опасна зона”. „РАЙ” разказва завладяваща история за съдбите на трима души - Олга, Жюл и Хелмут, чиито пътища се пресичат сред безмилостните разрушения от Втората световна война. Ролите са разпределени между Юлия Висоцка, Кристиан Клаус, Филип Дюкен, Виктор Сухоруков, Петер Курт и др. 
 
„В историята има много големи трагедии, повечето от които се загнездват в паметта ни като древни грехове, които не биха могли да се повторят в наши дни. Един от най-ужасяващите моменти в историята на нашето поколение е издигането на власт на нацистката партия в Германия и избиването на милиони хора, които не се вписваха в идеала на нацистите за „перфектния” немски „рай”... „Рай” е образ-разсъждение върху историята на ХХ век, изпълнена с големи илюзии, погребани в руини; върху опасността от омразата, която властва между хората и отчаяната необходимост от любов, която човечеството трябва да използва в битката си с повсеместното зло...” - Андрей Кончаловски
 
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!