Обратно към категорията

В ГЕРМАНИЯ НАПИТКАТА СЪС ЗАХАР, В БЪЛГАРИЯ - С ГЛЮКОЗА, отчете проверката на БАБХ

   

В ГЕРМАНИЯ НАПИТКАТА СЪС ЗАХАР, В БЪЛГАРИЯ - С ГЛЮКОЗА, отчете проверката на БАБХот NOVA TV

Има разлика в съдържанието и в цените на храните, продавани у нас и в Европа. Това обяви пред Нова телевизия д-р Любомир Кунински от Българската агенция за безопасност на храните.
Припомняме, преди около месец от БАБХ започна проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и в Германия, за да установи дали съответстват като съдържание и като етикет. Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, местни, млечни и детски храни.
Има разлика в продуктите, които се консумират на европейския и на българския пазар, каза Кунински. Сравнителното изследване е от идентични продукти и марки. Още при етикирането едни и същи храни са с различни етикети - в 7 продукта има разминаване, каза представителят на БАБХ.
Изводите от проверката ще бъдат докладвани на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Очаква се от МЗХГ да уведомят еврокомисаря по защита на потребителите. Освен в България, подобни сравнителни проверки има и в други страни европейски страни, каза д-р Кунински.

Той приведе следните примери - безалкохолна газирана напитка в Германия е със захар и това е обявено на етикета. В България е с фруктозо-глюкозен сироп. Относно натуралните сокове - в Германия е 100% сок от плодове, у нас - не е изцяло плодов. Под една и съща марка на храната тя е с различно съдържание, каза представителят на БАБХ.

В детските храни също има разминаване. При едно от пюретата разликата е в протеините - 1,5% на 100 г продукт в Германия и 1% в 100 г продукт у нас. Храните са безопасни, те са коректно етикетирани, въпросът е защо има тази разлика, запита реторично представителят на БАБХ.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#4 Анонимен 28.06.2017 15:36

ТОВА Е ЕВРОПА НА ДВЕ СКОРОСТИ.ГЕЙБЕРСКИТЕ БОКЛУЦИ ИМ ВИКАТ БРАВО ДОКАТО ЕВРОГЕЙОВЕТЕ НИ ТРОВЯТ.

 

 

#3 ДО СТРАХИЛ 28.06.2017 14:12

А КОГАТО СИ БИЛ В ГЕРМАНИЯ И ПОЗНАВАШ ТОЗИ ПРОДУКТ,А ТУК ОПАКОВКАТА Е СЪЩАТА А ПРОДУКТА РАЗЛИЧЕН.ТОВА Е ПОДВЕЖДАНЕ.


#2 Страхил 28.06.2017 10:43

Никой не те насилва да ядеш боклуци. Ако имаш проблеми със зрението, купи си очила и чети внимателно етикетите.

 

 

#1 Анонимен 28.06.2017 09:24

не сме животни да ни дават боклуците си.западни отрепки


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!