Обратно към категорията

Тунджанските самодейци с престижни отличия от Петропавловски събор 2017

   

Тунджанските самодейци с престижни отличия от Петропавловски събор 2017На 24 и 25 юни 2017 година, близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяваха и надиграваха на 14-то издание на Петропавловския събор край Велико Търново. Над 200 фолклорни групи от всички краища на страната се изявяваха на двете фестивални сцени. Освен индивидуални изпълнители и танцувални състави, в рамките на събора се представиха и формации, пресъздаващи традиционни обичаи от различните етнографски области. Участие взеха и самодейците от селата Веселиново, Завой, Кабиле и Победа.
Петропавловският събор има конкурсен характер и организаторите бяха поканили творческа комисия, която да определя най-добре представилите се участници в отделните жанрове.
В състава на комисията бяха проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева – хореограф, директор на Фолклорен ансамбъл „Тракия”, акад. Крум Георгиев – етномузиколог, носител на наградата на Министерството на културата „Златен век” за 2017 г. и златен Оскар за фолклор и етнографът Галя Чохаджиева.
При изключително оспорваната надпревара колективите от община „Тунджа” се завърнаха със заслужени престижни награди в различни категории.
Специалната награда на кмета на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов, диплом, плакет и парична премия от 200 лева заслужиха кукерската група и клуб „Веселие“ при НЧ „Йордан Андонов -1927“, с. Веселиново.
Званието лауреат, плакет, грамота и парична награда от 100 лева, в категория "Народни ансамбли" получи ансамбъл „Кабиле“ при народно читалище „Напредък -1930“, с. Кабиле.
Самодейните състави от селата Завой и Победа бяха удостоени с благодарствени адреси и предметни награди.
Самодейните колективи от община „Тунджа” са сред най-активните участници в регионални и национална прегледи на народното творчество. Те са хората, които пазят българщината и палят в наследниците ни пламъчето на родолюбието.
Община „Тунджа“ се гордее с успехите и ентусиазма на своите самодейци, които правят по-красиви и ведри делниците и празниците на хората от общината.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!