С благодарност към близките на 46-годишна жена от Ямбол, разрешили донорство


12/07/17 10:22:11коментари:5С благодарност към близките на 46-годишна жена от Ямбол, разрешили донорство

Спешни екипи от Ямбол и лекарски специализиран екип от Сливен са действали "по часовник", за спасяването на човешки живот в София, научи радио 999!

- актуализирана с информация и от читатели


Във Военномедицинска академия е била извършена чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Животът на 56-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробно заболяване, е бил спасен, благодарение на взето решение от страна на близките на починала снощи 46-годишна жена от Ямбол. Те са дали своето съгласие за донорство и веднага са били задействани специализирани екипи за осъществяване на всички процедури по осигуряването бързата доставка на животоспасяващия орган.

Два спешни екипа от Ямбол и лекарски екип от МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен, специализиран за обработка на донор и доставяне на здрав орган за трансплантация, са изпълнили в първия етап всички процедури "по часовник", научи радио 999.

От Военномедицинска академия днес бе разпространено съобщението за успешната операция и специалната благодарност към всички, участвали в трудната мисия.
На първо място в информацията обаче пише:
"Колективът на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот!".


Това е шестата трансплантация на черен дроб, направена във ВМА от началото на годината.

 

По-късно днес получихме още информация за случая и специалните благодарности и от МБАЛ "Св.Пантелеймон" Ямбол:

"Близките на 46 годишна жена дадоха разрешение да бъдат дарени органи за нуждаещи се и да бъдат спасени човешки животи.

Необратимата мозъчна смърт беше установена в МБАЛ „Св.Пантелеймон“ – Ямбол“ АД, а трансплантационни екипи от ВМА и Университетска болница-Лозенец направиха трансплантацията на черен дроб и се очакват трансплантации на бъбреци при пациенти в крайна фаза на чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Екипите на  МБАЛ „Св.Пантелеймон“ – Ямбол“ АД изказват искрена благодарност и съпричастност на близките за това решение в труден за тях момент!"

 
Галина Йорданова


------------------------
Добавена информация от читатели във ФБ-публикацията на новината: тук

 

Минка Чолакова

Своя скромен, но навременен принос дадоха и екипите на Специализираната болница за активно лечение по Кардиология Ямбол!Поклон пред скъпата саможертва, която дадоха близките на починалата жена, за да живеят чрез нейните органи други хора!

И имам въпрос-защо Областна многопрофилна болница не може да извърши Ехокардиография, а се прибягна до СБАЛ по КАРДИОЛОГИЯ? Пациентката бе "транспортирана" с болничното легло, бутано от санитарите по двора на болницата до СБАЛК- ВСЕ ПАК СМЕ 21- ви век?!Нямат кардиолог или не смеят да ползват ехокардиографа/ който със сигурност зная, че имат/Надявам се въпросите ми да достигнат до Министъра на здравеопазването!

 

Elena Miteva

 

Д-р Манчев, завеждащ ОАИЛ-Ямбол е положил огромен труд и дни наред почти денонощна работа,за да се осъществи всичко това! Трудно решение на близките, но и много добри специалисти-ВСИЧКИ участвали! Адмирации и Бог да е с Вас!!!

 


Коментари


до частен кардиолог | 15/07/17 22:28:23


Медицината е човечност,драги,полагал си хипократова клетва.Хората умират точно,защото ВИЕ смятате,че е скъпо удоволствие.Медицината е борба за живота на всеки,а не УДОВОЛСТВИЕ,заради такива,като теб доста хора си отидоха от този свят,защото за всичко е ПАРИ


частен кардиолог | 15/07/17 12:50:32


Частните кардиолози нямат нищо общо с Областната болница и нямат намерение да имат,колкото за доброволност може да се говори когато горенаписалият го сам да дава доброволни дежурства.Медицината е скъпо удоволствие,хора със средновековно мислене.скъпо...Иначе няма кардиолог в Областната болница с лиценз за ЕхоКг-има определени изисквания за това.


вло | 15/07/17 12:06:31


За капиталистите, в случая, за съжаление май здравни работници най-ванжа е ПЕЧАЛБАТА. Здравето е само средство да бъде постигната.Инае нямало кардиолози в обществената болница, а пълно с частни кардиологични кабинети. по един ден дежурство доброволно да даваха щеше да има. АМА ПЕЧАЛБА...ell | 14/07/17 10:14:38


Поклон пред паметта на тази жена! С огромно уважение към близките, взели изключително трудно , но изключително човечно решение! Има и такива хора!


знаещ | 13/07/17 14:49:06


Чолакова забрави ли от коя ясла хляб ядеше.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Честит празник, Ямбол! Носете в сърцето си родното място, родния дом, близките хора!

На Видовден – излизат наяве всички сторени злини

Едни от най-добрите български рок-групи на Джулай морнинг край язовир Жребчево

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия


Най-коментирани новини

Лишават малките населени места от пощенски станции

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия

"ПРАЗНИЧНО": В ДЕНЯ НА ЯМБОЛ РЕКА ТУНДЖА ОТНОВО СМЕНИ ЦВЕТА СИ...

ВиК авариите на 17 юни


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ