Обратно към категорията

ОГНЕБОРЦИТЕ: „Не сме герои, вършим си работата! Като всички останали хора сме…”

   

ОГНЕБОРЦИТЕ: „Не сме герои, вършим си работата! Като всички останали хора сме…”ОГНЕБОРЦИТЕ: „Не сме герои, вършим си работата! Като всички останали хора сме…”+ снимки и + видео във ФБ

Не научихме имената им. Но видяхме труда им отблизо днес – тежък и опасен! 

Като на всички останали огнеборци в Ямбол, в страната…
Казахме им: „Браво, момчета! Благодарим ви!”
Усмихнаха ни се, махнаха с ръка и продължиха сред тлеещия дим, за да огледат още веднъж терена – изпепелен от пожара. Поредният.
В храстите зад „Новата болница” някой вероятно е горил гуми, пламнала тревата и… два часа битка с огъня на четири екипа огнеборци. 
Местността – пресечена, вятърът – силен, все условия, които правят справянето с пламъците много трудно.
„Във всяка частица от секундата трябва да вземаме решения, откъде да се насочи струята, какъв да е ъгълът, трябва да ти стигне водата, да са ти достатъчно силите. Нямаш право на оправдание, нито да отстъпиш. Вървиш срещу огъня и си длъжен да го победиш!”, това сподели един от огнеборците, участвал във втората група, която се бе справила с фронта на пожара от другата страна на хълма…
 
И няма да пропуснем детайла, който тези същите момчета или техни колеги, подчертават на всеки протест – прокъсаните униформи. Човек трябва да е истински дебил, за да подмине без възмущение гледката как огнеборци водят битка с пожар, а облеклото им прилича на дрипи! 
Категоричен знак за безобразно отношение към тях от страна на така наречените ни „управници” на така наречената „държава”! Онези същите, дето се реят в измислените си небеса и се чувстват като богове. А се държат като селски кръчмари – недочуват, недовиждат, когато не им е изгодно. Никой не е дал досега отговор на въпроса КЪДЕ потъват милионите левове от обществени поръчки за облеклото и обувките на тези момчета… 
 
Днес, сред цялата им двучасова битка с огъня, ние бяхме покрай тях само за половин час. Наблюдавахме ги, изпълнени с респект и възхищение. Както всъщност се гледат истински герои.
„Не сме герои, вършим си работата! Като всички останали хора…”, каза един от тях, след като спряхме микрофоните и камерите. „Ама… ви благодарим за вниманието! Тя нашата работа иначе никой вижда…”.


Галина Йорданова
Димитър Богословов

Видео, заснето на живо сред пожара до екипите на РСПБЗН Ямбол, гледайте във ФБ-страницата на радио 999



Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!