Обратно към категорията

97% OT ПОЖАРИТЕ СА В РЕЗУЛТАТ НА ЧОВЕШКИ ДЕЙСТВИЯ. НАКАЗАНИ НЯМА

   

97%  OT ПОЖАРИТЕ СА В РЕЗУЛТАТ НА ЧОВЕШКИ ДЕЙСТВИЯ. НАКАЗАНИ НЯМА

97%  OT ПОЖАРИТЕ СА В РЕЗУЛТАТ НА ЧОВЕШКИ ДЕЙСТВИЯ. НАКАЗАНИ НЯМА

Тежки дни пред огнеборците в цялата страна. В горещите летни месеци пожарите са ежедневие. Само в Ямбол за последните дни се разразиха десетки пожари. Ежедневно огнеборците в областта гасят между три и десет пожара, основно сухи треви и храсти. Но работата на противопожарните екипи е нелека, разходите на човешки и материален ресурс големи, а щетите за собствениците – често непоправими.
Статистиката показва, че над 97 % от възникналите пожари са предизвикани от човешки действия. Само два пожара са възникнали по естествени причини от мълнии. 
 
И това продължава всяко лято. А причината е, ако използваме правилната терминология, „небрежност“. 


Основният проблем е чувството за безнаказаност на нарушителите.
В селата и градовете някои малцинствени групи (а и не само) нехаят за спазването на законите в България! 
 
А именно: 
- паленето на сухи треви и растителни отпадъци в земеделски земи и крайпътни ивици е абсолютно забранено.
- забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 m от границите на горски територии.
- всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
- изхвърлянето на горими отпадъци да става само на определените за целта места.Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефектите по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.
- недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.
Да не говорим, че в някой махали е ежедневие да се палят  сухи треви за разчистване на дворни места или на микросметища. И всичко това без елементарни мерки за безопасност! Реална е опасността пламъкът от само една клечка кибрит или незагасена цигара да прерасне в горски пожар, да обхване масив с житни култури, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесе значителни икономически и екологични щети.
Правилата са ясни. Но за жалост често нарушавани. А щом има виновни, би трябало да има и наказани! Да, ама не! 
През тази година са съставени няколко административни акта за отстраняване на административни нарушения – на хора, които са запалили пожари в земеделски земи и са си признали.
 
 Специално за пожари в горски територии обаче, няма информация за доказана вина. В много малко от случаите полицията у нас успява да установите кой е виновникът за тях. 
 
И всичко това ЩЕ продължи да се случва, докато извършителите знаят, че ще се измъкнат безнаказано! 
Просто трябва всеки гражданин да поеме своята отговорност за намаляването на тези пожари.
 
Иначе, по закон,  паленето на стърнища и на строителни остатъци е абсолютно забранено. Това се води административно наказание, като глобите са от 200 до 2000 лева. Отделно се носи и наказателна отговорност – който запали стърнища, в следствие на което предизвика пожар, който отиде в горския фонд, там вече имаме лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лева. 1000 лева е глобата за палене на огън в гората. Такива пожари или всяка година. Осъдени обаче няма. 
И въпреки усилията за превенция на институциите и тази година са регистрирани висок брой пожари, а засегнатата площ  до сега е над 17 900 дка. 
При съмнение за възникване на пожар, веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са приети близо 1 200 обаждания.
 












Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!