Обратно към категорията

В-к "Делник": Кметът залага „бомба” от 17 млн. лв. за следващите мандати? Oбществено обсъждане е днес от 17,30 ч. в зала 107 на община Ямбол!

   

Делник: Кметът залага „бомба” от 17 млн. лв. за следващите мандати? Oбществено обсъждане е днес от 17,30 ч. в зала 107 на община Ямбол!

Голям обществен интерес към публичното обсъждане на дълга в размер на 17 000 000 лв., който иска да тегли кметът на община Ямбол.  Всеки, който желае може да заповяда и да зададе своите въпроси - днес, от 17.30 ч. в зала 107 на общината.  

 

Финансова „бомба” от 17 млн. лв. иска да заложи кметът на Ямбол, теглейки заем, който ще се плаща до 2030 г. Явно на Георги Славов не му стигат бюджетните и европейските средства и иска да обявява обществени поръчки и да разполага с още 17 млн. лв. от кредит, но най-шокиращото е, че той ще харчи парите, а те реално ще се плащат през следващите 3 мандата.

Според поканата за общественото обсъждане за поемане на общински дълг кметът възнамерява да направи 14 обекта с този кредит. Първият е изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление на Ямбол. Вторият е изграждане на централизирана система за видеонаблюдение на Ямбол. Останалите 12 обекта са различни реконструкции или основни ремонти на улици в града, сред които са реконструкция на улици в централна градска част в района на старата автогара, както и на ул. „Търговска” от стара автогара до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1, заключен между ул. „Независима България“, „Г. Раковски“ и „Ген. В. Заимов“; основен ремонт на участък от ул. „Преслав” – от ул. „Тимок” до кръстовище с. Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“, изграждане на нови кръстовища. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи на ул. „Милин камък”.

Трябва да припомним, че през първия си мандат през 2009 г. кметът взе заем от 5 млн. лв. и все още по него общината дължи 1 544 135 лв., а в бюджет 2017 са планирани 515 000 лв. за плащането му. Тегленето на кредита не е избрано случайно – от една страна е в края на този мандат на кмета, а от друга тъкмо в навечерието на следващите избори.

Според финансовия график заемът ще бъде изтеглен през 2018 г. с две години гратисен период и ще се плаща 12 години – до 2030 г. През 2018 г. (първата от гратисния период) общината тъкмо ще изплати стария заем. През 2019 г. няма да се плаща нищо, през 2020 г. – 850 000 лв., през останалите 8 години – по 1,7 млн. лв., а през последната 2030 г. – 850 000 лв.

1,7 млн. лв. от собствените приходи са голяма „хапка”, като се има предвид, че всяка година кметът залага в бюджета около 2 млн. лв. капиталови разходи, но не успява да ги изпълни, защото няма постъпления от продажби на имущество. Хората в Ямбол намаляват, което означава и намаляване на данъчните приходи, а това общинско ръководство иска да увеличава финансовото бреме на общината.

Проблемът с искания кредит е и морален. Въпросът е какво морално право има този кмет да загробва общината със 17 млн. лв. кредит, след като знаем, че 6 години се влачи по съдебни дела за предишния теглен заем, защото 4 млн. лв. от него бяха за изграждане на  скандалния водопровод. В крайна сметка успя да получи заветната оправдателна присъда, въпреки трите осъдителни, но едва ли хората в Ямбол вярват, че той е невинен и чист като сълза. Няма фирма, която да е участвала в обществена поръчка на община Ямбол, и да не е „останала с лош привкус” от начина, по който се печелят поръчките в общината. Вярно, кметът вече се изхитри и документацията на всички обществени поръчки се подписва от заместниците му, т. е. ако за нещо прокуратурата започне отново да повдига обвинение не той ще носи наказателната отговорност – или иначе казано той дава разпорежданията, но други ще са отговорни, защото техният подпис стои под документацията.

Точно заради порочните практики за печелене на обществени поръчки в общината не бива да се дава още по-голям финансов ресурс, защото тази общинска управа ще го „усвои”, а ние ще го плащаме следващите 12 години.
Затова като граждани не трябва безропотно да си мълчим и да търпим всичко, каквото им хрумне на тези управляващи, а трябва да изразим позицията си.

Диана Иванова
вестник "Делник"







Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#6 Атанас 16.10.2017 08:16

При комисионните които взема патрона - около 30%, ще е добра сума да се подготви за пенсионирането. Да му мисли следващият кмет!

 

 

#5 Страхил 14.10.2017 03:25

И общинският служител е човек. И той трябва да яде. Ако е вярна статистиката, че са 3,5 на 1000 жители, значи са към 260 парчета.


#4 499 13.10.2017 14:19

Ако гражданите позволят на тоя кмет да ОБЕЗГЛАВИ града с такъв кредит, значи си го заслужават. Не спете сега, утре ще е късно!

 

 

#3 плащащия 13.10.2017 13:01

как пък все вие ги плащате тия кредити, кой ще накара някой от бай-ганьовците в този град да плати нещо някога? няма такава сила на тоя свят. Трябва да има пари за ракия и за френски бегачки те са по-важни.


#2 До :) 13.10.2017 12:29

Ти тъп ли си или на такъв се правиш?

 

 

#1 :) 13.10.2017 10:10

"Хората в Ямбол намаляват, което означава и намаляване на данъчните приходи..." Чувал съм за данък сгради и данък МПС, но не бях чувал за данък хора. Какъвто журналиста такава му и медията.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!