Обратно към категорията

Изцяло е проучено жилище на офицери от римската армия в НАР-"Кабиле" 

   

Изцяло е проучено жилище на офицери от римската армия в НАР-"Кабиле" В резултат на проучвания чрез георадари и последвалите разкопки, в Националния археологически резерват /НАР/ "Кабиле" вече има изцяло проучен обект - жилището на офицерите на римските кохорти, разположени в крепостта. Това съобщи директорът на Ямболския исторически музей Стефан Бакърджиев.
Сградата /трибунориум/ е била построена по време на римското владичество по тези земи - около 270 г., и вероятно е функционирала до второто готско нашествие през 378 година. Тя е с площ около 1100 кв. метра, изградена е от камъни, свързани с хоросан, а вторият етаж - от печена глина.
Постройката е в класически римски вид, ориентирана на изток, обиколена от широки до 12 метра улици, притежавала е вътрешен двор, водопровод и канализация, помещения за гости, спални, кухня, пералня и тоалетна.
По време на разкопките са открити повече от 300 монети - сребърни и бронзови, от втората половина на III до края IV век, над 6000 фрагмента от керамика, като досега частично са реставрирани 20 съда.
До края на годината ще бъдат изготвени няколко варианта за реставрация и социализация на сградата и как да бъде представена пред туристите, посочи Бакърджиев.
Средства за разкопките през тази и миналата година са от бюджета на община Ямбол.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!