radio 999

В село Калчево отбелязаха 100 годишнината от Първата Световна война


14/11/17 08:48:07коментари:0В село Калчево отбелязаха 100 годишнината от Първата Световна война

+снимки
На 10 ноември 2017 г., в село Калчево се проведе честване, посветено на 100 годишнината от Първата Световна война и участието на жители на селото в нея.
Организатор на мероприятието e местното читалище „Светлина -1929“, с подкрепата на Община „Тунджа“ и Кметство - село Калчево. Инициативата се провежда съвместно с Авиобаза Безмер и военно формирование 52590.
Военнослужещите от авиобазата приготвиха топла храна в обособена за целта полева кухня. Тя беше разнесена по домовете на самотно живеещи възрастни хора от младежи от община „Тунджа“, военни и доброволци от Български червен кръст. В деня на честването имаше демонстрации, организирани от доброволци на БЧК и военни от Авиобаза Безмер, с които жители и гости на селото можеха да се запознаят отблизо.
Децата от селата Калчево, Победа, Козарево и Челник, които се обучават и възпитават в група „Здравец“, с. Победа при Детска градина „Щурче”, заедно със специалистите по проект „Желани пространства" - Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места", опитаха от вкусната топла храна на военнослужещите. По-късно малчуганите с радост и нескрито любопитство разгледаха част от  въоръжението и се запознаха и със служители на Авиобаза Безмер.
В същия ден, но от 17.30 часа, кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, заместник-кметът Станчо Ставрев, заместник-областният управител Волен Дичев, командирът на Военно формирование 52590, с. Кабиле – подполковник Ивайло Иванов, общински съветници, кметове и кметски наместници, жители и гости на селото поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите в Първата световна война калчевци.
По-късно в Клуба на пенсионера се състоя представяне на презентации, свързани с участието на България във войната.
Кметът на общината Георги Георгиев приветства присъстващите и направи кратка ретроспекция на участието на България в Първата Световна война, като акцентира върху това, че загиналите само от община „Тунджа“ са 548 души, а 15 от тях са от с. Калчево.
Приветствия отправиха и кметът на селото Петрана Георгиева и секретарят на местното читалище Димитрина Кабранска.
Програма започна с презентация на тема: „Българската армия в Първата световна война 1915-1918г.“, която беше представена от полковник Митко Димитров - внук на участник в ПСВ.
Секретарят на народно читалище „Светлина-1929“, с. Калчево, представи презентация на тема: „Бойните маршове на българската армия през ПСВ“, а участието на 29-ти Ямболски пехотен полк във войната коментира директорът на Музея на бойната слава - Милчо Начев.
Световната война през очите на българското дете беше представена от Александър Кабрански, ученик в 6 клас. Той е праправнук на участник в Балканската и Първата световна война.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Инспектор от ОДБХ-Ямбол е задържан с подкуп

Президентът видя парадокс в номинацията на Младен Маринов за министър

АСАНСЬОР С РАБОТНИЦИ ПРОПАДНА В БУРГАС

Тунджански полицаи намериха откраднат трактор


Най-коментирани новини

Пет акта и 24 фиша при широкообхватен контрол на на територията на РУ-Тунджа

До 23 септември проверяват шофиращите с телефон в ръка

Президентът отрече да има война между институциите

АСАНСЬОР С РАБОТНИЦИ ПРОПАДНА В БУРГАС


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ