Обратно към категорията

Какви глоби ни грозят на пътя?

   

Какви глоби ни грозят на пътя?

50 лева глоба грози шофьорите, чийто автомобили не са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Ако колата има проблем с кормилото или спирачките, санкциите може да скочат до 150 лева, а превозното средство - да бъде спряно от движение.

Проверките на полицията по пътищата в цялата страна в рамките на акция "Зима" продължават.

В последния етап от нея ще се следи основно за изправността на автомобилите и за това дали са готови за движение при зимни условия, предава БНТ.

От пътната полиция напомнят основните правила за движение при зимни условия.

Синоптиците очакват валежи през почивните дни, по високите места дори и от сняг. Затова е добре всички шофьори да проверят още веднъж дали автомобилите им са готови за път. Хубаво е да имаме предвид и какви глоби ни очакват, ако не спазваме основните насоки на Закона за движение по пътищата.

Първо и много важно условие, за да не се налага да плащаме глоби на пътя е автомобилът да е технически изправен. При каквато и да е неизправност – спирачки, кормилна уредба, всичко което може да застраши безопасността на пътя, колата може да бъде спряна от движение, а шофьорът ще трябва да плати глоба от 20 до 150 лева.

Една от основните гаранции за глоба от Пътната полиция е ако все още не сте сменили гумите на колата с подобаващи за зимни условия.

Между 15 ноември и 1 март задължително дълбочината на грайфера трябва да е не по-малко от 4 милиметра. Глобата е 50 лева за лукса да карате с износени гуми. Гумите не е задължително да са от типа зимни, важното е да са с релефен грайфер, който да отговаря на закона. Ако гумата има разкъсвания обаче водачът отново търпи санкции. Да направим и още едно важно уточнение, че глобата една и съща, независимо от броя на гумите, които не отговарят на изискването.

Можете да се разделите с 20 лева и да трябва да платите глоба, ако се презастраховате и сложите вериги или шипове на гумите, а пътят не е заснежен и няма нужда от тях. Има държави в Европа в които е позволено карането с вериги по асфалт, но у нас то носи глоби. 

Ако колата ви е в движение и в изправност, но полицаите решат да отворят багажника ви и там не намерят триъгълник, пожарогасител и аптечка, съвсем сигурно е, че ще трябва да платите още една глоба от 20 лева.

За неизправни стъклочистачки автомобилът ви ще бъде спрян дори от движение. А глобата, която ще трябва да платите след това е доста солена - 150 лева. Това е особено важно да си напомним, тъй като в следващите дни, когато се очаква да вали дъжд и това дали чистачките ви работят добре ще е очевидно. Правилото важи с пълна сила независимо дали вали дъжд или сняг, напомнят от полицията. Неизправните светлини също ще ви костват пари.

0т 20-150 лева. 50 лева гарантирано ще ви вземат от полицията при проверка, ако сте забравили да пуснете светлините. Знаете, че карането с включени фарове и през светлата и през тъмната част от денонощието е задължително, а неизправността им може да наложи спиране от движение на колата.

Нека да обърнем внимание и на велосипедът, ако решите да го ползвате и в студеното време. Не забравяйте, че трябва да е в изправност. Какво означава това - задължително проверете спирачките и звънеца. Фарът и светлоотразителите също трябва да са в изправност, защото иначе колоездачите могат да понесат санкция, която е в размер от 20 до 150 лева за неизправни спирачки или звънец и 50 лева, ако се движите без светлоотразител отзад и работещ фар отпред.
 
Blitz.bg









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Гринго 19.11.2017 05:19

Е.те са над закона и могат да не го спазват.Задължени са само "другите"

 

 

#1 Страхил 19.11.2017 04:15

Всяка година едно и също. Да глобяват и да вземат книжки. Ама и полицаите хич не са цвете за мирисане. Да сте видели някой от тях да ползва предпазен колан? Или пък някой от общинските служители т.н. СПООР?


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!