radio 999

Макет на легендарен цепелин от Първата световна война в Музея на бойната слава в Ямбол


20/11/17 15:20:31коментари:3Макет на легендарен цепелин от Първата световна война в Музея на бойната слава в ЯмболМакет на легендарния цепелин L 59 е последната придобивка, която попълва колекцията от уникални експонати на Музея на бойната слава в Ямбол. Със своите 227 метра дължина, произведеният през 1917 г. дирижабъл е с най-големите размери в света. През ноември същата година той е прибазиран в Ямбол, където има изградена дирижабълна станция и хангар. Най-забележителния си полет L59 извършва от 21 до 25 ноември 1917г., когато излитайки от базата си, преминава над Средиземно море и стига до Хартум, Судан. След 6 800 км полет и два пъти прекосяване на Тропика на Рака, дирижабълът каца отново в Ямбол. С това „Ямболският“ цепелин влиза в историята с рекорд по най-продължителен полет с времетраене драматичните 95 часа без прекъсване. Няколко месеца по-късно, на 7 април 1918г. въздушният кораб е свален от съглашенски самолети над Средиземно море.
Макетът на прочутия цепелин е изработен в мащаб 1:38 специално за Музея на бойната слава. Размерите му са 1 метър в диаметър и над 9 метра на дължина. Конструкцията е направена по запазени чертежи на гиганта, като са възпроизведени включително кабината за екипажа, товарните отделения и петте двигателя. Предвижда се това да е основният елемент на подготвяната от музея нова експозиция, посветена на Първата световна война и на 100-годишнината от забележителния полет на L.59. За целта е направен и ремонт на помещението, където ще се разположи тематичната изложба. Предвижда се тя да бъде открита през март-април идната година.
Коментари


Страхил | 22/11/17 06:37:50


Колко кинта е платила богата ни община за туй чудо?


кунчев | 21/11/17 16:33:14


Кунчева питай Кунчев чия национална гордост е германски дирижабъл излетял от германски хангар край Ямбол. По скоро наша национална гордост са пазещите небето на България по договор полски или италиански самолети..Твоята национална гордост да не би да е земеделецът от Кукорево бивш военен министър.


М. Кунчева | 21/11/17 09:08:25


Поздравление за тази изключителна придобивка в Музея на бойната слава1
По този начин ще се даде възможност за придобиване представа за голямата историческата ценност на цепелина и за възпитаване чувство на национална гордост не само у всеки гражданин на гр. Ямбол, а и на много поколения българи.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


50 причини за протеста

НЕРЕДНОСТИ, НАПРЕЖЕНИЕ И ПОДПИСКИ БЕЗ РЕЗУЛТАТ В КВ. БЕНКОВСКИ

ПЪТНИ БЛОКАДИ И ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ СРЕЩУ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА (ОБЗОР)

ОТКРИВАТ ИЗЛОЖБА НА ДОНА НЕДЕЛЧЕВА В АРТ ГАЛЕРИЯ "СТОЙЧЕВ"


Най-коментирани новини

ПОРЕДЕН ДЕН НА ПРОТЕСТИ В СТРАНАТА

ОТ АПИ ПРИЗОВАВАТ ШОФЬОРИТЕ ДА СМЕНЯТ ГУМИТЕ СЪС ЗИМНИ

ОТКРИВАТ ИЗЛОЖБА НА ДОНА НЕДЕЛЧЕВА В АРТ ГАЛЕРИЯ "СТОЙЧЕВ"

ЗА ПРАЗНИКА НА СТРАЛДЖА: СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ