Обратно към категорията

Инж. Иван Колев: Референдумът е създал Швейцария! Швейцарците имат живота, който имат, парите и всичко - заради Пряката демокрация

   

Инж. Иван Колев: Референдумът е създал Швейцария!   Швейцарците имат живота, който имат, парите и всичко - заради Пряката демокрация, а не обратно

В отговор от  коментарите в сайта:
"ДА ама НЕ" : Т'ва с референдума е абсолютна глупост и диващина!
 
Пряката демокрация в България - възможна ли е, или не? Спор на тази тема се разрази след публикация на сайта на Радио 999, по повод изказване на инж. Иван Колев по време на провелото се общоградско събрание в Ямбол.
 
Без редакторска намеса публикуваме мнението на анонимен читател, както и отговора на инж. Колев към него!
 
 Д ама НЕ: 
"И като в Швейцария е така - дай и ние да го направим. Ми Швейцария да не е единствената държава с висок икономически стандарт. В Люксембург как е? В Швейцария хората сигурно и акъл имат, и са широкоскроени. Как ще го приложим т'ва в една пост-комунистическа бърлога каквато в момента е България, пълна с промити мозъци и неудоволетворени от живота си хора. Ами те на национално ниво 80% от адекватните и кадърни хора са някъде по чужбина, а за Ямбол ако включим и тези избягали в столицата и други градове, процентът клони повече към 100. Излезте сутринта из града, разходете се и ми кажете, че тези хора могат да взимат адекватни и обосновани лични решения относно икономиката на града. Т'в с референдума е абсолютна глупост и диващина. Българинът разбира от политика, спорт, сега явно и от икономика. Как по-точно да вярвам, че е удачно експертни икономически решения относно бюджета на общината да се взимат от хора мизерстващи с по 500-600лв заплата и едва свързващи двата края без никакво икономическо образование, какъвто навярно е средно-статистическия ямболлия?"
 
 
Инж. Иван Колев към "Д ама НЕ":
(сложно ми е това име, но щом Вашите родители са Ви го дали, нищо не може да се направи ) 
Хубаво е, че ще се заформи полемика. В нея се ражда истината. Първо, аз не съм говорил за Швейцария, заради нейния висок икономически стандарт. Казал съм нещо , което самите швейцарци са казали-че те имат висок стандарт и всичко останало, което имат и страната им е това , което е, заради Пряката демокрация. Визирах Швейцария в моето изказване, защото тази страна ми върши работа, за да докажа, че Пряката демокрация е напълно възможна, че не е илюзия, а е нещо напълно реално, което работи много по-добре от всичко, познато досега като управление. Хората в Швейцария не са си купили Пряката демокрация. Те я имат, защото са я пожелали. Пожелали са я почти всички едновременно и са я направили. 

Нещо напълно възможно за българите, ако ни е сме общност, ако успеха на всеки минава през успеха на общността. И това важи не само за Ямбол, който е част от цялото, а за всички. Лесно може да се направи, дори и по сега действащия ялов закон за допитванията. Той е направен , за да не работи, от нашата политическа класа. Не само сега управляващите, а всички управлявали.За промитите мозъци , посткомунистическата бърлога вероятно сте прав или права. Към тези фактори можем да причислим и турското робство. 

Защото, ако сме общност, значи сме заедно, което значи да имаме повече любов помежду си, повече вяра в собствените сили и повече надежда, за да пожелаем да променим политическата система, която създава и възпроизвежда скотовете, за които говорите, все едно сте дошли тук от Луната.

Пишете на български, което показва с голяма доза вероятност , че сте с български произход. Най-лесно е да оплюеш собствения си народ и собствената си Родина. Ми тя така или иначе е на изчезване. По-трудно е да се опиташ да промениш нещата или поне да говориш за проблемите. Те няма как да бъдат решени, ако искрено не разговаряме за тях. Да, кадърните са напуснали. Голямата причина за това е липсата на бъдеще тук. Но това е заради системата на управление-представителната демокрация. Това е подмяна на смисъла на думата демокрация. При нея се делегират права на малко хора да представляват абсолютно безконтролно всички останали. Точно защото е безконтролно, без коректив и възможност за въздействие, те си позволяват да провеждат политика в тяхна собствена полза. така се стигна до ровенето в кофите, оскотяването, бягството на кадърните.... още 10-15 години и ще закрием държавата и ще затрием нацията. 

Да, навън е много хубаво....и даже не чак толкова, а на моменти хич. Референдума е създал Швейцария. Това хората са го издълбали и написали от камък. Да кажеш, че Референдума , единствен инструмент за демокрация, е пълна глупост си е пълна глупост, защото нищо по-добро не е измислено. Както се досещате, аз говоря за истинската демокрация, не за подменената. Но си мисля, вие , кадърния, защо сте още тук (щом сутрин се разхождате из града). Ясно е, че тук всичко е много зле и всеки нормален бяга. ОК. Но , аз Ви питам, Вие какво предлагате да се направи, за да не е така. Мислили ли сте по този въпрос някога ?
 Използването на псевдоним е признак ... за страх. Страх по принцип, да хейтваш свободно, без шанс да загубиш нещо. За експертните икономически решения...как ги вземат в Швейцария. Там сигурно всички хора са мъдреци, специалисти по всеки въпрос ! ? :) Не, естествено. Там всички решения за изразходване на общи пари за инвестиции в кантона се подлагат на местен Референдум по закон. 
Вече казах, че там Референдумите не струват почти нищо, използват се пощите.
Вярно е, че не всички хора разбират от всичко. Затова има полемика в средствата за масова информация. Гражданите, предизвикали референдума имат време да говорят. Толкова време имат и опонентите им, а накрая общината отпечатва безпристрастна кратка брошура-обяснение на двете тези и я изпраща на гласоподавателите заедно с бюлетината. Гласуването е в рамките на три дни, плика се обръща и общината става получател, бюлетината се изпраща откъдето и да е в държавата. Броят се от комисия от хора, изтеглени публично с жребий. Когато става въпрос за нещо, изискващо специални познания, обикновено Референдумите се предизвикват от специалисти по въпроса и те защитават тезата си в полемиката с другите специалисти. Хората могат да преценят, се оказва на практика. Затова обществените поръчки в Швейцария са с по-ниска цена от тези в ЕС. Има статистика. Освен това, там на национално равнище, лобистки закони не са приемани от 1974 г. оттогава действа така нареченото Гражданско вето. Законите се приемат, обнародват се и влизат в сила, ама след 6 месеца. през тези 6 месеца , всеки гражданин може да предизвика Референдум, да събере 50000 гласа и ако гражданите решат, че този закон не трябва да влезе в сила, той не влиза. От 1974 г. досега 16,3 % от законите в Швейцария не са влезли в сила. И техните депутати са спрели да приемат лобистки и вредни за обществото закони, просто защото не минават. Истината е, че швейцарската държава работи перфектно, а който и гражданин там да попитате: - На кого е държавата? Ще Ви отговори: -Моя е. Това едва ли е случайно, там нещата са направени с много разум от едни доста простовати хора, които въобще не са всичките професори. Ние имаме откъде да видим. Политическата ни класа като цяло е единствената, която ще загуби възможността да краде. Точно това е причината хората да са докарани до това скотско положение и всичко читаво да напуска страната. Лесно е да се размени причината със следствието, за да се изкарат скотовете виновни затова, че са скотове. 
Но достойно ли е !? 
Това е повод да постна една статия, ей така, за тези, които се интересуват от Пряка демокрация. Швейцарците имат живота, който имат, парите и всичко, заради Пряката демокрация, ане обратно. 
 
 
 Ето и още едно мнение по темата, отново анонимно: 
 
ДА: "Някой се опитва да изкара българите прости и дебили а швейцарците че са вундеркинди, как да не могат да мислят за икономика ами като влязат в магазина какво правят не смятат ли. Или е много трудно като видиш един ремонт в града който ти го пробутват за милиони а той не струва и половината от това, явно някой хорица ги е страх че ще им свърши рахатлъка ако България тръгне по пътя на Швейцария. 
Твърдо за пряката демокрация"
 
 
Очакваме и Вашите коментари по темата!















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#5 Една гледна точка: 06.12.2017 04:48

В България се изкриви (или по точно: Изопачи) понятието Демокрация – на този етап според общоприети признаци у нас се създаде „формална демокрация“ – особено ясно изразено през последните 10 години. Това, което се тиражира като форма на управление „Пряка демокрация“ е обусловено от множество фактори, залегнали в историческото развитие на Конфедерация Швейцария – обърнете внимание на името на държавата – оттам произтичат и формите на управление поради многонационалността и множествеността на областите. За да извлечем оптимална перспектива за собствената си държава, трябва да сме грамотни, трудолюбиви и относително независими икономически като субекти – кое от тези неща е в приемливи норми у нас ? Донякъде това е наследството от бившият строй, в който кражбата, доносничеството и симулирането на работа (но приближеността до властта и слагачеството бяха толерирани). Изключая последните 10 години на „социализъма“ – тогава поради настъпващата глобализация и технологичните промени в световен мащаб неминуемо се създадоха предпоставки на нова форма на управление, на преразпределение на политико-икономическата карта на Европа и света – очевидно ТОВА не можем да проумеем ние, българите ! И докато очаквахме „на тепсия“ по-добър живот, каквато беше и същността на демокрацията в чистата й форма, плавно чрез планирана мутризация, чрез хиперинфлация, чрез не дотам прозрачна приватизация, се измести фокуса от нормална пазарна икономика в цитираната по-горе формална демокрация – манипулираха се Избори, изкриви се чрез манипулация върху малцинствата вота, управлението не съумя да заложи ефективни параметри на социална политика – и наливаме „от пусто в празно“. Имало кражба в НЗОК и през здравните заведения, имало фиктивни ученици, имало лобизъм в обществените поръчки, имало това, имало онова – „Добро утро“ ! – нима машина го прави ? – Не: хора ! Което значи, че доста кръгове от хора ЗНАЯТ за тези факти – НО МЪЛЧАТ (като ятаци или съмишленици – защото се облагодетелстват) Един социолог нарече българите 80% дебили, друг каза, че „за зелев чеп не ставаме“ – и нали сме тънкообидни, го въртим по новините и „анализираме“ по метода на народната приказка: „Имаше ли Гюро глава …“ ! А защо не се замислим: Има ли ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, имаме ли морал и съвест, стиска ли ни: „Да си подредим къщичката“ ? Убеден съм, че всеки от нас ВИЖДА с очите си куп неправди, потърпевш е от бюрокращина и злоупотреби – и какво правим ? – НИЩО !!! Тогава защо само лаем по интернет ? Правим се на борбени, правим се на моралисти, а сме си заврели главите като щрауси и се правим на тарикати. Личности с доказани лични резултати ще дадат нов шанс на страната ни да увеличи темповете на растеж – толкова богата на история, култура и природа държава сме, че дори не можем да го оценим – и се продаваме за жълти стотинки помежду си. Човек с човека не си мяза – видите ли в една партия единомислие – значи е манипулация, хората имат различно виждане, мислене, живеят различни стандарти, ценностите им се разминават понякога – може да ги обедини само цел, кауза – но това не би трябвало да им пречи да имат различно мнение – това е демокрацията. Да, можем да се „оправим“ за 800 дни (репликата бе символична) – аз бих казал: за 3-4 години – нужна е политическа воля, нелобистки закони, но и прилагането им, нужна ни е доктрина, Вяра и активно гражданско общество !!! Така е еволюирало обществото на Запад ! (нито швейцарците са се родили със сребърна лъжичка в устата, нито пък немците са били толкова дисциплинирани допреди 100 години – сами са си го създали) Не сме „дорасли“ за пряка демокрация – първо обществото трябва да стане грамотно, върховенството на закона трябва да се превърне в изискуем социален приоритет, и едва тогава ще сработи у нас такъв механизъм на участие в управлението на държавата. Не съм съгласен и с тезата, че „читавите“ избягаха – това е въпрос на виждане, на психика за оцеляване, на личностни умения и т.н. Въпросът е ТУК какво ще направим … „Камъкът си тежи на мястото !“


#4 инж. Иван Дунчев 03.12.2017 17:00

Адмирации за Българската ти Душа, за откритата ти и смела гражданска позицията, за Българския ти патриотизъм и силното ти Ботевско перо, Приятелю и колега по професия и любородие! "Това е подмяна на смисъла на думата демокрация. При нея се делегират права на малко хора да представляват абсолютно безконтролно всички останали. Точно защото е безконтролно, без коректив и възможност за въздействие, те си позволяват да провеждат политика в тяхна собствена полза. така се стигна до ровенето в кофите, оскотяването, бягството на кадърните.... още 10-15 години и ще закрием държавата и ще затрием нацията... Защото, ако сме общност, значи сме заедно, което значи да имаме повече любов помежду си, повече вяра в собствените сили и повече надежда, за да пожелаем да променим политическата система, която създава и възпроизвежда скотовете, за които говорите, все едно сте дошли тук от Луната." В духовна и постоянна реална подкрепа с тебе и другите истински Българи в Ямбол и в България, сме и екипа ни http://bezistena.blog.bg с 980 статии за скритата история и родова памет на Българите и за причините за случващото се в света и в България с главна цел и персонажи ние Българите!

 

 

#3 Страх 03.12.2017 07:42

А сега не участва ли


#2 Страхил 03.12.2017 04:25

Циганската махала ще участва ли в "пряката демокрация"?

 

 

#1 Ямболлия 02.12.2017 17:06

Въь, а защо имат всичко това в Кувейт?


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!