Обратно към категорията

Община Сливен предвижда нова политика за управление на гробищните паркове

   

Община Сливен предвижда нова политика за управление на гробищните парковеНова политика за управление на гробищните паркове предвижда Община Сливен. Основната цел е да се ограничи тяхното разширение и да се стимулира използването на стари изоставени гробни места, обяви днес на брифинг кметът Стефан Радев. Това е и причина в проект на Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на град Сливен да се предложи намаляване на таксата за разкопаване на старо гробно място. Така вместо сегашните 90 лв. за разкопаване на стар гроб гражданите ще плащат 70 лв.

„Модерният начин на управление на гробищните паркове е като се използват гробните места повече от един път. В противен случай тези паркове биха станали колкото самите градове“, коментира кметът.

Той припомни, че последното разширение на Новите гробища на Сливен е започнало през 2009 г. "Заварихме недовършен проект и неразплатени разходи. Това разширение е на стойност над 3 милиона лева, като така създаването на едно ново гробно място струва около 500 лв. Сега подготвяме проект за още едно разширение. Планираме да струва много по-малко, но така или иначе отново остава скъпо за нас. Това е едно много скъпо мероприятие, за което плащаме всички ние", каза кметът.

Друга съществена промяна, която се предлага, е управлението на гробищните паркове да се извършва от ОП „Озеленяване“. По думите на кмета, така ще се направи икономия на средства и ще се използва ресурсът от хора и техника на двете сегашни общински звена.

По закон гробищните паркове са публична общинска собственост и фирмите, които желаят да развиват погребална дейност, трябва да имат регистрация за такава дейност, да имат специален автомобил за покойници и да посочат служителите, които ще извършват дейността на гробищата.

За 2018 г. Община Сливен е предвидила финансиране за изграждането на колумбарна стена за урни.

„Погребенията на социално слабите хора се поемат от общината и това не се променя", категоричен беше кметът Стефан Радев.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!