Стралджа направи своя поклон пред Яворов


13/01/18 09:20:56коментари:0Стралджа направи своя поклон пред Яворов„Една, че две, че три усилни
и паметни години… Боже,
За някой грях ръце всесилни
издигна ти и нас наказа.
Кой ли може
неволя клетнишка изказа…“

Покъртителните думи на Яворов от неговото стихотворение „Градушка“ прозвучаха в Стралджа днес чрез Елиза Пидес, ученичка в СУ“П.Яворов“. Тя вложи цялото си старание, за да предаде ужаса на стопаните от природното бедствие. Усетиха го всички присъстващи в Общински исторически музей Стралджа, участници във възпоменателното тържество по случай 140г. от рождението на поета. Там, пред скромния кът с портрета на Яворов, всяка изречена дума за него предизвика преклонение пред неизмеримия му талант. „П.Кр.Яворов е едно емблематично име, гений в литературата, революционер, родолюбец. Той остава една тайнствена личност, която не спира да ни вълнува“ Така Нели Тончева Кавалджиева, председател на НЧ“Стралджа 2016“,сложи начало на събитието, за да обърне внимание върху едногодишното присъствие на Яворов в Стралджа, изследователската работа за живота и делото му, честванията в града , изграждането на паметника, отличията на местни рецитатори в Национални конкурси… По-нататък Снежана Вълкова, директор на музея, в една интересна беседа върна времето назад, припомни най-важните периоди от живота на страдалеца и поета. Най-любопитни се оказаха фактите от пребиваването му в Стралджа, изморителната работа като телеграфопощенец, липсата на духовна среда и тежкото признание „Чувствам се като в гроб…“ , последвалите контакти с арменците, които го „спасяват“ от мрачните мисли и безисходицата на самотата, недоволните търговци на тогавашното село, които го предупреждават да престане с тези „вредни“ срещи и категоричния отказ на Яворов:“Аз не позволявам на никого да се меси в живота ми!“…
Да, „Стралджа не роди Яворов, но му даде криле за полет!“ като потвърждение на тази мисъл , изречена преди 40 г. , днес стралджанци за пореден път се почувстваха горди, че едногодишния престой на поета в селището има своята добра страна. Именно тук той получава вдъхновение за написването на стихотворенията „Градушка“ и „Арменци“, /а и не само за тях!/, че тъкмо оттук вероятно е и прототипа на хубавицата Калиопа.
Като естествен завършек на тържеството в музея прозвуча и стихотворението „Арменци“ в изпълнение на ученичката Радосвета Узунова.
Поетът на 20 век П.Кр.Яворов има своето място в Стралджа. И всяка година стралджанци ще отдават заслужена почит и преклонение пред този, който сътвори едни от най-гениалните стихове на България.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Жълт код за още валежи от дъжд и сняг във вторник

КАТ и АПИ с призив към шофьорите: Не предприемайте пътуване, ако не е крайно наложително

Опасна пътна обстановка в шест области днес

Областният управител Димитър Иванов посрещна делегация от китайската провинция Anhui


Най-коментирани новини

Областният управител Димитър Иванов посрещна делегация от китайската провинция Anhui

Ремонтираната улица „Преслав“ в Ямбол е отворена за движение през зимния сезон

Ликвидираха атентатора от Страсбург

България под мониторинг заради „Зелена карта”


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ