Обратно към категорията

Жълт код за сняг в половин България

   

Жълт код за сняг в половин България

Днес времето ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, по-значителни в Западна България. Максималните температури в Северна България между минус 4 и минус 2 градуса по Целзий, в Южна и по Черноморието - между минус 1 и 4 градуса, в София - около минус 1 градус, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
 
В крайните югозападни райони ще вали дъжд и сняг, а в югоизточните ще остане почти без валеж. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за януари.
 
Жълт код за валежи от сняг е обявен в 15 области от страната за днес - 15 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
 
Областите, за които важи предупреждението, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, София-област, София-град, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян.
 
От НИМХ предупреждават, че през денонощието ще вали сняг и ще се образува снежна покривка от 5 до 10 см. До вечерта най-много се очаква да вали в Предбалкана, където се очакват нови 20 см сняг.
 
При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за сняг и лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Хората трябва да са с повишено внимание, когато вървят, карат колело или шофират при заледени повърхности.
 
 
В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-интензивен в масивите от Западна България. Ще духа умерен югозападен, по билата силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около минус 4 градуса, на 2000 м - около минус 8 градуса.
 
Над Черноморието ще има значителна облачност. Към края на деня и през нощта срещу вторник по северното крайбрежие ще превали сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури между 0 и 4 градуса. Температурата на морската вода е 8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Във вторник преваляванията ще спрат, а и ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!