Обратно към категорията

Сливен отбеляза 140 години от Освобождението си от османско иго

   

Сливен отбеляза 140 години от Освобождението си от османско иго

С церемония по олагане на венци и цветя пред морената на пл. „17 януари“ днес беше отбелязана годишнина от Освобождението на Сливен от османско иго. Площадът е мястото, на което сливенци, сред които и Добри Чинтулов посрещат руските войски. На същия ден, 140 години по-късно, на площада пак имаше много хора, дошли да сведат глава в знак на почит към загиналите за свободата на България. „Днес сме благодарни, но и задължени да пазим и почитаме паметта на тези наши герои. Затова са дни като днешния – да ни карат да помним, да не забравяме. И като смелите си предци да търсим възраждането на ценности, на силата и достойнствата на нашия град“, каза в словото си кметът Стефан Радев. На тържествената церемония присъстваха председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, заместник- кметът Пепа Чиликова, областният управител Чавдар Божурски, директорът на ОДМВР- Сливен ст. комисар Димитър Величков, началникът на Гарнизон Сливен и командир на Военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев. В церемонията взе участие представителна част на военното формирование. Цветя пред морената поднесоха представители на институции, неправителствени организации, политически партии, граждани.
 
Церемонията на пл. „17 януари“ беше предшествана от заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за Освобождението. Те бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий и свещеници в храм „Свети Николай Чудотворец“.
 
Цветя днес бяха поднесени и пред бюст- паметника на генерал Скобелев.
 
Проявите, посветени на 140 години от Освобождението на Сливен от османско иго продължиха с откриването на изложбата „13 безсмъртни българи“ и награждаване на участниците в Ученическия конкурс за доклад, реферат и историческо есе „140 години от Освобождението на Сливен“.
 
Организатори са Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Военно формирование 22220, Народно читалище „Зора- 1860“.




Пресцентър
17.01.2017 г.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!