Обратно към категорията

Ямбол отбеляза 140 години от освобождението си от турско робство

   

Ямбол отбеляза 140 години от освобождението си от турско робство

Ямбол отбеляза 140 години от освобождението си от турско робство

снимки
С тържествено честване, бе отбелязана 140–тата годишнина от Освобождението на Ямбол от османско владичество. Инициативата събра пред паметника, на мястото, където са били посрещнати руските войни от 23-ти Донски казашки полк, представители на местната власт, родолюбиви и политически организации, военни, граждани. 
Честването започна със символично представяне на влизането  и  посрещането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол при Освобождението на града от 1878 г. В пресъздаването на историческия момент участваха възстановчици от Музея на бойната слава в Ямбол и от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.
Благодарствен молебен за загиналите герои отслужи Негово Високопреподобие Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий. Поднесени бяха венци и цветя в знак на почит към паметта на героите.
Отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на Ямбол  продължи със шествие по улиците на града до Паметника на загиналите за националното освобождение, където също бяха положени венци и цветя на признателност. 
Веднага след това в Културно-информационен център „Безистен“ бе представена презентация на Регионалния исторически музей на тема: „17 януари 1878 г. – Подвиг, Свобода, Ново начало“. 
По повод годишнината за първи път в града бе представена и специалната изложба „Руско-турската освободителна война в гравюрите на чуждестранните художници“ в Художествена галерия „Жорж Папазов“. 
 Програмата на честванията ще завърши с празничен концерт на вокалните групи „Россиянка“ и Българо-руски хор „Славяне“ – гр. Сливен, на ямболската песенна формация „Пятница 13“, както и  танцовите школи в града „Ромбана“ и „All steps“. 
 

Пресфото БТА -с нимки Величко Димитров
 
 






Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!