Обратно към категорията

Двама с трихинелоза в Бургас, изследват още 17

   

Двама с трихинелоза в Бургас, изследват още 17

Ново огнище на трихинелоза пламна в Бургас. Със симптоми на опасната зараза са общо 17 души. Хората са консумирали месо от диво прасе в Ямболско, което е било носител на заболяването. Деликатесът им бил специално доставен по поръчка за организиран банкет. Ден след празненството, компанията получила вкупом еднакви симптоми. Купонджиите се оплакали от висока температура, болки в ставите, повръщане и стомашно разстройство. Шестима са приети в болница, от които двама са в много тежко състояние. При останалите тестовете за трихинела се оказали отрицателни, но в същото време развивали клинична картина като по учебник, коментира зам-шефката на РЗИ Бургас д-р Вергиния Цанова.  
"Ще повторим серологичните тестове и след като се установи кои пациенти са заразени, ще бъдат настанени в инфекциозното отделение за лечение", допълни д-р Цанова. Здравните власти са взели проби от луканките, които са изследвани и е потвърдено, че дивечовото месо е заразено с трихинела. В момента се издирват и други хора, консумирали от суджука.

Според д-р Цанова е проява на безотговорност да не се изследва такова месо, а лечението на заболяването е трудно:

"При сериозна инвазия от страна на трихинелата може да се блокира движението на диафрагмата. Блокира ли се движението н диафрагмата, настъпва дихателна недостатъчност, която няма с какво да бъде преодоляна."

От здравната инспекция призоваха в сезона на лова авджиите задължително да изследват отстреляната плячка. Популацията на диви прасета, особено в Странджа, чувствително е нарастнала през последните години, отбелязват ловджии.
През декември миналата година трихинелозна зараза прати други петима души в бургаската болница. Сред заразените бе и собственик на нелегална свинеферма в Карнобат, откъдето е тръгнала и заразата. По същото време бе открито и второ огнище в Обзор.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашни и диви животни. Животните се заразяват като ядат месо от болни от трихинелоза животни, а хората – от заразено месо или от месни продукти, недобре топлинно обработени. Заболяването при човека започва с отоци по лицето, висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дишане и ходене. Понякога започва с повръщане, разстройство и болки в корема. Трихинелозата протича тежко, понякога смъртоносно за човека. 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!