Обратно към категорията

Над 2400 пътни знаци са нужни за пешеходните пътеки в Сливенско

   

Над 2400 пътни знаци са нужни за пешеходните пътеки в Сливенско

Над 2400 предупредителни пътни знаци трябва да се поставят на пешеходните пътеки в населените места в Сливенска област. Това са част от резултатите от извършена проверка за състоянието на пътната маркировка в четирите общини на областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Данните бяха обсъдени от междуведомствена комисия под председателството на зам.-областния управител Камен Костов.
 
Според промените в Наредба №2 за сигнализацията на пътищата с пътна маркировка и Наредба №18 за сигнализацията с пътни знаци, ширината на пешеходните пътеки тип „зебра" е увеличена на 4 метра върху пътищата от републиканската мрежа и на 3 метра върху останалите пътища. На пешеходните пътеки тип „зебра" задължително трябва да има надпис „ПОГЛЕДНИ". Задължително е и обозначаването им от двете страни с вертикални предупредителни знаци „Пешеходна пътека" и „Деца".
 
В гр.Сливен общината е проверила 159 пътеки тип „зебра", като 30 от тях са „повдигнати". Девет имат нужда от освежаване, а една трябва да бъде нацяло възстановена. От общината съобщиха, че част от предупредителните знаци са били откраднати или увредени от рекламни съобщения и обяви. Сливен се нуждае допълнително от 1 230 предупредителни знака „Пешеходна пътека". Освен това на кръстовището на бул."Цар Симеон" с „Цар Освободител" ще бъде изграден светофар до края на годината. То е едно от двете места с висок риск от пътно-транспортни произшествия в областния център. Другото рисково място е образувано от пресичането на бул."Стефан Стамболов" с бул."Панайот Хитов" и ул."Лъвова чешма". Има изработен проект за светофарна уредба, но няма финансиране.
 
Пътеките тип „зебра" в гр.Нова Загора са 339, надпис „ПОГЛЕДНИ" има на 88 от тях. Всички са с по-малка ширина. Общината ще възложи на експерт да извърши оценка на кои места действително има нужда от пешеходни пътеки, за да се намали техният брой в града. Нуждите от предупредителни пътни знаци за цялата община възлизат на 1 143 броя.
 
В гр.Котел пешеходните пътеки тип „зебра" са 11, всички са в лошо състояние, без задължителния надпис и предупредителни знаци.
 
В община Твърдица пешеходните пътеките на общински пътища и улици са 34, всички се нуждаят от освежаване на пътните знаци.
 
Представителите на общините се обединиха около мнението на местната администрация в Сливен, че общините имат нужда от финансова помощ, за да приведат пътната маркировка според изискванията на закона. Например, стойността на един пътен знак заедно с доставката и монтажа възлиза на 100 лева.
 
Пешеходните пътеки тип „зебра" на пътищата от републиканската мрежа не отговарят на всички изисквания в двете наредби – липсват знаци или са извън стандартите за ширина.
 
Междуведомствената комисия бе назначена със заповед на областния управител Чавдар Божурски. Проверката бе възложена след среща на Главния прокурор с министрите на регионалното развитие и вътрешните работи по повод зачестилите в страната произшествия с пешеходци. Данните ще бъдат предоставени на АПИ.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!