Обратно към категорията

Тодоровден е, празникът се нарича Конски Великден

   

Тодоровден е, празникът се нарича Конски ВеликденТодороведен се отбелязва в първата събота от Великденските пости. Тази година той се празнува на 24 февруари.
На този ден църквата почита паметта на Свети Теодор Тирон.
Според поверието по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Тогава Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник.
Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито. Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.
Легендата разказва, че на този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха.
Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с бурни кушии (надбягвания с коне). С венец се окичва победителят в състезанието, а в дома на стопанина му се извива дълго хоро. На този празник жените правят и раздават обредни питки за здраве. Питките се наричат "конче" или "копито" и върху тях се изработват желаните фигурки.
На трапезата задължително трябва да присъстват: картофи, пита, гъбена чорба, варена царевица, супа от леща. Името Тодор означава "божи дар".

На този ден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!