Обратно към категорията

ОСВЕТИХА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ В ЯМБОЛ. КОЛКО СТРУВА(МЕ)?

   

ОСВЕТИХА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ В ЯМБОЛ. КОЛКО СТРУВА(МЕ)?

След серия от инциденти, сред които и такива с фатален край, пешеходните пътеки в Ямбол вече са осветени. Монтирането на лампите, може би трябваше да се направи много по-рано. Само преди няколко месеца възрастен мъж загуби живота си на неосветена "зебра" до бившото училище "Страшимир Кринчев". За съжаление, това не е единственият инцидент по пешеходните пътеки в града ни. 
 
 Многобройни бяха призивите към ръководното тяло на община Ямбол да реши проблема. И да го реши бързо.  
 
 В редакцията на 999 също постъпваха (и продължават да постъпват)  сигнали от живеещите в Ямбол за неотремонтирано осветление и изгорели лампи на стълбове, които не се подменят, не само по пешеходните пътеки, а и в целия град.  
Или целта да не се отремонтира неработещото осветление, явно е друга. Но може би заради тази грешка умишлена или неумишлена от страна шефа или шефовете в общината, граждани на Ямбол платиха с живота си.
 
 Прилагаме цени и снимки на различни лампи, едната от които е от известна марка, а другата не, както и на нови осветителни и енергоспестяващи ЛЕД тела. 
 
Имайте предвид, че посочените цени са без отстъпки за фирми и при закупуване на количества - отстъпките достигат до 25% от цената. Всеки сам може да си направи сметка, колко струва това и какво е отношението на общинските началници към обикновения данъкоплатец: 
 
 
 
*30W LED осветително тяло за улично осветление  - 76лв.
 
*50W LED осветително тяло за улично осветление  - 93 лв.
 
*120W осветително тяло за улично осветление - 170 лв.
 
*Метал халогенна лампа 400W Е40 (Philips) -  39 лв.
 
*MHL 400W, металхалогенна лампа - 26 лв.
 
 
 
Прилагаме и пример от община Габрово:
 
Близо 130 села в област Габрово са с LED улично осветление, монтирано още през 2014 година на стойност обърнете внимание, проекта е изпълнен за около 1 млн. лв и са били подменени  2 691 бр. осветителни тела . Цената на ЛЕД осветлението тогава е била значително по-висока, т.е. тази инвестиция през 2018 година ще бъде в много по-евтина.
 
 Вижте подробности в сайта на община Габрово - ТУК.
 
 А в Ямбол за осветеление през тази година са предвидени 8 000 000 лв.. Очевидно е, че се подготвя нещо да се случи с тези пари.
 
 
 
Осигуряването на безопасността  на гражданите, данъкоплатци е най-важното.  
И е право на всеки гражданин, ако това право е нарушено, всеки може да потърси отговорност от виновните, независимо дали става въпрос за инцидент на пешеходна пътека, счупена кола заради дупка на пътя и т.н. Все пак, гражданите се глобяват от общината, но общината също може да бъде «глобена» от пострадали, заради нейното нехайство.  
 
 Ето и няколко примера:  
 
 - Русенец осъди общината заради лошо поддържани  подлези, които станаха индиректно причина за смъртта на дъщеря му  
 
- Семейство от Благоевград осъди общината за неправилно репатриран автомобил. 
 
- Община Варна ще трябва да обезщети с 25 000 лева 41-годишна пешеходка, счупила крак на заледено кръстовище по време на зимното бедствие  
 
- Хасковлийка, счупила ръка на заледена улица, осъди общината 
 
  В сайта на община Ямбол има изписана цяла Наредба, която трябва да се спазва от жителите на Ямбол. Но имате ли моралното право да искате, преди да осигурите основните неща поне за безопасността на гражданите?Обидно е да живееш в град, в който няма добро здравеопазване, състоянието на градския транспорт е под всякаква критика…













Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#9 Калин 09.03.2018 15:43

Че той Славун си е клоун и без това


#8 Ссссс 09.03.2018 15:34

До колкото си спомням Сливен дадоха 16 милиона през 2010 за да подменят цялото си осветление.

 

 

#7 Иван Йотов 09.03.2018 14:16

8 милиона са си 8 милиона.НЕ струва толкова осветлението в нашия град. А Казаков май го е страх да не изгори той като китайска крушка.Ше си монтираш лампите не тревож се


#6 Казаков 09.03.2018 12:38

В момента община Габрово съди фирма “Самел” и фирма “2Р-Руси Русев” ,защото повече от половината осветителни тела са изгорели (същите които компетентният автор е използвал за пример) .Никъде в Европа няма такъв монтиран осветител.За 6 месеца гумените му уплътнения се деформират от температурните разлики,влиза влага и цялата електроника изгаря!Освен това корпуса е от фълшива пластмаса ,която допълнително загрява елементите в осветителното тяло!Лятото когато напече слънцето температурата горе в тялото се вдига на над 50 градуса,а ако осветителят е с тъмен цвят и до над 70 градуса и вътре всичко се скапва.Освен това захранването на диодите е най-евтиното и до 1 г си заминава.Мога да продължавам до безкрай ,защот не трябва да се монтират подобни боклуци от 200 лв.Проверете колко струва 1 осветител на Philips и сами преценете защо той струва 1000 лв ,а не 200!!!!!

 

 

#5 но 09.03.2018 11:56

Но примера за Габрово е много показателен, то пък в Ямбол сигурно сменят лампите с европейски произведнии в Китай с доживотна гарнция.


#4 Кирил 09.03.2018 11:43

Явно някой много неграмотен е писал тази статия и е взел за пример най-евтините китайски боклуци които имат гаранция 1 година.т

 

 

#3 В. Кирилов 09.03.2018 10:48

Всичко се случва с някаква цел. Това, че осветлението не се подменя също се прави с цел. Преди броени седмици Общински съвет си гласува тегленето на заем на стойност 17млн.лв. Основно перо в този заем трябва да е подновяването на цялото осветление в града, като за това ще се изразходват колосалните за града 8,5 млн.лв. Друг фрапантен момент е, че тази поръчка, както и няколко поръчки за ремонт на улици няма да бъде дадена на търг, а ще се даде на фирмата, която поддържа осветлението в града (фирма близка до кмета Славов). Колко ще се открадне от този заем и от кого сами можете да познаете.


#2 Захари 08.03.2018 05:09

И на новородените в с.Ямбол им е ясно какво се случва с тези пари и парите по европроекти!!!Кервана си върви,върви...Бау.бау!!

 

 

#1 Страхил 07.03.2018 16:18

"А в Ямбол за осветеление през тази година са предвидени 8 000 000 лв.. Очевидно е, че се подготвя нещо да се случи с тези пари." Интересно,какво ли може да се случи с тези пари!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!