Осъден, но удобен!


15/03/18 14:27:11коментари:28Осъден, но удобен!

Толкова сме свикнали с политическата корупция у нас, че тя вече за жалост дори не ни прави впечатление. Всеки ден виждаме и чуваме за дела, които се водят срещу политици, срещу държавни и общински служители, но няма нито един в затвора. 
Така че не е чудно, че моралните и правни абсурди са нещо нормално и за община Ямбол. Сякаш имунизирани за тях общинското ръководство, кмет, администрация и общински съвет, продължават своята работа целенасочено заобикаляйки ги. 
В коя нормална община съветник, с потвърдена на две инстанции присъда, бива назначен като социален работник? В Ямбол! Става дума  за "казуса Ахмед". Радио 999, както и редица други местни медии са заостряли вниманието към скандалния случай не веднъж. Той обаче продължава да се заобикаля от отговорните институции.
Цялата ситуация звучи като лош виц, само дето е реалност, а ние живеем в нея. 
Същият този гражданин, влязал като общински съветник от ДПС, беше зам. председател на комисията по законност, обществен ред и противодействие на корупцията. По ирония на съдбата, осъден именно за корупция! 
Присъдата му (от година и половина условно с 3 години изпитателен срок, глоба 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции) е заради получаването на подкуп (пневматичен пистолет), за да не състави акт за установяване на административно нарушение. 
Осъденият за подкуп Юсеин Ахмед е избран за съветник от листата на ДПС, но след произнасянето на присъдата се е обявил за независим. В полза на кого обаче работи  служител от подобен „ранг“!? Макар и независим, няма как да не отбележим, че от м.г. той неизменно гласува заедно с мнозинството в съвета. 
Така че, лесно ще се досетим защо вече месеци наред Общинският съвет не взима мерки за отстраняването на Ахмед, който според присъдата (на хартия) е лишен  от правото да бъде служител и да упражнява дейност, свързана с държавни контролни функции. 
На 9 март Общинската избирателна комисия бе насрочила заседание, на което да вземе решение относно съдбата на общинския съветник. И отново не събра кворум за това. За необходимо да се явят на заседанието са счели едва  петима от 11-те члена на комисията. Следващото заседание ще се проведе на 14 март. 
И докато институциите си прехвърлят топката "независимият",  продължава да е общински съветник, да ходи на сесии, да гласува и да взима заплата за това. Да, явно в родната действителност да си корумпиран, осъден и тотално дискредитиран морално пред обществото  е похвално, а не подсъдно. Стига да си в правилната агитка! 
Ясно е че, в община Ямбол нито съд, нито прокуратура или каквато и да било комисия не е в състояние да прекрати правомощията на един удобен чиновник! Тук, където послушното раболепничене и  взаимните услуги са истинският закон, а писаните закони - те са само начин да се официализират злоупотребите с обществения интерес. 
 

Коментари


Аспарух | 21/03/18 18:42:13


Всеки гражданин, който е станал свидетел или е разбрал за извършено престъпление, дори да не е пострадал от него, е длъжен да информира прокуратурата или полицията. Всеки пишещ тук може да изпълни това свое задължение, ако счита, че определен общински служител или член на ОИК е извършил престъпление. Ако все пак е убеден, а не го направи се превръща в поредният ядосан възмутен трол пишещ от няколко профила. Казах!


консултация | 21/03/18 18:00:33


А, ако Съдът не го публикува. Кой е виновен тогава, че не е отразил финала на делото? Председателят му ли? Интересно.
Апоропо, след като има сигнали по медиите. Не трябва ли общинската администрация, назначена от работодателя си да провери ситуацията? Трябва ли инициативната ОИК да пита общинската администрация, назначена от работодателя си има ли такова нещо.
Законите май имаха и дух. И присъдите се вземаха в името на народа. Или бъркам.образ безподобен | 21/03/18 15:09:32


До Валери: В грешка си. Не съм един от тях. Много ми е интересно за кой/коя от тях ме вземаш :). Не съм в ОИК, но познавам материята по една или друга причина. Намесих се, за да внеса малко разум сред многото омраза, обвинения, безпочвени обиди и огромна некомпетентност. Това последното много дразни. Ако хората знаеха повече, по-малко глупости щяха да се изричат и по-малко злоба щеше да се лее. Или пък най-малкото - злобата щеше да е правилно насочена към истинския виновник :). А така се хабите като да стреляте с халосни патрони. Казах ви: има теле, ама не е под този вол :).


Валери | 21/03/18 14:58:39


До "образ беподобен". Да само трима са посочени директно от кмета, но поне осем му лижат задника. а това със служебните ангажименти, направо ще умра от смях. Разбрах ще си един от тях, хайде поне не се излагай!


До образ безподобен | 21/03/18 14:54:57


Сега като е много отворен представителя на ОИК "образ безподобен" (той наистина неповторим и слава Богу) да ми посочи къде пише, че ОИК не може да се самосезира! Къде???


образ безподобен | 21/03/18 09:29:57


Корекция на последното изречение: да се чете "общински съветник", а не "общински служител".


образ безподобен | 21/03/18 09:26:46


"(4)Пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно:
...
2. когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност;
3. .....
(5) (...в сила от 01.01.2018 г.) Обстоятелствата по ал. 4 се установяват служебно от общинската администрация относно съдимостта на лицата и със съответните други с документи, издадени от компетентните органи, които се изпращат на общинската избирателна комисия в тридневен срок от издаването им..."
Това са текстовете на закона, които касаят темата. Къде видяхте възможност за самосезиране от страна на ОИК? Нещо повече! В момента ОИК действа в повече от това, на което и дава право закона. Защото тя не би трябвало да се задейства при сигнали. А САМО И ЕДИНСТВЕНО в случаите, когато в изпълнение на законовото си задължение, общинската администрация инициира този процес. САМО И ЕДИНСТВЕНО!!! Не би трябвало дори да се събират на заседание, ако питате мен. Въпреки това те го правят. И вместо да бъдат оценени, то биват наричани лешпери и им се приписват задължения, КОИТО ТЕ НЯМАТ. Не знам как да го набия това в некомпетентните кратуни, които се изказват абсолютно неподготвени под път и над път.
За още по-голяма прецизност, ще ви запозная и с текста на закона преди последната редакция, тъй като присъдата е влязла в сила при нейното действие, т.е. преди 01.01.2018 г. И така:"(5) (...в сила от 19.04.2011 г.) Обстоятелствата по ал. 4 се установяват с документи, издадени от компетентните органи, които се изпращат на общинската избирателна комисия в тридневен срок от издаването им..." И преди Нова година общинската администрация не е имала такова задължение. Въпросът тук е кой са тези "компетентни органи", които е трябвало да сезират ОИК при влизане в сила на присъдата - 07.12.2017г. Няма да влизам в спорове кои са те, но едно е ясно: И преди Нова Година законът не е вменявал на ОИК компетентността да се самосезира от думи предадени от уста на уста. Та дори и от сигнали на граждани или на измислени организации, инициативни комитети и други подобни. И преди Нова година ОИК е трябвало само да чака някой да си свърши работата, а не да се събира, да пише писма, да изисква документите, които служебно е трябвало да получи.
Офффф! Пяна ми излезе на пръстите да пиша очевадни неща. Моля редакцията да ми отвори сметка и всичките Възмутени и други подобни да ми внасят тям някой лев за правните консултации :):) Но не е и нужно да си юрист, за да прочетеш с отворени очи закона. Просто трябва да го прочетеш. Но Възмутените не са читатели, както се казваше в един виц за чукчите. Те са писатели :). Или иначе казано - направо са си чукчи :).
А, и нещо друго. ОИК не получава пари, ако не се събере в случаите, които законът я задължава. Т.е. на членовете не им се плаща да слухтят по ъглите дали някой общински служител е осъден, полудял или нещо друго му се е случило.
вдфсдф | 21/03/18 08:11:07


Вързан за топките и хоро ще играе...


До образ безподобен | 20/03/18 19:39:21


Точно защото се говори от "от уста на уста" трябваше ОИК не да чакат постъпване на сигнали, а да се самосезират и да си проверят законността на конкретния общински съветник. Освен другите си ангажименти, те получават възнаграждение за да изпълняват безкористно и независимо своите вменени задължения!Така че, много добре разбираме всички, че не е целта да бъде освободен, а да бъде продължено присъствието на тази удобна личност за максимално дълъг период, защото някой има интерес от това!!!!!


образ безподобен | 20/03/18 11:55:21


Виждам, че Възмутеният е доста добре запознат със закона, за чийто спазване е такъв радетел, затова ми е интересно къде вижда закононарушение от страна на ОИК. Отбелязвам само, че присъдата не е ноторно известен факт. За това, че тя е влязла в сила се говори само по медиите и от уста на уста. Не виждам как един орган ще приеме влязлата в сила присъда за безспорен факт, ако това не е потвърдено от самия съд по официален път. За това искане е нужно решение на ОИК, а за да има решение е нужно заседание. Членовете на ОИК не са щатни и всеки си е планирал служебни ангажименти преди сигнала. Трудно се пренареждат предварително начертаните служебни планове, само защото някой е внесъл ненадейно сигнал. Заседанието е проведено в законовия тридневен срок. Това си е чисто технологично време и не е хубаво да се търси под вола теле. Теле има, но не му е там мястото :). Търсете го другаде! Това е. Простичко и ясничко. Дори и такива като Възмутения трябва могат да го разберат :).


Възмутен | 20/03/18 11:13:13


Лешпери са ОИК! Защо не си вършат съвестно работата, защо това решение, което очевадно е факт не беше изискано още при постъпване на сигнала, а тепърва правят "проект" на писмо!!! Не ги ли е срам! Стига с този театър. До Янева: той може да ти е шеф в ОПУ, но там си длъжна да се съобразяваш със закона!!! Ако не можеш просто си оставаш само с едната хранилка и идва по-кадърен и достоен председател.Такъв който не гледа да е удобен на управляващите, а се съобразява преди всичко със закона!


образ безподобен | 20/03/18 09:43:38


До Валери и Петър:
От 11 члена на ОИК (така наречените лешпери), само трима са от ГЕРБ и са посочени от кмета. Това - първо. Второто е, че ОИК няма никакви механизми за влияние над вота. Трябва всички да са от ГЕРБ и да подменят протоколите на СИК-овете, за да манипулират избора. Няма как да стане. Манипулациите са на съвсем друго място и по друг начин. Не казвам, че ги няма. Напротив! Но определено не ги търсете в работата на ОИК или РИК!


реалист | 19/03/18 14:26:19


Ами такива са ни социолозите.


петър | 16/03/18 17:01:47


От предния коментар ми стана ясно защо на предните местни избори социологическите проучвания даваха 32% на Г.С., а сутринта станаха 54%. Благодаря!


Валери | 16/03/18 16:51:55


В закона ясно е записано, няма какво да обсъжда ОИК, само трябва да вземе решение. И
Проблема е че тия лешпери от ОИК, които в болшинството си са посочени от кмета, му изпълняват поръчките. И тия послушни хора са и в РИК, и т.н. Как няма да печели изборите нашия хубавец........


образ безподобен | 16/03/18 16:03:30


До Възмутен: Съгласен съм, че този екземпляр въобще не е трябвало да влиза в ОбС и след присъдата сам е трябвало да се оттегли. Защото имаше малко вакуум в законодателството с уреждане на "несъвместимостта" на общинските съветници. Общо взето лежеше на техен гръб инициативата да си я установят :). Или съответно по сигнал от някой случаен (или нарочен :) до ОИК. Сега е по-различно законодателството, но пък тези, които трябва да установят тази несъвместимост, просто не пожелаха да си свършат работата.
За другото не съм съгласен. Доколкото ми е известно, освен коментирания случай, тази ОИК е имала само още един такъв - с Недка Карска. И пак доколкото си спомням, с нея ОИК много време се занимава. Отново искаха справка от съда, а дори и организираха изслушване на Карска, което въобще не беше задължение на ОИК. И дори допуснаха медии при това изслушване, та да няма скрито-покрито. Така че не е справедливо да се хвърлят недоказани обвинения, без да се цитират факти.
По темата може да се говори много, но пък едва ли е тук мястото за това. Все пак на журналистите това им е работата. Защо да им отнемаме функциите :)? Друг е въпросът, че повечето дори представа си нямат как да си я вършат :).


Възмутен | 15/03/18 19:45:23


Мисля, че подлоги като сегашните нямат място в ОИК! За други общински съветници г-жо Янева много бързо взехте решение щото шефа така каза!!!


Ямболлия | 15/03/18 12:59:39


Предлагам да направим подписка и да се "прочетем" колко от жителите на Ямбол подкрепят отлагащото се с месеци наред отлъчване на престъпник от местния парламент! Той е избран от гласоподаватели и явно трябва от такива да бъде изваден от там!!! Наглостта му край няма! Предлагам този казус да стане достояние и на национална медия, та всички да разберат за какво "чудо" става въпрос в Ямбол! Престъпници да гласуват и вземат решения на наш гръб! Недопустимо е! Народе спиш!!!


ядосан | 15/03/18 11:23:40


Целия общински съвет начело със Славов е една корумпирана мафиотска шайка . Няма нищо за чудене ,че и тоя миризлив мазен циганин е един от тях ! Решението - ВЪН НА ЦЯЛАТА ТАЯ ИЗМЕТ ОТ МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ !!!


ДПС | 15/03/18 08:45:41


Браво на "образ безподобен" - единственият грамотно и коректно написан коментар по темата е във в. Делник.


някой | 15/03/18 08:40:11


Имам два въпроса; 1.Кой контролира изпълнението на присъдата на съда? 2.Защо не е приведена в изпълнение присъдата ? ....Иначе поезията с лиричният герой ще си стоят в кметският кетъринг


Валентин | 15/03/18 06:51:42


Тя четата на кмета е ясна.Като намигне свитата му гласува"за"иначе току виж някои освободи топлото столче и се лиши от всичките облаги.Интелекта им и компетентноста им се вижда навсякъде.Не останаха дървета нито в парка,нито по улиците.Централната част прилича на Бейрут,изкоренени дървета,кал,мръсотия,шум,багери!!!За какво?-да "УСВОЯВАМЕ"Голяма лакомия с цената на всичко!!!


Бесен съм | 14/03/18 13:10:32


Издигането в йерархията на плъх като този е знаково за целия ни "преход" и е предпоставка такива хора да стават депутати, кметове и т.н. Историята на този индивид си е за БТВ Репортерите или Господари на Ефира. Лично аз съм бил в една стая с него на кандидат-студенските му изпити по история, на които той беше скъсан и на двата. Останах потресен месеци след това да разбера, че този човек е приет да учи право, явно от т.нар. "ромска квота", заемайки мястото на някой, който се е трудил с години и не е успял да осъществи мечтата си да стане правист. Този човек е бутан с години от същите тези, за чиито интереси се грижи сега на постовете, коитоо заема. Удобен и още как, но за бъде изхвърлен от ръководните постове, които заема е нужно широко да се разгласи подменената му биография. Надявам се вие, като обществено отговорна медия да продължавате да го разнищвате.


hiram abif | 14/03/18 13:04:05


ЯМБОЛСКИЯ КМЕТ Е ТОЧЕН ПРИМЕР ЗА ТОВА,КАК ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ОВЛАДЯНА ОТ КРАДЛИВАТА ШАЙКА.


Иван | 13/03/18 21:26:13


Истината е че системата позволява на такива, като нашия кмет, да прави каквото си ще, и то без никакви последствия. Докато поне 150 кмета и още толкова висши държавни служители не влязат в затвора, нищо няма да се промени. Жална ни майка.


008 | 13/03/18 21:25:19


Ясно е описан проблема с Юсеин няма нищо неточно и подвеждащо "На 9 март Общинската избирателна комисия бе насрочила заседание, на което да вземе решение относно съдбата на общинския съветник. И отново не събра кворум за това. За необходимо да се явят на заседанието са счели едва петима от 11-те члена на комисията". Няма и нищо поетично, ако корупцията политиците я смятат за "поезия" тогава тежко ни като избиратели.


007 | 13/03/18 17:50:14


Ако има заседание, сесия или каквото и да е там да се гласуват решенията на Гошо кворум винаги има.А този е от винаги гласуващите ЗА. защо да го гонят? Кмета е като квачка, пази си пиленцата


образ безподобен | 13/03/18 17:10:51


Отново имам забележки. Съгласен съм с "поетичната" част на написаното, но основното се губи - кой е виновен? В случая пряко се обвинява Общински съвет и непряко ОИК, съд и прокуратура. Обаче точно тези органи не носят отговорността. Другаде е ключето от барачката. Написалият тези редове да отвори "Делник" и да прочете "Общинска администрация бездейства..." И да види как се пише такава статия. И как първо трябва да се подковеш юридически, а не да говориш празни приказки:). Много е важно. Иначе увисваш като прани гащи :).Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО ПО УЛ. ПРЕСЛАВ ОТ ПОНЕДЕЛНИК

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел

Президентът Румен Радев ще бъде гост на тържествата по повод Деня на Община Тунджа


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.

Тодоровден е


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ