Обратно към категорията

ЕДИН АРХИТЕКТ СВЪРЗАН С ЯМБОЛ – МНОГО ИЗВЕСТЕН В МИНАЛОТО, НО МАЛКО ПОЗНАТ НА СЪВРЕМЕННИЦИТЕ НИ

   

ЕДИН АРХИТЕКТ СВЪРЗАН С ЯМБОЛ – МНОГО ИЗВЕСТЕН В МИНАЛОТО, НО МАЛКО ПОЗНАТ НА СЪВРЕМЕННИЦИТЕ НИ

ЕДИН АРХИТЕКТ СВЪРЗАН С ЯМБОЛ – МНОГО ИЗВЕСТЕН В МИНАЛОТО, НО МАЛКО ПОЗНАТ НА СЪВРЕМЕННИЦИТЕ НИ

Александър Куртев е трайно свързан с миналото на Ямбол, макар че не е роден и израснал в този град, но обвързал живота си с ямболийката Катя Бояджиева ( дъщеря на известния ямболски лекар Иван Бояджиев), човек отдаден и на общественополезна дейност, оставил трайна диря в историята на архитектурата в Ямбол.
Като единствен архитект в Ямбол той работи усилено и построява много частни и обществени сгради в града. С негово съдействие и по негови планове е построена минералната баня с фонтана, дълги години даващи облика на Ямбол. Стилът му е специфичен - за всяка отделна сграда предварително изработва гипсов макет. И досега запазените постройки в града се открояват с красотата си - т.н. ”червена къща”, построена на калкан, обединяваща три имота; на д-р Стефанов (т.н. къща ”Парахода); на аптекарката Керанова (срещу театъра); на Ст. Стойнов, собственик на магазин „Дядо Мраз” (срещу църквата „Св.Никола”, дн. кафе”Валентина”), на д-р Попатанасов, П. Хлебарова (зад фото „Венера”); на братя Кордови (до исторически музей); реконструира и надстроява сградата на Популярната банка (дн. регионална библиотека) и много други. Арх. Куртев проектира и паметника на загиналите за Освобождението на Ямбол срещу хотел ”Тунджа”.
Александър Куртев е и председател на въздържателното дружество и на есперантисткото дружество в града. Художник – самодеец, намиращ удовлетворение в своите творчески стремежи, рисувайки пейзажи и градски мотиви с блажни бои.
Професионалист в работата си, с подчертано естетическо и артистично чувство.

Информация и снимки: Държавен Архив Ямбол 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!