Обратно към категорията

Потъващият кораб на моралността в Ямбол

   

Потъващият кораб на моралността в Ямбол събарят емблематична сграда в центъра на Ямбол


„Параходът” -  така е известна сградата в централната част на Ямбол, един от най-ярките образци на архитектурния модернизъм в града.  Емблематичната сграда, дело на арх. Александър Куртев от 1930-те, днес е на път да изчезне завинаги.
Сградата е общинска собственост и на последната сесия на Общински съвет мнозинството взе решение за събарянето ѝ. Мотивът – банален и както винаги на границата на циничността – за да се построи паркинг!
Опозицията гласува против и дори се изказаха мнения за нелегитимността на гласуваните на сесията решения. Но както често става в Ямбол – „Кучетата си лаят, керванът си върви”. За съжаление българската народна мъдрост все по-често е вярна и то в много отношения, засягащи пряко гражданите на Ямбол и самото развитие на града.
За пореден път ставаме свидетели как кметът и неговите общински съветници приемат без дебати и без право на различно мнение всичко, което считат за угодно. А това много рядко е в интерес на техните работодатели – гражданите на Ямбол.
Сградата на „Парахода” се намира на единствения паркинг в централната зона на Ямбол, който не е включен в Синята зона. Според изменението на съответния ПУП (на снимката) одобрено от мнозинството на Общинския съвет в Ямбол, сградата трябва да бъде съборена, за да се изградят още паркоместа.
Едва ли това пространство, заемано от емблематичната сграда, ще реши проблема с паркирането в Ямбол. В „претъпканата” Синя зона на западащ Ямбол места не липсват. Но пък в джобовете на управляващите ни явно още има накъде да се пълни, а в главите им се усеща силна липса на разум, емпатия и морал.
Нашето предложение към кмета Славов и екипа му е, щом страдат от липсата на паркинг в центъра на Ямбол и ги сърбят ръцете да събарят сгради да започнем с тази на Община Ямбол. 
Хем е на идеалното място, хем и без това няма много полза от нея!
 
Като оставим на страна хумора, ямболлии са на път да изгубят част от миналото и историята на града си. А щом с лека ръка захвърляме архитектурното наследство на Ямбол и делото на далеч по-достойни хора, какво бъдеще ни чака....
Само преди дни в галерия Жорж Папазов" в Ямбол беше открита изложба "Съвременен архитектурен модернизъм".  В нея са събрани образци от всички кътчета на България, включително и от нашия Ямбол. Сред  тях са сградата на Регионалната библиотека, Съдебната палата, т. нар. „Червена къща“ и др. частни домове, строени през 20-40-те години на 20 век. Един от постерите е на Минералната баня в Ямбол – шедьовър отново на архитект Александър Куртев. Може би в плановете за разрушаване на кметския екип тя е следващата? И няма да бъде учудващо за никой. Само жалко.
Защото „Параходът” в Ямбол потъва, така както потъва моралността, законността и разума.
 
 
 




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#23 хелена 24.09.2018 18:37

Не оставяйте простотията да властва и да събаря сгради. Тези сгради не са на кмета или на общ. съветници, а на гражданите на Ямбол. Тази сграда - бълг. модернизъм 30-те г. не бива да се събаря. Има много други сгради за събаряне, ако идеята е да се събаря


#22 Народна мъдрост 14.04.2018 18:00

Притча ли беше, че не трябва да хвърляме бисерите си на свинете.

 

 

#21 възмутен 13.04.2018 13:26

Толкова малко прилични що-годе интересни сгради имаме в Ямбол.Не само, че не можем да сътворим нещо ново, а не сме способни даже да опазим това, което са ни оставили предците ни.Парахода е символ на миналото на Ямбол,оцелял заобиколен от соц. блокове.Би могъл да има и културен и икономически живот.ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА АСФАЛТИРАТ МАЛКОТО ГРАДСКИ ДУХ, КОЙТО НИ Е ОСТАНАЛ!


#20 този 11.04.2018 13:51

Изумил се е от преяждане, май. Вместо да я продаде, комисионно разбира се, или пооправи и пусне под наем..Славов решил да я събаря за четири-пет паркоместа. Болен е явно човекът...Вече паричките не му са сладки...

 

 

#19 образ безподобен 10.04.2018 10:05

Съгласен съм с повечето от написаното като коментари. Мнението на "Пешо" изцяло покрива моето. Това беше първото нещо, което си помислих. Този вандалски акт няма никаква икономическа обосновка. Вижда се, че синята зона не е натоварена. Свободни места има по всяко време. Нужда от платени паркоместа няма. Сградата има своята архитектурно-историческа стойност. И може да носи приходи, ако се пригоди така, че да става за употреба. Според мен събарянето и не е продиктувано от здрав разум. Безумица пълна!


#18 Петър 10.04.2018 08:13

Ей хора, повече от 200 МИЛИОНА ЛЕВА инвестира Европейския съюз в нашия ГРАД. Заслугата ВЪОБЩЕ НЕ Е в кмета! Неговата заслуга беше да се открадне колкото може повече от ТЯХ! На някои с малки очаквания и неинформирани може би им харесва, но само си представете , всичко направено ПО ДВЕ, ТОВА МОЖЕШЕ да стане с друг кмет!

 

 

#17 Курти 10.04.2018 06:25

Не емблематична сграда е и на община Ямбол първо да се започне от нея и после останалите.


#16 цветков 10.04.2018 04:53

Никога не съм считал тази сграда за емблематична. Неизползваема, отчуждена, когато са строени блоковете наоколо. На нито една снимка на Ямбол няма да я видите като забележителност. Изобщо не се връзва с нищо наоколо.

 

 

#15 Кеф 09.04.2018 15:32

Кеф ти е един мошеник да краде и мародерства, какво хубаво е направил всичко което правие е с цел само и само да краде за нищо друго не мисли.


#14 До ту 09.04.2018 08:33

абе трол славов,къде ги разхождаш тез гости само да кажеш,ъ? ей тва е проблема че хората си идват само за празниците,а утре градЪ отново ще е празен. Калпаво управление

 

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!