Обратно към категорията

Проекти, проекти с мирис на....<br/> "НО Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА, ЧЕ ЧАСТ ОТ ИНАЧЕ ГОЛЕМИТЕ СУМИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН „СЕ ВРЪЩАТ”

   

Проекти, проекти с мирис на....

Проекти, проекти с мирис на....

Проектирането  в Ямбол – преливане от пусто в празно на общински средства, или..?
Вече години наред проектирането е съществена част от бюджета на община Ямбол. То се включва в т. нар. капиталови разходи, които са около 2 млн. лв. на година и е поне половината от тях, което показва, че ръководството на общината заделя повече средства за проектиране, отколкото за реални ремонти. 
 
През последните 3 години ръководното тяло на общината залага по близо 1 млн. лв. от бюджета си за проектиране. 
Отделен въпрос е колко от тях реално изпълнява, но това пък  е белег за лошо планиране. 
 
През 2018 г. за проектиране са заложени 961 899 лв.; 
през 2017 г. – 997 050 лв.,
а през 2016 г. – 991 330 лв.
 
Сумите, които са предвидени за проектиране на отделните обекти са меко казано стряскащи. Специалистите веднага ще кажат, че нормативно са определени минимални цени в инженерното инвестиционно проектиране, но е публична тайна, че част от иначе големите суми по един или друг начин „се връщат” при възложителя. Затова и това перо в бюджета е толкова „сладко” и общината сериозно залага на него.
Публикуваме цени на архитектурно студио, които са официално публикувани и могат да бъдат някаква база за сравнение, все пак може и да има други фирми с по-високи или по-ниски цени.
 
В бюджет 2018 г. най-сериозната сума за проектиране – 276 400 лв., е за „обекти от социалната и техническата инфраструктура” ???.
Зад това понятие въобще не е ясно нито колко обекта се крият, нито какви, т. е. прозрачността и отчетността са никакви.
 
240 000 лв. са заложени за Подробен устройствен план „Каргон” – две години по-рано общината заложи още 100 000 лв. за същото, но така и не отдели стотинка за това нито през 2016г., нито през 2017 г. Защо сумата е скочила 2,4 пъти, също не е ясно.
 
90 000 лв. са планирани в бюджет 2018 г. за проектиране на лекоатлетическа писта, трибуни и козирка на градския стадион. 
 
50 000 лв. са заложени тази година за актуализация на проекта за основния ремонт на Младежкия дом, но година по-рано в бюджета има 30 000 лв. за проект „Младежки дом” за преработка във връзка с мерките за енергийна ефективност.   
 
Втора година в бюджета се залагат и пари за проектиране на Музея на бойната слава – през 2018 г. са предвидени 10 000 лв. за идеен проект и 50 000 лв. за първи етап на работен проект, а през 2017 г. са заложени пак 10 000 лв. за идеен проект и 100 000 лв. проектиране на първия етап.
 
Три години поред общината проектира и спортен комплекс „Диана”  - през 2016 г. за него са дадени 120 000 лв., през 2017 г. са заложени още 120 000 лв., а през 2018 г. – 30 000 лв. уж за проектиране на етапно строителство.
 
Близо 60 000 лв. са предвидени за актуализация на вече изготвени проекти, което си е влагане на нови средства, без да е ясно каква е полезността на вече похарчените пари за проекти.
 
За проектиране кръгово движение на кръстовището на ХЕС, например, през 2016 г. са дадени 23 400 лв. за проектиране, през 2017 г. са заложени още 57 000 лв. за изработване на работен проект за същото кръстовище, на което стават редица иниденти.
 
Има и много други примери за подобни обекти за по-малки суми, но най-важното е, че в това перо от бюджета се залагат сериозни средства, а прозрачността на изразходване и отчетността липсват.
 
Ако кметът на Ямбол харчеше личните си средства или средствата на личната си фирма, вероятно нямаше с такава „широка” ръка да залага проекти, за които не е ясно дали са полезни и дали изобщо ще му трябват, но когато харчи нашите общи пари, тогава е прекалено щедър и вероятно знае защо.

Диана ИВАНОВА



















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Страхил. 12.04.2018 11:29

Да бяха заложили някой лев за проектиране на велосипедна алея в Ямбол. Много е жалко, че град с традиции в колоезденето, няма и метър велосипедна алея. Ма, селяндур на колело качва ли се? Обидно е някакси. Дай му на него ЖИПОВЕ.

 

 

#1 Сергей 12.04.2018 11:05

г-жа Иванова достойно за уважение е че описвате един от прийомите за харчене на пари с цел облагодетелствуване на някого за несвършена или многократно несвършена работа.Лошото е че жителите на Ямбол не се вълнуват особено за нередностите,схемите и създаването на неудобства за живот в Ямбол/синя зона,мръсотия,неремонтирани и мрачни улици/Кмета и четата му не се считат като герои от романите на Марио Пузо-недосегаеми!!!Резултатите от действията им са очевадни!!!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!