Стартираха Тунджанските литературни дни


12/04/18 08:27:11коментари:3Стартираха Тунджанските литературни дни

Начало на  традиционните Тунджански литературни дни - част от проявите, посветени на Деня на община „Тунджа” – 22 април – Международен ден на земята даде срещата с Иванка Тонева и Илко Капелев в с. Овчи кладенец, община „Тунджа“.
Тенко Тенев - председател на Дружество на писателите, гр. Ямбол, представи пред присъстващите последната книга на Илко Капелев „Постскриптум. Убежище за роман“. Интерес предизвика и новата стихосбирка на поетесата Иванка Тонева „На кръстопът в средата“,  представена от Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека  „Г. С. Раковски” – Ямбол, който е и редактор на книгата.
За поредна година жителите на село Овчи кладенец имаха възможност да се насладят на избрани моменти от творбите на Иванка Тонева и Илко Капелев и да споделят с тях своите впечатления. 
С вълнение и уважение към участниците в срещата се обърна и Динко Динев - кмет на с. Овчи кладенец. В края на хубавата литературна вечер те получиха поздравителни адреси от името на кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев. 
 


Коментари


Иван Иванов | 20/05/18 18:42:18


Вазов и Балан могат да си позволят лукса да се наричат както си искат и да се самоизтъкват, защото са великани. Но Илко Капелев не може. Той е едно джудже в литературата и нищо повече. Сравнението му, че уж бил великан като Пушкин, е някаква форма на безумие, което той явно не осъзнава.


Народна мъдрост | 16/05/18 22:48:39


Но и Вазов е написал уверено „ И моте песни все ще се четат, пък и FB по онова време не е имало да отрази напр. нетърпмостта на Вазов към проф.Балан. Казаха ми, че за Балан било казано Не ме е страх от министър а на скулптурата,а от културата на министъра. Та спорът за великаните в изкуството и самооценката им не е от вчера. Аз например се учудвам на самочувствието на поетесата Росица Бакалова, която безспорно е добра, но няма да достигне нито скромността, нито финия стих и дълбочината на Емили Дикинсън, напр. Или пък, как да сравним Багряна с Никола Вапцаров, особено когато реално решаваш чужда съдба. Литературния институт множе да повишава ерудицията ти, но талантът и ценностите ти определят дали си Великан.


Иван Иванов | 16/05/18 11:58:30


Водихме спор във FB с въпросния Илко Капелев, но той много бързо клекна и се предаде. Блокира ме даже, за да не чува истини за себе си. Иначе се праскаше, че бил завършил някакъв литературен институт, бил голям "великан" в литературата (представете си!) и пр. глупости. Затова публикувам коментара си тук. Дайте му го да го прочете и ако му стиска да продължим спора:
____________________

"Представям си Иван Вазов да се хвали с "Под игото" казвайки: "Книгата ми е добра, защото съм завършил еди-кой си литературен институт!"... Направо смешна история!
Илко, Илко! Проблемът ти е, че не се усещаш какви глупости плещиш. „И АЗ СЪМ ВЕЛИКАН…”, (който, се бил родил след Пушкин.) Това не трябваше да го казваш. Подобна мисъл е чисто безумие.
Самовнушението е хубаво нещо. Ласкаеш си егото и си въобразяваш, че си такъв какъвто не си, но и тук трябва да има някаква мярка…
Илко, огледай се, ослушай се! Виж се къде се намираш! Каквото и да правиш ти не можеш да надскочиш нивото си, а то се намира в Синия салон на читалище “Съгласие” или в читалнята на градската библиотека, където Тенко Тенев ти представя книгите (да, някакви там книги... убежище за роман, опит за роман, нещо като роман, ама не било роман, нещо друго било... дрън-дрън, че пляс) и пенсионерската публика анемично ти ръкопляска. Това ли е апогеят на „великанството” ти? Доста скромно и мижаво „великанство”, не мислиш ли?"Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

Тайсъна със злато за България от Европейското

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Зам.-кметът на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ