Кървав петък 13-ти! Как се стигна до катастрофата отнела шест човешки живота


14/04/18 09:50:11коментари:0Кървав петък 13-ти! Как се стигна до катастрофата отнела шест човешки живота

България скърби! След изключително тежката катастрофа край Вакарел на АМ“Тракия“ вчера, загинаха шестима, а над 20 са ранените. Днес е ден на национален траур.
Предстоят редица експертизи. На този етап катастрофата изглежда като мистерия. Техническото състояние на автобуса е изрядно, а той е чисто нов. Пътят също е прекрасен, като доста сериозна забележка е фактът, че в конкретния участък няма мантинела. Изникнаха и редица въпроси.
Как е възможно лек автомобил да изтласка 10-тонен автобус от пътното платно? Всички пътници ли са били с колани? Чия е отговорността да има пропуски? Защо в конкретния участък няма мантинела?
Според член 137 от Закона за движение по пътищата пътниците са задължени да носят предпазни колани. Именно липсата на такива е причина за големия брой жертви при подобни инциденти. Действащото законодателство все още допуска да има автобуси, които нямат колани, тъй като няма ефективен контрол върху това. Пак по закон водачът на автобуса носи административна санкция, ако пътниците не носят колани – 50 лева за него и по 50 лева за всеки, който не си е сложил колана.
Мантинелата също е изключително важен фактор. Според експерти, ако тя съществуваше, нямаше да се стигне дотолкова тежки последици.
Стана ясно, че техническото състояние на автобуса е добро, машината има удостоверение за техническа изправност. Шофьорът на автобуса е с валидни свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи.
Според разказите на свидетели до произшествието довел опит за изпреварване на автобуса. Автомобилът - синьо "Рено" с плевенска регистрация е закачил средната част на рейса.
Вчера полицията задържа шофьорката на лекия автомобила - 29-годишната Цвета Таскова. По информация на NOVA преди време шофьорската й книжка е била отнета заради употреба на алкохол. От две години тя отново е правоспособен водач. Пробите за наркотици и алкохол, които са били направени на жената след тежкия пътен инцидент  са били отрицатели. Тя е задържана за 24 часа в Софийската областна дирекция на полицията. Прокуратурата е започнала разследване за нарушаване на правилата за движение по пътищата, от което по непредпазливост са причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.
В момента никой не може да изкаже категорична версия за това кой е виновен и до колко е виновен. Факт че обаче, че шестима души загубиха нелепо живота си в поредната касапница на пътя. Десетки семейства остават почернени…

За жалост само след инциденти като този се замисляме в какво сътояние сядаме зад волана, в какво състояние е автомобилyът ни, до колко се съобразяваме с пътната обастновка и останалите участници в движението? Какво и кого рискуваме не пътя?

Екипът на 999 изказва искрените си съболезнования на семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите!
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


За броени часове служители от РУ Ямбол задържаха извършител на грабеж

Мъж заплаши с нож служителка на бензиностанция в Ямбол. Откраднал пари, цигари и лотарийни билети

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха двама телефонни измамници от ямболско

Мария Косева – Кабиле: Хубавата маска е голямо въображение, търпение и парченце любов


Най-коментирани новини

В Бургас: Пак премахнаха незаконен бивак на роми от Сливен и Ямбол

КАТ започва засилени проверки на автобусите и товарните автомобили

УЧЕНИЦИ ОТ СЛИВЕН ОБЛАГОРОДЯВАТ УЧИЛИЩЕТО СИ ПО СВОИ ИНИЦИАТИВИ

Близо 3 млн. лв. струва интелигентната система на АМ Струма, която обаче не предотврати тежка катастрофа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ