Обратно към категорията

Нов живот за старите сгради. Отказаният шанс на „Парахода” в Ямбол

   

Нов живот за старите сгради. Отказаният шанс на „Парахода” в Ямбол

Примери от по света и у нас за повторна употреба на стари структури и внедряването им в модерната градска среда
 
Красиви, интересни, нестандартни, понякога нефункционални и често изоставени. Такива са повечето стари сгради у нас. Уникални  с архитектурните си решения, но и някак тъжни с рушащите се фасади. Проблемът със старите исторически къщи и сгради у нас не е от вчера.  Основната спънка с поддържането и експлоатацията им идва от собствеността. 
Ако са частни, наследниците понякога са десетки и рядко имат желание и възможност да ги поддържат. Ако пък са общинска или държавна собственост, нечии интереси често надделяват над общественото им оползотворяване. Те често са оставени да се самосрутят, а не са рядкост и случаите когато пожари (случайни или умишлени) решават проблема със съществуването на дадена историческа сграда. Тогава да се вмени отговорност на конкретни лица е трудно. В крайна сметка обаче всичко зависи от волята на стопанина. 
В печалния случай със сградата на „Парахода“ в Ямбол стопанин, и то не особено добър, е общината. Решението да бъде съборена старинната сграда в центъра на града, за да се изградят няколко допълнителни пракоместа, граничи с цинизъм. И говори ясно за културата и липсата на визия за устойчиво градско развитите на кмета и общинарите, подкрепили идеята. 
Има държави и градове обаче, които ценят културното си наследство, пазят го и го втъкават в съвремието. Причините за това са много - нравствени,културно-исторически,  от екологична гледна точка или за разкриване на нови икономически ползи. 
В настоящия материал сме подбрали няколко примера на адаптивни проекти от България и света за повторна употреба на стари структури и внедряването им в модерната градска среда (на снимките по-долу)
1. Водната кула Jaegersborg в Копенхаген, Дания е превърната в сграда със смесено предназначение. Сега тя е заета от студентски жилища на горните етажи, като са добавени изпъкнали кристални структури, за допълнителна дневна светлина и гледка към града.
2. Този проект на остров Мурано във Венецианската лагуна съживява бивша промишлена фабрика, за да създаде два нови жилищни комплекса. 
3. Това е било стара рафинерия за захар в Монреал, Канада. Главната сграда и силозите на обекта са използвани, за да се създаде уникално съоръжение за катерене в закрити помещения-  с катерещи стени, които приличат на "захарни скали". 
4. Църква от 13 век в Холандия превърната в книжарница.
5. „Кристъл палас“ в София. Къщата на ул. „Шипка“ е била на първия градски архитект на София – А. Колар,  днес се превръща в модерния хотел „Кристъл палас“. Съвременният градеж е като модерен вариант на старата фасада.
6. StarGallеry на оживената пешеходна зона в Пловдив. Старинната сграда на ул. "Княз Александър I", по-известна като "Нармаг", претърпя цялостна реновация, преустройство и адаптация. Намерените в процеса на строителството археологически разкопки от Римския стадион са прецизно възстановени. 
Примерите са безброй. Във всеки град има редица терени и сгради, загубили традиционните си функции, които се нуждаят от обновяване, реконструкция и модернизация. Това са сгради, притежаващи исторически и архитектурни качества, които само се нуждаят от "нов живот".  Те носят духа на даден град, напомнят за отминали времена, хора и епохи. Те са част са от историческата ни памет.  
И дори ако оставим настрана сантименталностите, запазването на старите сгради всъщност носи идеята за модерното, за устойчивото развитие на обществото. За нуждата да се търсят находчиви решения за всеки конкретен случай. Начините да дадем шанс за нов живот на старите сгради са най-различни. Шанс, който беше отказан на „Парахода” в Ямбол. Той бе обречен на разруха от общинското ръководство. 
Дали е нужен или не за Ямбол „Парахода“, в конкретния случай, няма значение. Защото по това как стопансиваме подобни характерни за града ни сгради можем да съдим за културата и дори за бъдещето си като общество. Той трябва да бъде спасен. Ямбол трябва да бъде спасен!




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 ell 20.04.2018 07:37

Правилно. Трябва да протестираме. Това е изключително малоумно решение на общината.

 

 

#1 ямболлия 18.04.2018 09:59

Браво на автора ! Как да се опънем на това безумно решение на Общината ? Длъжни сме да реагираме ! Писането в интернет не е помага, трябва сериозен граждански отпор ! Радио 999 и ДианаКабел поддържайте активно темата !Иначе с Парахода потъваме и ние, гражданите на Ямбол !


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!