С Ден на отворените врати 42-ри механизиран батальон край Ямбол отбеляза своя празник


20/04/18 13:17:35коментари:0С Ден на отворените врати 42-ри механизиран батальон край Ямбол отбеляза своя празник

снимки
42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, отвори вратите си за приятелите на батальона, по случай своя празник, 19.04.2018г. във войскови район Кабиле в Ямбол.   Инициативата, посветена на 19 април – датата на създаването на батальона, включи тържествен ритуал за честване на празника, демонстрация на тактически действия, както и демонстрация на специализиран ръкопашен бой. В рамките на програмата за честването се състоя показ на въоръжение и техника и практически обучения за посетителите със състезания, свързани с изпълнение на нормативи. 
 
„Годините назад ни вдъхновяват, но също така ни задължават като съвременни „пазители” на Родината, да следваме пътя на себеотдаденост, начертан от нашите предшественици.” – изтъкна пред гостите на празничната проява и пред личния състав командирът на батальона подполковник Ивайло Иванов, който прие тържествения строй, като изказа своята и на личния състав благодарност за проявеното уважение и за подкрепата на всички, за които „42 механизиран батальон – Ямбол е кауза, традиции, настояще и бъдеще”.  Беше прочетен и един от получените поздравителни адреси – от генерал-майор Михаил Попов – Командир на Сухопътните войски, в който той  посочва, че батальонът е завоювал своето достойно място в редовете на Сухопътните войски и пожелава успехи в предстоящите начинания. 
 
Сред първите гости в празничния ден беше заместник-областния управител на област Ямбол г-н Христо Колев, учениците от училищата в Ямбол, Болярово и с.Дражево, както и децата от детска градина „Невен” в Елхово. РЪКОВОДИТЕЛИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНИТЕ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ИНСТИТУЦИИ И СЛУЖБИ, офицери, командвали през годините батальона, както и местните родолюбиви организации също уважиха с присъствието си организаторите на проявите за деня.    
По програма, съобразена с две целеви групи ученици и деца от предучилищна възраст се проведоха кратки демонстрации и обучения, с последващи състезания за изпълнение на нормативи по огнева подготовка, „Ядрена, химична и биологична защита” и оказване на първа медицинска помощ на пострадал, а за най-малките – игра, свързана с изучаване Националните символи на Република Българи и професията на военнослужещ в Сухопътните войски. Първенците получиха награди и грамоти, които бяха връчени от подполковник Иванов. 
С демонстрацията на тактически действия на механизиран взвод, както и с тази – на специализиран ръкопашен бой, офицерите, сержантите и войници от батальона поздравиха приятелите на 42-ри механизиран батальон и Сухопътните войски. Ямболските батальонци споделиха за медиите, че всъщност техният празник е започнал още вчера, когато грабнаха първото място по стрелба с пистолет сред отборите  от всички военни формирования на Втора механизирана бригада, както и първото място в индивидуалната надпревара при жените, където наѝ-високият резултат е на старши сержант Кристина Димитрова.   
   
***
42-ри механизиран батальон – Ямбол е наследник и продължител на традициите и успехите на 42-ри танко-самоходен полк, създаден със заповед №0075/19.04.1955г. на тогавашния Началник на Генерален щаб. 
Независимо от всички структурни и ораганизационно-щатни промени през годините, батальонът изпълнява своите задачи и заема своето достойно място във Втора механизирана бригада, от състава на която е военното формирование.  
19 април е празникът на батальона, който по войнска традиция се отбелязва от командването и личен състав с различни мероприятия и родо-любиви инициативи, свързани с формирането на патриотизъм и популяризирането на военната професия. 

Пресцентър 
 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Пълно лунно затъмнение в небето на България

Дълг от 20, 6 млн. лева тегли община Ямбол. Гражданите масово не подрепят решението, а общинските съветници...

Сливен: 18-годишен шофьор загуби управление и се е преобърна на пътното платно

ЯМБОЛ ОТНОВО НА ПРОТЕСТ


Най-коментирани новини

Дълг от 20, 6 млн. лева тегли община Ямбол. Гражданите масово не подрепят решението, а общинските съветници...

В СТРАЛДЖА: РОДИТЕЛИ ИЗБИРАТ ПОПУЛЯРНИ ИМЕНА ЗА ДЕЦАТА СИ

Стотици милиони източени с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна

СЛИВЕН: РОДНИНИ ИЗОСТАВЯТ БЛИЗКИ В БОЛНИЦАТА


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ