Обратно към категорията

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!

   

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на международен фестивал във Варна!

снимки+аудио

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна. От 11 до 13 май във Варна паралелно с тридесет и седмото издание на авторитетния Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров” за първи път се проведе национален Фестивал на Детските и младежки хорове.
Това разказа за Радио 999 диригентът и ръководител на ЯХШ „Проф. Г. Димитров” Весела Пастърмаджиева (пълен запис в прикачения файл долу).
Майският хоров конкурс е най-значимото събитие в хоровия живот у нас, той е част от веригата европейски международни хорови конкурси, което прави Варна една от столиците на това изкуство. Тази година, с въвеждането и на национален Фестивал на Детските и младежки хорове,  организаторите се опитват да приобщят детските формации и младата публика към това значимо международно събитие.
Участие в тазгодишното издание на фестивала взеха седем формации от различни градове на страната, сред които и малките „Весели ноти” от Ямбол. Със своето изпълнение формацията спечели, както симпатията на публиката, така и похвали от авторитетните гости  – музикални специалисти от страната и чужбина. Въпреки крехката си възраст малките хористи на Ямбол вече са изградили и притежават една изключителна вокална и сценична подготовка. Което пролича и от изпълнението им.
Най-малките възпитаници на ямболската хорова школа „Проф. Г. Димитров” се представиха с клавирен вариант на мюзикала „Червената шапчица“.
“За първи път детски хор се представя в подобен музикален формат на фестивален концерт. Но изпълнението им беше прието толкова радушно, че вече имам информация, че и други колеги замислят да включат в програмите си подобни изпълнения“, разказа ръководителят на формацията Весела Пастърмаджиева и допълни:
„Децата бяха много артистични, имаме няколко солисти, които се представиха в различни части на мюзикъла и също спечелиха овациите на публиката. А думите, които се повтаряха най-често след тяхното изпълнение бяха – свежест, артистичност и високо вокално майсторство за тази възраст. От което разбира се, аз като ръководител и диригент на школата, няма как да не съм доволна!
Искам да благодаря и на родителите, които ни придружиха на това пътуване, защото класическото изкуство не е лесно изкуство. Там са необходими много години на системен труд, което не е много атрактивно за малките деца. Затова те трябва да бъдат подтиквани и насърчавани.  Затова благодаря на родителите, който подкрепят децата си.“
Освен основния фестивален концерт, който се проведе в Художествената галерия във Варна, детските хорове имаха участия и на открита сцена до входа на Морската градина, както и на изнесени сцени в търговските комплекси на града. Малките певци от Ямбол имаха случайна, но много сърдечна среща с рапъра Венци Венц, който ги поздрави и спонтанно им предложи да пеят заедно с него на концерта му в Ямбол!
Ямболските хористи бяха изпратени с бурни и продължителни аплодисменти и с многобройни похвали от диригенти и музиковеди, малка част от които цитираме тук:

"За първи път тази година се проведе Фестивал на детските и младежки хорове във Варна - една прекрасна инициатива на организаторите на 39-Международен майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров". Сред представилите се участници беше и  детски хор "Весели ноти" от Ямбол с диригент Весела Пастърмаджиева и клавирен съпровод Радосвета Хъркова. Изпълнението на състава се открои със свежата си програма – мюзикълът "Червената шапчица"от Ал. Владигеров, поднесен с много чувство за хумор и лъчезарно артистично присъствие на малките изпълнители. Те се справиха отлично както в общата звучност, така и като солисти и главни действащи лица в любимата на всички приказка. Положен е изключителен труд, за да бъде подготвено това нелеко заглавие, но резултатите са отлични и публиката спонтанно реагира с огромна симпатия и бурни аплаузи. 
Браво на вас, страхотни бяхте! Успехи и много удовлетворение занапред!”
Доц. Д-р Весела Гелева, член на журито на международния майски хоров конкурс
 
„Весели ноти” от Ямбол на Весела Пастърмаджиева са млад хор с прекрасни солисти! Изключителни! Останах много доволен от вашия хор и вашия педагогически подход. Наистина хубави гласове и малки персонажи .... докосвате душите си!
Жан-Пиер ван Авермат – белгийски импресарио, генерален секретар на европейската федерация на хоровете от ЕС

„Невероятни гласове...., ярка артистичност..., прекрасни солисти..., превъзходна работа на Весела...НЕЗАБРАВИМИ!”
Пламен Георгиев – диригент, Русе

„Страхотно ми хареса всичко, което е направила Весела Пастърмаджиева. Изборът на музика, работата с децата, самите деца, облеклото им, поведението им, звука им и най-вече диригентското присъствие. Специални поздравления за тази радост и свежест, които внесохте в хоровия ни живот.”
Яна Делирадева – диригент на хор „Детска китка” Пловдив, преподавател по дирижиране в АМТИИ

"С огромна радост и задоволство проследих участието на Вокална група „Весели ноти” в концерта на детските и младежките хорове. Впечатлена съм от големия напредък на състава! Сценичното пресъздаване на музикалната приказка „Червената шапчица” от Александър Владигеров  - отлично подбрана и отговаряща на възможностите на хористите, увлече и развълнува многобройната публика. Под вещото ръководство на Весела Пастърмаджиева и съпровода на пианистката  Радосвета Хъркова, малките хористи пяха, танцуваха, добавяха атрактивни аксесоари към облеклото си. На сцената оживяха Червената шапчица, Вълкът, Ловецът, Бабата, Кучето на ловеца, Лисицата, зайчета и лисичета... Хорът и ръководителите му бяха бурно аплодирани от присъстващите слушатели.
От сърце желая на всички вас радост, дръзновение и с все по-уверени крачки да вървите по пътя на прекрасното хорово изкуство! Показахте, че сте открили правилната посока!
С поздрав и най-добри пожелания!
Д-р Галина Луканова - Председател на Български хоров съюз

Тази година ямболската Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ ще бъде удостоена с най-високото отличие в сферата на културата и изкуството в община Ямбол - награда на името на Жорж Папазов. Тя се присъжда за високи постижения и професионализъм в областта на културата и изкуството и по повод 50 години от създаването на школата, както и за приноса й за създаването на Тракийски хоров фестивал.
Тържественият юбилеен концерт на школата ще бъде на 16 юни от 17.30ч. в голямата зала на община Ямбол.
А организаторите обещават истински празник на хоровото изкуство в Ямбол, на което през годините са се посветили над 5 000 души, преминали през съставите на ямболската Хорова школа.








Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!