radio 999

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!


21/05/18 12:11:11коментари:0Малките хористи на Ямбол обраха овациите на международен фестивал във Варна!

снимки+аудио

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна. От 11 до 13 май във Варна паралелно с тридесет и седмото издание на авторитетния Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров” за първи път се проведе национален Фестивал на Детските и младежки хорове.
Това разказа за Радио 999 диригентът и ръководител на ЯХШ „Проф. Г. Димитров” Весела Пастърмаджиева (пълен запис в прикачения файл долу).
Майският хоров конкурс е най-значимото събитие в хоровия живот у нас, той е част от веригата европейски международни хорови конкурси, което прави Варна една от столиците на това изкуство. Тази година, с въвеждането и на национален Фестивал на Детските и младежки хорове,  организаторите се опитват да приобщят детските формации и младата публика към това значимо международно събитие.
Участие в тазгодишното издание на фестивала взеха седем формации от различни градове на страната, сред които и малките „Весели ноти” от Ямбол. Със своето изпълнение формацията спечели, както симпатията на публиката, така и похвали от авторитетните гости  – музикални специалисти от страната и чужбина. Въпреки крехката си възраст малките хористи на Ямбол вече са изградили и притежават една изключителна вокална и сценична подготовка. Което пролича и от изпълнението им.
Най-малките възпитаници на ямболската хорова школа „Проф. Г. Димитров” се представиха с клавирен вариант на мюзикала „Червената шапчица“.
“За първи път детски хор се представя в подобен музикален формат на фестивален концерт. Но изпълнението им беше прието толкова радушно, че вече имам информация, че и други колеги замислят да включат в програмите си подобни изпълнения“, разказа ръководителят на формацията Весела Пастърмаджиева и допълни:
„Децата бяха много артистични, имаме няколко солисти, които се представиха в различни части на мюзикъла и също спечелиха овациите на публиката. А думите, които се повтаряха най-често след тяхното изпълнение бяха – свежест, артистичност и високо вокално майсторство за тази възраст. От което разбира се, аз като ръководител и диригент на школата, няма как да не съм доволна!
Искам да благодаря и на родителите, които ни придружиха на това пътуване, защото класическото изкуство не е лесно изкуство. Там са необходими много години на системен труд, което не е много атрактивно за малките деца. Затова те трябва да бъдат подтиквани и насърчавани.  Затова благодаря на родителите, който подкрепят децата си.“
Освен основния фестивален концерт, който се проведе в Художествената галерия във Варна, детските хорове имаха участия и на открита сцена до входа на Морската градина, както и на изнесени сцени в търговските комплекси на града. Малките певци от Ямбол имаха случайна, но много сърдечна среща с рапъра Венци Венц, който ги поздрави и спонтанно им предложи да пеят заедно с него на концерта му в Ямбол!
Ямболските хористи бяха изпратени с бурни и продължителни аплодисменти и с многобройни похвали от диригенти и музиковеди, малка част от които цитираме тук:

"За първи път тази година се проведе Фестивал на детските и младежки хорове във Варна - една прекрасна инициатива на организаторите на 39-Международен майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров". Сред представилите се участници беше и  детски хор "Весели ноти" от Ямбол с диригент Весела Пастърмаджиева и клавирен съпровод Радосвета Хъркова. Изпълнението на състава се открои със свежата си програма – мюзикълът "Червената шапчица"от Ал. Владигеров, поднесен с много чувство за хумор и лъчезарно артистично присъствие на малките изпълнители. Те се справиха отлично както в общата звучност, така и като солисти и главни действащи лица в любимата на всички приказка. Положен е изключителен труд, за да бъде подготвено това нелеко заглавие, но резултатите са отлични и публиката спонтанно реагира с огромна симпатия и бурни аплаузи. 
Браво на вас, страхотни бяхте! Успехи и много удовлетворение занапред!”
Доц. Д-р Весела Гелева, член на журито на международния майски хоров конкурс
 
„Весели ноти” от Ямбол на Весела Пастърмаджиева са млад хор с прекрасни солисти! Изключителни! Останах много доволен от вашия хор и вашия педагогически подход. Наистина хубави гласове и малки персонажи .... докосвате душите си!
Жан-Пиер ван Авермат – белгийски импресарио, генерален секретар на европейската федерация на хоровете от ЕС

„Невероятни гласове...., ярка артистичност..., прекрасни солисти..., превъзходна работа на Весела...НЕЗАБРАВИМИ!”
Пламен Георгиев – диригент, Русе

„Страхотно ми хареса всичко, което е направила Весела Пастърмаджиева. Изборът на музика, работата с децата, самите деца, облеклото им, поведението им, звука им и най-вече диригентското присъствие. Специални поздравления за тази радост и свежест, които внесохте в хоровия ни живот.”
Яна Делирадева – диригент на хор „Детска китка” Пловдив, преподавател по дирижиране в АМТИИ

"С огромна радост и задоволство проследих участието на Вокална група „Весели ноти” в концерта на детските и младежките хорове. Впечатлена съм от големия напредък на състава! Сценичното пресъздаване на музикалната приказка „Червената шапчица” от Александър Владигеров  - отлично подбрана и отговаряща на възможностите на хористите, увлече и развълнува многобройната публика. Под вещото ръководство на Весела Пастърмаджиева и съпровода на пианистката  Радосвета Хъркова, малките хористи пяха, танцуваха, добавяха атрактивни аксесоари към облеклото си. На сцената оживяха Червената шапчица, Вълкът, Ловецът, Бабата, Кучето на ловеца, Лисицата, зайчета и лисичета... Хорът и ръководителите му бяха бурно аплодирани от присъстващите слушатели.
От сърце желая на всички вас радост, дръзновение и с все по-уверени крачки да вървите по пътя на прекрасното хорово изкуство! Показахте, че сте открили правилната посока!
С поздрав и най-добри пожелания!
Д-р Галина Луканова - Председател на Български хоров съюз

Тази година ямболската Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ ще бъде удостоена с най-високото отличие в сферата на културата и изкуството в община Ямбол - награда на името на Жорж Папазов. Тя се присъжда за високи постижения и професионализъм в областта на културата и изкуството и по повод 50 години от създаването на школата, както и за приноса й за създаването на Тракийски хоров фестивал.
Тържественият юбилеен концерт на школата ще бъде на 16 юни от 17.30ч. в голямата зала на община Ямбол.
А организаторите обещават истински празник на хоровото изкуство в Ямбол, на което през годините са се посветили над 5 000 души, преминали през съставите на ямболската Хорова школа.КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ПО БЕДНОСТ

ЗАЛИЧАВАТ ФЕРМАТА НА АНА ПЕТРОВА СЪС ЗАПОВЕД НА ВЕТЕРИНАТИТЕ

НЕИЗВЕСТНИ ИЗТЕГЛИХА ПАРИ ОТ СМЕТКАТА НА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА

КАМИОН УДАРИ ВЪЗРАСТЕН МЪЖ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА


Най-коментирани новини

ЗАЛИЧАВАТ СТОПАНСТВОТО НА АНА ПЕТРОВА В БОЛЯРОВО! НАРЕЖДАТ ЖИВОТНИТЕ ДА БЪДАТ ИЗБИТИ!

БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ПО БЕДНОСТ

СПЕЦИАЛНА СРЕЩА С НЕОБИКНОВЕН АВТОР И ЧОВЕК! Токораз Исто идва в Ямбол на 4-ти ноември!

МЗ сключва договор за 280 линейки, обяви поръчка за още 120


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ