radio 999

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич


21/05/18 16:11:53коментари:1„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Над 112 хил. ученици се явиха на изпит по български език и литература днес. Над 55 хиляди зрелостници се явиха на задължителната матура. Днес се проведе и националното външно оценяване за над 57 хиляди седмокласници. Този изпит е вход за гимназиите. Изпитът на зрелостниците започна в 8 часа в 650 училища, а за сигурността и реда следяха 10 100 квестори.
Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров писаха дванадесетокласниците на днешната матура по български език и литература. 
На националното външно оценяване за 7-ми клас пък се падна преразказ върху откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.
И тази година действа въведената през миналата година мярка срещу преписване – матурата да бъде разделена на няколко модула. Учениците нямат право да излиза от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Мярката се оказа изключително успешна миналата година и имаше сравнително по-малък брой преписвачи. По двама квестори и камера във всяка зала следят зрелостниците. За всеки препитван има и строго определено място.
В 10 започна и националното външно оценяване за седмокласниците. Отговорите на всички тестове ще бъдат публикувани по-късно днес на страницата на Министерството на образованието.
Резултатите от матурата на дванадесетокласниците трябва да са готови до 13 юни, а тези от националното външно оценяване в 7-ми клас до 6 юни. 
Коментари


зрял | 21/05/18 16:55:23


Страхотно!Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол

СЛЕД 10 ГОДИНИ МЪКИ – ГРАЖДАНИТЕ НА ЯМБОЛ ЗАСЛУЖИХА НОВИ АВТОБУСИ! (видео и снимки)

Започва фестивалът на народната носия в Жеравна

РУ-Сливен издирва жена на 29 години


Най-коментирани новини

Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол

Акция "Тишина" в 44 ямболски села

59 учители се търсят в област Ямбол за новата учебна 2018 / 2019 година

ПРОУЧВАТ ПОТРЕБНОСТИТЕ ОТ РАБОТНА СИЛА В СЛИВЕН


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ