Обратно към категорията

Радев пред Путин: България и Русия трябва да бъдат открити и откровени една към друга

   

Радев пред Путин: България и Русия трябва да бъдат открити и откровени една към друга

България и Русия трябва да бъдат открити и откровени една към друга. Това заяви българският президент Румен Радев пред руския си колега Владимир Путин в Сочи.
Целта на визитата ми е да възстановим диалога на най-високо ниво след многогодишно прекъсване, посочи държавният глава.
Той определи като радостен фактът, че е на посещение в Русия в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.
 
„Още по-радостното е, че нашите народи заедно празнуват този празник. Заедно отбелязваме и една знакова годишнина – 140 години от Освобождението на България и Руско-турската война, благодарение на която България възкръсна на картата на Европа“, каза Радев.
 
По негови думи, отношенията между двете държави са особени – не се основават на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоки исторически, духовни, културни и езикови връзки.
 
„Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения естествени. В същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различия и нерешени въпроси“, обясни българският президент.
 
Той посочи очакванията си от срещата с руския си колега Владимир Путин – да се констатира не само силните традиции и огромния потенциал в отношенията между двете страни, но и да се предприемат реални действия.
 
„Имаме много взаимни интереси в областта на икономиката, търговията, енергетиката, образованието и културата. Ще се радвам на откровен и задълбочен диалог, който да даде основа иположителен импулс на нашите правителства да работят в тази посока“, каза още Румен Радев.
 От своя страна Путин подчерта, че много неща сближават България и Русия. Според него двете държави имат много възможности за сътрудничество и добави, че след няколко дни очаква посещение и на премиера Борисов, с когото ще продължат диалога.


Източник: Дарик
снимки: president.bg 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!