Обратно към категорията

Румен Радев призова на 24 май: Трябва да сме непримирими към невежеството!

   

Румен Радев призова на 24 май: Трябва да сме непримирими към невежеството!

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. Това каза държавният глава Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. По думите на президента първата стъпка в борбата с невежеството е правописът.
 
Правописът е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни, посочи Румен Радев. "Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свобода, първо трябва да владеем словото", каза държавният глава.
 
Третата стъпка в борбата срещу невежеството е знанието, смята президентът. Всеки трупа знание според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят, отбеляза Радев. По думите му най-важната стъпка е свободата на духа.
 
"Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден, със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска", каза президентът. "По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис - нашият език. Тази реч "омайна и сладка", на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме", каза той.
 
По думите му днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината, попита той. "Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", отбеляза държавният глава. В тази вечна битка на светлината с тъмата Румен Радев пожела на всички българи да бъдат сеятели на правдата, грамотни, свободни и достойни. Поклон пред святото дело на българския учител, успех по пътя към знанието на вас, скъпи ученици, каза още държавният глава.
 
Източник и снимка: БНТ









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!