Обратно към категорията

ЛЮБОПИТНО: ПРОДАДОХА БУТИЛКА ВИНО ЗА 104 ХИЛЯДИ ЕВРО НА ТЪРГ

   

ЛЮБОПИТНО: ПРОДАДОХА БУТИЛКА ВИНО ЗА 104 ХИЛЯДИ ЕВРО НА ТЪРГ

Бутилка френско „жълто вино“ от района Юра, произведено през 1774 г., бе продадена на търг за 103 700 евро. Други две бутилки, произведени през същата година, намериха купувач съответно за 76 250 и 73 200 евро.
„Никога не съм предполагала, че лотовете ще достигнат толкова висока продажна цена“, заяви организаторката на аукциона в Лон- льо- Соние Брижит Фено.
Купувачите се оказали канадци и човек, често купувал за американци, имащи връзки с Франция. Всяка от бутилките по 0,87 литра, жълто вино, произведено от Анатол Версел, които са сред най-старите в света, бе оценена между 15 000 и 20 000 евро (17 000 – 23 000 долара), оповестиха от аукционна къща. Те бяха предложени на търг от наследници на производителя, живеещи в Арбуа, в сърцето на винопроизводителния район Юра.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Страхил 28.05.2018 00:57

"През 1985 г. на сгорещен аукцион на "Кристис" в Лондон 200-годишната бутилка се продава за 156 хил. долара на член от семейство Форбс. Вместо да я съхранява на тъмно при подходяща температура, Форбс я слага на витрината на галерия в една от сградите му на Пето авеню в Манхатън, обляна от светлина, така че всички да се насладят на находката му. Не след дълго обаче корковата тапа изсъхнала и въздухът нахлул вътре. Малко по-късно още екземпляри от изчезналата колекция на Джеферсън от 125 бутилки започнали да се появяват по аукциони. Между тях били и четири, купени от американския милиардер Бил Кох. Слуховете около автентичността на колекцията нараснали и Кох започнал да съди аукциона и човека, който открил сбирката - Харди Роденсток. Мениджър на поп група и колекционер на вина, Роденсток се смятал за откривател на ценните бутилки. Защо той отказва да разкрие точното място на находката? Дали бутилките не са част от нацистки запас, или има още по-тъмни тайни около тях? Разследвайки историята, журналистът Бенджамин Уолъс отива до Австрия, за да се срещне с Роденсток. Следата води от Монтичело до Лондон, Цюрих и Мюнхен и авторът предлага списък на европейски лаборатории, които датират и гравират стари вина като тези с името на Джеферсън. Книгата е особено поучителна за всички, които вярват, че си купуват някаква рядкост. Част от бутилките на т.нар. Джеферсънова колекция били отворени и изпити, но вместо превъзходно вино те съдържали оцет."


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!