ОБМИСЛЯТ ПО-ЕВТИНА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" ЗА ПРИМЕРНИТЕ ШОФЬОРИ


16/06/18 09:13:11коментари:1ОБМИСЛЯТ ПО-НИСКА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" ЗА ПРИМЕРНИТЕ ШОФЬОРИ

Цената на застраховката "Гражданска отговорност" ще зависи от броя и тежестта на нарушенията, които са направили и двамата съпрузи и дори членовете на цялото семейство, които са карали колата. Това ще става като се определя рисков профил не само на шофьора, а и на самия автомобил.
Това е една от промените, които ще влязат в сила след въвеждане на системата бонус-малус за определяне на цената на полицата. Консултантът по въвеждането на системата Ърнст енд Янг представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад. В него са разработени 11 възможни сценария за системата. Целта е шофьорите, които карат по-рисково и правят повече нарушения да плащат повече, а изрядните по-малко.
Освен нарушенията на собственика, ще се води статистика и за катастрофите, в които е участвал всеки автомобил. Предложението предвижда при прехвърляне на автомобил цената на застраховката "Гражданска отговорност" да се определя според по-рисковия профил – на новия собственик или на колата.
Целта е при въвеждане на системата да не се стигне до масово прехвърляне на коли от хулигани на пътя с много нарушения, на техните съпруги или пълнолетни деца, които нямат глоби на КАТ, само за да платят по-малка цена за полицата, пише "Труд".
Ако пък един човек притежава повече от един автомобил, цената на "Гражданска отговорност" за всяка кола ще се определя като се вземе по-рисковия профил – на собственика или на конкретния автомобил. Така дори и двете коли в семейството да се водят на името на примерната на пътя съпруга, ако един от автомобилите реално се шофира от съпруга и той често прави нарушения, цената на полицата за него значително ще нарасне.
Ако пък в семейството има един автомобил и собственикът му е изряден на пътя, цената за неговата полица отново може да нарасне, ако колата се използва и от двамата съпрузи и децата и някой от тях причини катастрофа.
В доклада специално е обърнато внимание на фирмените автомобили и на колите на лизинг. При фирмените коли за определяне на цената на "Гражданска отговорност" ще се взима предвид историята на МПС-то – колко пъти е участвало в пътнотранспортно произшествие (ПТП).
Така ще се взимат предвид нарушенията на всички шофьори, които го ползват. При колите на лизинг ситуацията ще бъде коренно различна – цената на полицата ще се определя само от рисковия клас на водача. При покупка на нов автомобил цената на застраховката отново ще се определя само от рисковия профил на собственика.
Предложените от консултанта варианти са обозначени с първите букви от латинската азбука – A, B, C и така нататък. Вариантите са различават по броя на точките, които се дават за всеки тип нарушение, както и на границите на бонуса за изрядните шофьори и на завишението на цената, или т.н "малус", за шофьорите с нарушения.
В първия вариант шофьорите са разделени на 15 рискови класа според това колко изрядни са на пътя. В последния вариант шофьорите са разделени на 25 рискови класа. Като винаги в най-ниския рисков клас са шофьорите без нарушения на пътя, които може да ползват най-голяма отстъпка в цената. В най-високия клас са тези с най-тежки нарушения.
До пет пъти повече ще плащат шофьорите, които имат тежки нарушения на пътя, за задължителната застраховка "Гражданска отговорност” след въвеждане на системата бонус-малус. Предложените от консултанта варианти предвиждат изрядните шофьори да получават бонус между 7% и 40% от цената на полицата, а за нарушителите застраховката да поскъпне с между 180% и 400%.
Това означава, че при сериозни нарушения на пътя цената може да нарасне между 3 и 5 пъти. В момента цената на "Гражданска отговорност" за кола с двигател 1,6 куб. см, с регистрация в София и собственик на средна възраст е около 220 лв. Това означава, че полицата за този шофьор може да поскъпне до над 1000 лв., ако причини няколко катастрофи и бъде избран вариантът с най-голямо утежнение на цената за нарушителите.
В предложения проект нарушенията на пътя са разделени в 7 категории според това колко са сериозни. За нарушенията от всяка категория ще се дават различен брой точки, предвижда системата "бонус-малус".
В първата категория влизат леки нарушения като шофиране с превишение на скоростта с 10-30 км.\ч. за извънградски пътища, и превишение на скоростта до 10 км.\ч. за автомобили от обществения транспорт.
Във втора категория влизат превишение на скоростта с 30-50 км.\ч. за извънградски пътища и с 10-30 км.\ч. за обществения транспорт.
В трета категория влиза превишение на скоростта с 10-30 км.\ч., но при градско шофиране.
В четвърта категория са неправилно изпреварване, превишение на скоростта с над 50 км.\ч. за извънградски пътища и с 30-50 км.\ч. в рамките на града.
В пета категория влизат тежки нарушения като шофиране с алкохол до 1,2 промила в кръвта, превишение на скоростта с над 50 км.\ч. в града, хулиганско поведение, шофиране без книжка или без разрешение от собственика, както и предприемането на опасни маневри.
 
В шеста категория попадат нанесени щети от умишлено ПТП, нанесени телесни наранявания при катастрофа, ако виновникът е помогнал на пострадалия, шофиране с над 1,2 промила алкохол или с по-малко алкохол, ако това е второ нарушение, както и употребата на наркотици. В седма категория влизат тежки телесни наранявания при ПТП, ако шофьорът не помогне на пострадалия, или след употреба на наркотици, смъртен случай, или ако шофьор без книжка удари пешеходец.
Въвеждането на системата бонус-малус ще има положителен ефект върху пътната безопасност, коментира Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс". Във всички държави въвеждането на системата е имало добър ефект върху поведението на шофьорите. Причината е, че когато се бръкне в джоба, всеки ще се стреми да промени и подобри поведението си на пътя. Затова системата трябва да бъде приета възможно най-скоро, смята Проданов.
Цената на полицата "Гражданска отговорност" ще нарасне с 380% при три нарушения в един от посочените от консултанта конкретни примери. Става въпрос за физическо лице, което има три нарушения – за превишена скорост, за неправилно изпреварване и за причинена злополука с телесни повреди. След сумиране на наказателните точки за всяко едно нарушение се оказва, че в случая цената на полицата трябва да бъде завишена с 380%.
 
Коментари


Страхил | 16/06/18 15:40:25


Пълна боза.
Нищо няма да направят.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


За броени часове служители от РУ Ямбол задържаха извършител на грабеж

Мъж заплаши с нож служителка на бензиностанция в Ямбол. Откраднал пари, цигари и лотарийни билети

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха двама телефонни измамници от ямболско

Мария Косева – Кабиле: Хубавата маска е голямо въображение, търпение и парченце любов


Най-коментирани новини

В Бургас: Пак премахнаха незаконен бивак на роми от Сливен и Ямбол

КАТ започва засилени проверки на автобусите и товарните автомобили

УЧЕНИЦИ ОТ СЛИВЕН ОБЛАГОРОДЯВАТ УЧИЛИЩЕТО СИ ПО СВОИ ИНИЦИАТИВИ

Близо 3 млн. лв. струва интелигентната система на АМ Струма, която обаче не предотврати тежка катастрофа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ